Vrtnarimo z Natašo Bešter: Božanski šparglji za prste oblizniti

Nataša šparglje pripravlja na različne načine, tale s paradižnikovo kombinacijo je eden njenih najljubših. (foto: Osebni Album) Osebni Album
Vir: Lady
9. 5. 2019

Šparglji so zakladnica zdravja, zato je prav, da si jih privoščimo čim več. 

So naravni diuretik, ki pripomore k odvajanju odvečne vode iz telesa, čiščenju krvi in krepitvi imunskega sistema. Vsebujejo vitamine A, C, E in K, pa tudi kalij ter betakaroten. “Pripravljamo jih lahko na različne načine, meni najljubši so pečeni v pečici z dodanimi začimbami in paradižnikom in olivami. Pa gremo lepo po vrsti: izbrati moramo seveda šparglje, ki niso škropljeni in so čim bolj sveži. Na Dolinarjevi domačiji pri Škofji Loki jih dobite res sveže, saj jih pobirajo vsak dan sproti, ljudje pa jih sproti tudi jemljemo.

Šparglje, kot vsako zelenjavo, dobro umijemo in osušimo. Odrežemo spodnji del, če je pretrd, in jih zložimo v pekač ter pokapamo z olivnim oljem. Posolimo in dodamo še nekaj oliv. V pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, jih damo za 20 minut. Vmes nekajkrat malo potresemo. Potem vzamemo pekač iz pečice in dodamo začimbe in paradižnik. Ko je sezona, je seveda to paradižnik z domačega vrta, zdaj pa namesto kupljenega raje uporabim ekološki Byodo Tomaten Ketchup, ki vsebuje kar 80 odstotkov paradižnika. Za res dober okus dodam še pesto Rosso iz sušenih paradižnikov. Tisti, ki obožujejo pekoč okus, pa si lahko na koncu dodajo še pesto Arrabbiato iz sušenih paradižnikov in feferonov.

Piko na i dodajo začimbe. Nekajkrat sem že omenila, da moramo biti pri začimbah previdni, da z njimi ne dodajamo še kopice konzervansov in pesticidov, zato izberemo ekološko pridelane. Jaz zaupam začimbam Sonnentor. V današnjo jed dodamo ščepec česnovega granulata, rožmarin, baziliko in seveda origano, ki se odlično ujema z vsemi paradižnikovimi jedmi. Če pa vemo, da je prav origano eden najmočnejših antioksidantov na svetu, ga bomo še z večjim veseljem dodajali našim jedem. Šparglje damo nazaj v pečico za še 10 minut in uživamo v kombinaciji dišav naše današnje pojedine. Nekaj minut pred koncem pečenja lahko dodamo še malo kakovostnega belega vina,"pripoveduje Nataša Bešter.

“Šparglje pečem v res pravem, kakovostnem pekaču Le Creuset iz kamenine, ki sem ga našla v trgovini Tisoč in en dar. Prenese segrevanje celo do 260 stopinj, čeprav jaz redko karkoli pečem čez 200 stopinj Celzija. Ker je tudi zelo lepe oblike in barve, nam zagotavlja kakovostno postrežbo hrane na mizo neposredno iz pečice. Zato samo še – dober tek. In kaj lahko postrežemo zraven? Karkoli - krompirjev pire, različne kaše, kvinojo, riž ali samo kos kruha."

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo