Vprašanje dosedanjim udeležencem: Bi se vrnili na Evrovizijo?

Vprašanje dosedanjim udeležencem: Bi se vrnili na Evrovizijo? (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
9. 3. 2018

Preverite, kaj so nam povedali.

Žal so trenutno drugačni časi

Leta 1998 nas je na Evroviziji s pesmijo Naj bogovi slišijo zastopal Vili Resnik. Po 20 letih je njegova pesem še vedno priljubljena, enako priljubljen je tudi glasbenik, ki ima skrito željo po še enem nastopu na Emi oziroma na velikem evrovizijskem odru. "Zagotovo bi se še enkrat prijavil na takšen evrovizijski izbor, saj je to za glasbenika velik izziv, ne nazadnje je to zanj še večja promocija. Žal pa živimo v drugačnih časih kot nekoč, tu so tudi drugačne komisije kot nekoč, tako da se mi zdi, da so določeni glasbeniki v prednosti. To so glavni razlogi, da ne pošiljam pesmi na Emo," pove Vili, ki ob tem še doda, da mora biti pesem dobra in čim bolj poslušljiva, da jo ljudstvo, razumljivo, vzljubi.

Na Eurosong takoj kot spremljevalna vokalistka

Bi se vrnili na Evrovizijo?

Leta 1996 je bil z zmago na Emi zagotovo najlepši dan za pevko Regino. Irena Kogoj, ki so se ji s tem uresničile otroške sanje, je tako rekoč rekorderka sodelovanja na slovenskem evrovizijskem izboru, saj je na tem tekmovanju sodelovala kar osemkrat. Pa jo po vsem tem še mika sodelovanje na Evroviziji? "Težko odgovorim na to vprašanje z da ali ne. Sploh zato, ker sem na tem odru že stala in občutila vse, kar to prinaša s seboj. Velika čast je zastopati Slovenijo, a je hkrati ogromna odgovornost. Veliko odrekanj in neprespanih noči. Seveda je to krasna promocija za glasbenika, a ker jaz nikoli nisem živela od glasbe, to ni bilo zame nikoli ključnega pomena. Bi pa brez pomislekov šla na Evrovizijo kot spremljevalna vokalistka," nam je odgovorila Regina, ki tako glede najbolj odmevnega glasbenega tekmovanja še ni rekla zadnje besede.

Čas je za nove generacije

Bi se vrnili na Evrovizijo?

"Na evrovizijskem odru sem stala dvakrat. Bilo je čudovito in za to sem izjemno hvaležna. Mislim, da je čas za nove generacije. Želim pa si, da se ne bi vsako leto znova na veliko razpravljalo, ali gre na Evrovizijo 'prava' pesem. Kdorkoli nas že zastopa, mu preprosto zaželimo srečo," pravi Darja Švajger, ki nas je zastopala leta 1995 (Prisluhni mi, 7. mesto) in še leta 1999 (For a Thousand Years, 11. mesto).

Nekoč je bila Ema praznik slovenske glasbe

Bi se vrnili na Evrovizijo?

"Po letošnji Emi mi piše kar veliko ljudi, naj grem spet na to tekmovanje. Žal mi je, da so Slovenci tako razočarani. Nekoč je bila Ema praznik slovenske zabavne glasbe, zdaj pa sta ta sijaj in čar na žalost izginila. Jaz zagotovo ne grem nazaj. To je en velik stres, ki ga ne potrebujem več. Sem mentor mladim pevcem in prav je, da se da prostor novim talentom. Edina škoda je, da je danes težko priti na tako tekmovanje zaradi komisij, lobijev in interesov. Tega ne potrebujem več. V glasbi sem dosegla vse, kar se je doseči dalo, in zato z veseljem prepuščam tekmovalno areno mladim, sploh če pridejo iz mojih rok – mojim učencem," nam je zaupala mag. art. Alenka Gotar, ki nam je leta 2007 (na fotografiji po zmagi na Emi) s pesmijo Cvet z juga prvič pripela težko pričakovani finale.

Če ni prave energije, nima smisla vztrajati na silo

Bi se vrnili na Evrovizijo?

Nuša Derenda, ki je leta 2001 s pesmijo Energy zasedla sedmo mesto ter tako izenačila najboljšo slovensko uvrstitev, in sicer Darje Švajger iz leta 1995, je z Emo še kako povezana, saj na njej ni le prepevala, ampak jo je tudi vodila. Energična pevka, ki letos praznuje 20 let glasbene kariere in v ta namen pripravlja 20 koncertov po Sloveniji, o sodelovanju na Evroviziji za zdaj ne razmišlja preveč. Sploh Ema je, dodaja, lahko zelo stresna za glasbenika, zlasti če si favorit. Pa vendarle, ali obstaja možnost, da jo še kdaj vidimo na tem največjem glasbenem odru? "Nikoli ne reci nikoli ... Najprej me mora skladba resnično prepričati, mora pa imeti tudi dodatno energijo, da prepriča še poslušalce. Seveda je tukaj izrednega pomena tudi iskrenost, ki se prek televizijskih zaslonov dotakne gledalca. Če ni prave energije, nima smisla na silo vztrajati. Pomembna je tudi interpretacija. Glede na to, da sem na Emi sodelovala že šestkrat, trikrat sem bila gostja in enkrat sem Emo celo vodila, bi morala biti pesem resnično nekaj posebnega, da bi se znova odločila za sodelovanje. Če bom kdaj pesem resnično začutila, ne izključujem možnosti sodelovanja," pravi Nuša, ki je v Sloveniji osvojila že prav vse zabavne festivale.

Nikoli ne reci nikoli

Duo Platin

"Od 'najine' Eme in Evrovizije je minilo že skoraj 14 let. Zadnjih deset let tega obdobja igrava z lastnim bendom po Evropi na velikih prireditvah na državni ravni do čisto privatnih zabav, kjer jim dobra glasba pomeni toliko, da najamejo celotno skupino. Za ta način dela sva se odločila, ker ceniva 'pravo muziko' in pravo stvar. Tudi najina zgodba na Evroviziji, kjer sva se poročila, je bila pristna, drži še danes, čeprav so naju (skoraj) vsi obsojali, da izkoriščava tako pomembno in osebno stvar za 'točke'. Toliko o 'zgodbah' okrog pesmi in novih projektih. Še to, kar je res, ni dobro ... Iz medijev sva se umaknila, ker nimava časa napletati stvari, ki bi bile le tam zanimive, izmišljevala si pa ne bova čudes, ker jih ni. Igrava do 120-krat na leto, prevozimo več deset tisoč kilometrov, tam, kjer nastopamo, nam skandirajo, potem se vrnemo domov in smo normalni ljudje! Ne vem, kak motiv bi se moral pojaviti, da bi se šla Emo in Eurosong še enkrat, saj je premalo muzike in veliko preveč šova. Vendar tudi izrek Nikoli ne reci nikoli drži, tudi to sva se z leti naučila," je svoje evrovizijsko razmišljanje delila Diana iz Dua Platin, ki je nastopil v Istanbulu leta 2004.

Foto: Helena Kermelj, Goran Antley, Primož Predalič, Aleksandra Saša Prelesnik