Vrtnarimo z Natašo Bešter

31. 5. 2019 | Vir: Lady
Deli
Tudi nam vrtičkarjem je letos kar pošteno nagajalo vreme. Veliko dežja je bilo in tudi hladni dnevi so bili v maju, tako da morajo naše sadike počakati na tople dneve in zemljo. (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Naša dežurna vrtičkarica Nataša Bešter se je spet oglasila s svojega vrta, kjer ji je pošteno zagodlo vreme, saj je morala zaradi velike količine dežja in hladnih dnevov v maju svoje sadike hraniti na varnem, preden jih je lahko posadila.

“Ampak nam je veliko lažje, ker imamo rastlinjak, v katerega smo že aprila lahko sejali in sadili solato in tudi prve paradižnike. Večina vrtičkarjev je bila kar malo nestrpnih in bi radi čim prej posadili paradižnike na prosto. Pravi čas je takrat, ko je zemlja dovolj topla. Sicer pa smo jih mi že v začetku maja posadili tudi v lonce, ki jih imamo na terasi ob hiši, pod streho. V hladnih dneh pa smo jih pokrili s kopreno,” pove Nataša in doda, da v njihovi družini obožujejo češnjeve paradižnike, teh sadik imajo tudi največ, vse pa so z Ekološke kmetije Avšič, kjer imajo res pestro izbiro ekoloških sadik.

Nataša se vsako leto najprej loti priprave in urejanja svojega ekološkega zeliščnega vrtička. “Letos sem naredila čisto novega, na novi gredici. Na njem rastejo žajbelj, sladki pelin, melisa, peteršilj, zelena, sivka, drobnjak, rožmarin, origano, lovor, šetraj, majaron, smilj in bazilika. V starem vodnjačku pa raste meta, za katero je dobro, da je malo omejena, ker sicer njene korenine prerastejo druge. Sem pa zelo navdušena nad svojo novo zastirko iz Miskantusa, ki je 100-odstotno naravni material, ki se potem razgradi. Sicer pa zastirka poleti poskrbi za veliko koristi na vrtu: v poletni vročini preprečuje povečano hlapenje vode iz tal, in ker je miskantus močno vpojen in zadrži veliko količino vode, je manj dela z zalivanjem. Seveda pa preprečuje rast plevela in bogati tla s hranili. Še več koristi miskantusa pa lahko najdete na www.miscanthusslovenija.si.”

Na veselje njenih dveh vnučkov pa svoj prostor med zelišči najdejo tudi palčki, možici in živalce, ki jih vsako leto, malo za popestritev in tudi malo za dušo, najde v Vrtnem centru Eurogarden. “Drugače pa smo tudi letos dve veliko gredici namenili krompirju. Mlad domač krompirček imamo vsi zelo radi in se ga vsako leto zelo veselimo. Ena visoka greda pa je zasajena s sladkim krompirjem. Bomo videli, kaj bo zraslo. Pa tudi šparglje smo letos posadili, domači so kljub vsemu domači. (smeh) Sicer pa vse o bučkah, lubenici, papriki, jajčevcih in še o marsičem v mojem naslednjem javljanju z vrta čez mesec dni.”

Nasvet meseca

“Če želite, da vam bo paradižnik lepo uspeval, dodajte vrtni zemlji tudi nekaj specialne zemlje Bio Plantella za paradižnike in jih pognojite z Bio Plantella Nutrivitom za paradižnike, da bodo že v samem začetku presaditve na vrt imeli odlične pogoje za rast. Rastlin ne škropim in jim ne dodajam nič umetnega, zato sem si pripravila ekološke izdelke – poleg tega, da bom njihovo rast budno opazovala in spremljala vsak poganjek ter obtrgovala, kar bo potrebno, jim bom dodajala organsko gnojilo, ki vsebuje kalij ter specialno sredstvo s kalcijem za paradižnike. Pred paradižnikovo plesnijo pa jih bom obvarovala s sredstvom iz njivske preslice – Bio Plantella Vital za paradižnike. Tako da lahko tako biooskrbo priporočam tudi vam.”

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: osebni arhiv

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel