Vrhunska atletinja Maruša Mišmaš: Namesto olimpijskih iger študij in trening

Vrhunska atletinja Maruša Mišmaš: Namesto olimpijskih iger študij in trening (foto: Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sportida) Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sportida
Vir: Story
23. 5. 2020

Vrhunska atletinja Maruša Mišmaš je bila v življenjski formi, z mislimi pripravljena na olimpijske igre, ko nas je presenetila kriza s koronavirusom. Tudi ona se je morala prilagoditi karanteni. Ker ima kot vrhunska športnica organiziranost v krvi, nam je svetovala, kako se čim bolje prilagoditi situaciji.

Sta samokontrola in organiziranost v tej krizi za vas kaj težja?

Po eni strani mi je lažje, ker imam več časa, saj sem ves čas doma in se ne vozim vsak dan v Ljubljano na faks in treninge. Tako lahko več časa posvetim regeneraciji, zjutraj mi ni treba tako zgodaj vstajati. Podobno je, kot bi bila na pripravah. Je pa težje, ker moram trenirati sama in biti ves čas doma. Pogrešam trenerja in partnerje pri treningu. Z njimi je trening veliko prijetnejši. Včasih se sama kar težko odpravim na trening, ampak mi pomaga, da še vedno treniram po trenerjevem načrtu. Tako nimam izgovorov. Moram narediti, kar mi je trener naročil.

Poleg tega pa vem, da se bom po treningu počutila veliko boljše. Imeti zdrav bioritem je zelo pomembno za dobro počutje. Vem pa, da je težko biti vsak dan strikten in paziti na zdravo prehrano, telovaditi in odhajati ob določeni uri v posteljo. In nič ni narobe, če se kdaj pa kdaj pregrešimo. Pomembno je, da imamo na splošno zdrav življenjski slog. Tako se počutimo in smo videti veliko boljše ter smo bolj produktivni. Zaradi tega se splača skrbeti za svoje zdravje.

Kako ste sprejeli prestavitev letnih olimpijskih iger na prihodnje leto?

Dokončno odločitev so sprejeli relativno pozno, ko je bilo že jasno, da bi bilo zelo težko letos organizirati olimpijske igre. Zato sem bila na novico že pripravljena. Žal mi je, ker sem se jih letos res veselila. Bila sem v najboljši formi v svojem življenju, kar sem pokazala tudi v dvoranski sezoni. Ampak mi ni bilo težko sprejeti nove situacije. Takoj sem se lotila dela za faks. Sem v 2. letniku magistrskega študija biokemije. Načrtovala sem, da bi polovico obveznosti opravila letos, polovico pa prihodnje leto. Zdaj sem se lotila vseh predmetov v drugem semestru, lotila pa se bom tudi pisanja magistrske naloge. Tako bom imela prihodnje leto v drugem semestru opravljene že vse obveznosti in se bom lahko res 100-odstotno posvetila pripravam na olimpijske. Zato sem z novim načrtom kar zadovoljna.

Kaj sta se s trenerjem odločila po novici o prestavitvi iger?

Zdaj sva nekoliko »upočasnila« treninge, saj ne vemo, kdaj bomo lahko ponovno tekmovali. Odpovedano je tudi evropsko prvenstvo, ki bi moralo potekati konec avgusta v Parizu.

Zato zdaj delava na moji splošni fizični pripravljenosti, potem pa bova sproti videla, ali bo morda kakšna priložnost za tekmo v tej sezoni, vendar se ne bova posebej pripravljala za to.

Fokus sva zdaj usmerila na naslednje leto - na olimpijske igre. Vmesni cilj pa bo verjetno evropsko in svetovno dvoransko prvenstvo, ki sta na sporedu v marcu 2021.

Kako zdaj trenirate doma, kako potekajo takšni treningi profesionalne športnice?

Sem tekačica, zato nimam hudih težav. Tečem lahko kjerkoli in kadarkoli. Doma imam tudi tekalno stezo, tako da zdaj večinoma treniram kar na njej, ker nimam dostopa do stadiona. Namesto v fitnesu delam vaje za moč malo prilagojeno sama doma. Namesto treningov v bazenu pa kolesarim. Imam srečo, da živim v Kamniku, ki ponuja zelo dobre možnosti za kolesarjenje. V resnici imam doma vse, kar potrebujem. Težava je predvsem v tem, da nimam dostopa do fizioterapije, zato moram biti bolj previdna pri treningih.

Kako se psihično pripravite na trening doma in ali tudi ta zahteva nekoliko več discipliniranosti, ker ste v udobju doma?

Ja, včasih se sama doma res težko spravim na trening. Pogrešam trenerja in trening partnerje. Ko je prisoten trener, sem bolj motivirana in se res dobro počutim. Ampak mi še vedno pošilja načrt treninga in jaz mu poročam, kako sem naredila vsak trening. Kakšen del treninga se posnamem in mu pošljem. Tako nimam izgovorov. Veliko lažje je, če imaš neki načrt, ki se ga držiš, in ne razmišljaš, ali bi treniral ali ne. Ko se mi je težko motivirati za trening, se opomnim, da želim biti v vrhunski formi in to pokazati na tekmah. Pomislim, kako zadovoljno se bom počutila po opravljenem treningu. Ti dve misli sta dovolj, da me motivirata za trening.

Kaj predlagate drugim športnikom v tej situaciji?

Naj se spomnijo, zakaj to počnejo, zakaj imajo radi svoj šport, in naj uživajo v njem.

Kakšen nasvet imate za tiste, ki niso profesionalni športniki, glede življenja, športa, rekreacije v teh dneh? Kako lahko skrbijo zase na športnem področju?

Če nisi športnik in si zdaj več časa doma, potem je to idealna priložnosti, da začneš bolj aktivni življenjski slog! Res se splača biti športno aktiven, ker si fit in bolj zdrav, poleg tega pa te športna aktivnost sprosti in mentalno okrepi. Začni postopoma s preprostimi vajami.

Kako se lahko otroci, ki imajo v teh dneh verjetno že dovolj TV-zaslonov in domačih sten, športno aktivirajo kar doma in premagajo dolgčas ter trenutno omejenost gibanja?

Športna aktivnost doma je lahko tudi zabavna. Na internetu lahko najdemo ogromno idej in izzivov.

Nam zaupate kakšno izredno dobro motivacijsko misel za te dni?

Zmagovalci iz vsake, še tako težke situacije potegnejo najboljše.

Predlagate kakšno dobro knjigo ali film, ki lahko deluje motivacijsko ali vas je enostavno presenetil v zadnjem času?

Pred kratkim sem prebrala Open, avtobiografijo teniškega igralca Andrea Agassija v angleškem jeziku.

Kaj sicer počnete v prostem času, ko ne trenirate?

Čez dan res nimam prostega časa, ker ga posvetim treningom in študiju. Po popoldanskem treningu, ko sem utrujena, pa ne delam več. Skupaj z možem skuhava in jeva večerjo, potem pa gledava kakšno serijo ali film in skupaj počivava.

Nova Story že v prodaji

Story