Vlado Kreslin o mami zdaj povedal takšno zgodbo in mnogi bodo ob tem nostalgični

1. 12. 2023
Deli
Vlado Kreslin o mami zdaj povedal takšno zgodbo in mnogi bodo ob tem nostalgični (foto: Jesse Štefane)
Jesse Štefane

Legendarni glasbenik Vlado Kreslin je vedno poln takšnih in drugačnih zgodb in tudi na praznovanje rojstnega dneva v svojem otroštvu ima posebne spomine.

Vlado Kreslin je glasbeno pot začel kot bobnar v skupini Apollo leta 1970, do leta 1980 pa kot pevec nastopal s skupinami Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. V teh dneh praznuje 70. rojstni dan in čestitke dežujejo z vseh strani in nanj so se v teh dneh spomnili številni, ki so se jih njegove pesmi dotaknile in se jim usedle v srce.

Leto 1980 je bilo zanj prelomno, saj je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Sledilo je obdobje s skupino Martin Krpan, ki je leta 1991, potem ko je nastopila kot predskupina Boba Dylana na ljubljanskem stadionu, razpadla. Konec osemdesetih se je Kreslin začel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando.

Marko Vozelj je danes v takšnih odnosih s skupino Čuki in tega niti ne skriva

Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, da so si ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju. S skupino Mali bogovi, ki je nastala v začetku devetdesetih, in Beltinško bando je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno.

V Beltinški bandi sodelujeta zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče Milan. Vlado sodeluje tudi z mlajšimi slovenskimi in priznanimi svetovnimi glasbeniki (Allan Taylor, The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Gal in Severa Gjurin, Ferus Mustafov, Freres Guisse ...), s katerimi nadvse uspešno preskakuje glasbene in državne meje ter ruši tabuje.

Prav to je lepo opisal reški Novi list: Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi. Izdal je že 15 albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk ter nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec. 

Nedavno je za revijo Lady povedal, kako se spominja svojega otroštva in kako sta se z mamo vsakič razveselila njegovega rojstnega dneva. "V mojem otroštvu nismo bili mamini sončki, sploh na vasi ne. Je pa bil moj rojstni dan vseeno velik praznik, ker je bil 29. november praznik republike, torej državni praznik bivše Jugoslavije. Da dni brez šole, kaj boljšega pa si lahko zaželiš za svoj rojstni dan? Mama je zjutraj pogledala skozi okno in rekla: "Vlado spet so nama izobesili zastave."

Vsekakor pa je velika sreča tudi to, da ima Vlado ob praznovanju 70. rojstnega dneva ob sebi še vedno mamo in očeta, ki ju seveda neizmerno ceni in spoštuje, s svojim očetom pa še posebej rad obuja spomine na tisto črno kitaro, ki jo je šel oče pred mnogo leti iskati v mesto in je pri hiši ostala vse do danes in bila navdih za številne verze tako Vladu kot mnogim drugim.

Bonus video: Pogovor z Petro Kerčmar.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave