Vrtnarimo z Natašo Bešter: Spomladanska sezona v polnem zagonu

Nataša bo letos z bralci spet delila nasvete za uspešno vrtnarjenje. (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Lady
25. 4. 2019

Konec marca smo pri nas letos že praznili lesene kompostnike, v katerih se je v enem letu nabralo veliko domačega komposta, ki smo ga potem porazdelili na vse gredice na našem vrtu.

Z možem začneva sejati in saditi potem, ko je zemlja dovolj topla. Ker pa imava rastlinjak, se seveda aprila pri nas že jesta domača berivka in prva solata, ki smo jo sejali in sadili že marca. Letos je bilo zanimivo tudi to, da smo februarja iz rastlinjaka komaj pojedli zadnji radič in kitajsko zelje, zdaj pa je na voljo že berivka, kmalu pa bodo tudi glave ledenke in mehkolistne solate. Res lahko vrtičkarjem, ki imate prostor, rastlinjak samo toplo priporočam. Nam odlično služi rastlinjak Termoflor.

Da se je začela nova spomladanska sezona, pri nas naznanita dve rumeni žabici, ki ju vsako leto prinesem iz vrtne lope in postavim na skalnjak, ki vsako sezono dobi nekaj novih rastlin. Skalnjak urejam za svojo dušo in uživam ob vsaki novi rastlini, okrasnih kamnih in lubju. Lubje je pomembno, saj tako zaščiti tla, da skozenj ne zraste plevel, pa še zelo lepo je na pogled. Midva vsako leto izbereva borovo lubje (lubje.com), ki je čudovite barve, pa še naravno je, brez primesi, ki bi škodovale našim kosmatinkam, ki rade vsake toliko časa kakšnega izmakneta.

Konec aprila pa bomo seveda z največjim veseljem sadili vso drugo zelenjavo, tako da bomo čez mesec dni že lahko pokazali, kako nam raste. Lani sem bila zelo zadovoljna z ekološkimi sadikami, ki jih lahko dobite tudi vi na ekološki kmetiji Avšič v Klečah. Zdi se mi, da na ekološki vrt res ne moreš saditi drugega kot sadike, ki so vzgojene brez pesticidov in drugih zdravju škodljivih dodatkov. Lani je bila vsa moja zelenjava vzgojena iz njihovih ekoloških sadik in bila je izvrstna.

Nasvet: trava

Nasvet za vse, ki bi radi malo obnovili svojo trato. Čeprav je videti, kot da trava raste sama od sebe, ni vedno tako. Pozimi se lahko poškoduje, oslabi, porjavi ali pa se nanjo naseli mah – zato se najprej odstrani ves mah. Plantello Proti mahu 3v1 se zjutraj potrese po vlažni trati, zvečer, ko mah počrni, pa se pograbi stran. Trata se nato dobro prezrači, vanjo z vilami naredimo več lukenj in jo pognojimo s Plantella Formulo 365. Ker je to membransko gnojilo, ki hranila sprošča postopoma, se z njim gnoji le enkrat v sezoni. Da bo trata še lepša in gostejša, se jo doseje s Plantella Semeni za travo Contessa.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo