Anita Šumer (avtorica uspešnice Drožomanija): Po nenadni smrti moža je vsak dan pekla

Anita Šumer (avtorica uspešnice Drožomanija): Po nenadni smrti moža je vsak dan pekla (foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Anita Šumer) Aleksandra Saša Prelesnik, Anita Šumer
Vir: Story
5. 7. 2020

Anita Šumer je po svetovni knjižni uspešnici Drožomanija pravkar izdala še njeno nadaljevanje Slana in sladka drožomanija.

Če se še niste zaljubili v droži, se boste takoj, ko boste prelistali čudovito knjigo in pekli z njeno pomočjo, saj je v njej več kot 77 inovativnih receptov.

Aniti je lani oktobra nepričakovano umrl njen mož Sašo in kot pravi Anita v knjigi: “Vse se je začelo iz ljubezni in se nadaljuje zaradi nje.” Prav njen mož zaradi zdravstvenih težav ni smel uživati kruha s pekovskim kvasom, zato je Anita začela peči z drožmi (kislo testo, zmes moke in vode).

Kako ste se pobrali po tragičnem dogodku?

Po tem dogodku sem vsak dan pekla. Pečem, ko jočem, pečem, ko se smejim, in ni me strah deliti svojih občutij tudi na družabnih omrežjih. Droži so mi v težkih trenutkih zelo pomagale. Spomnila sem se, kako ponosen je bil na najino zgodbo, ki sva jo ustvarila iz moke, vode ter veliko strasti in ljubezni. In nisem odnehala ... Rekel mi je, naj ne glede na vse nikoli ne pozabim na svoj cilj: navdušiti čim več ljudi za peko z drožmi, saj si vsi zaslužimo jesti boljši kruh. Potrebovala sem nekaj tednov, da sem se pobrala, nato pa sem se lotila dokončanja te knjige. Ideja zanjo je nastala že lani, ko smo maja naredili nekaj fotografij, a potem je bilo toliko vsega, da enostavno ni bilo časa. Lani je moja prva knjiga izšla v nemščini in hrvaščini. Na Frankfurtskem sejmu je bila predstavitev zelo odmevna, stojnica je bila zelo obiskana, ljudje so bili nad knjigo navdušeni. Lani je v Makau na Kitajskem celo prejela naziv najboljše knjige o kruhu.

Sredi korone so še tisti, ki do zdaj niso vedeli za droži, zanje izvedeli. Doma so želeli speči tak kruh, saj je kvasa v trgovinah zmanjkalo.

Zgodila se je prava krušna revolucija! Med korono sem poslala več kot 1.500 brezplačnih paketkov suhih droži, da so ljudje lahko začeli. Lažje je, če ti nekdo da v redu droži, ker se običajno zaplete že na začetku, ko ti te ne uspejo. Potem ljudje obupajo. Če ti pa dajo Rudla, kot je Anita poimenovala svoje droži, je lažje. Rudl je res fajn ded, ful vzhaja! (smeh)

Anita Šumer

Kaj se zgodi, če pozabimo na Rudla in predolgo čaka v hladilniku …

Včasih ga tudi jaz pustim, ampak pride k sebi. SOS-korak: eno žličko vzamemo stran, jo damo v nov kozarček in tam potem hranimo dalje. Droži so zelo 'trdodrožljive'!

Spomnili ste se ogromno novih poimenovanj.

Ja, že v prvi knjigi sem se zelo rada igrala z besedami. Kako lepo je videti, ko potem ljudje, bralci knjige in člani Facebook skupine, razpravljajo o rženku, pšeničniku, koruzniku, ajdovcu …

Ali smo ljudje radi del zdrave skupnosti?

Skupnost Drožomanija bo zdaj res zrasla. To je tisto, kar me motivira, kar me žene naprej. To je prvi slovenski članski program peke z drožmi, kjer se ljudje včlanijo. Trenutno imajo na voljo 51 videoposnetkov (zdaj lahko zakupite polletno, ki stane 97 evrov, ali celoletno naročnino, ki znaša 167 evrov). Pozneje bo mesečna naročnina manj kot 15 evrov. Vsak mesec se bodo dodajale nove vsebine, video recepti, svetovanja v živo. Člani kluba mi lahko postavijo vprašanje, če imajo kje težave, potem pa jim v živo odgovorim.

Od kod ideja, da lahko mesimo z drožmi še kaj več kot samo kruh?

V bistvu sem se te ideje dotaknila že v prvi knjigi. Tudi tam je recept za potico, za buhteljne, za krofe, za francoske rogljičke. Ta druga knjiga pa je zdaj res nadgradnja, dodala sem še malo bolj napredne recepte. Recimo nekatere stvari, ki sem jih v prvi knjigi samo omenila. Ena od njih je fermentiranje semen, ki ga zdaj podrobneje predstavim, pa Semenko z oreščki, kjer je v testu veliko semen. Pa še zelo estetski je.

Ali je tudi zdrav?

Seveda. Semena in oreščke namočim v drožeh, to fermentiram, potem dodam čisto malo moke, še enkrat fermentiram, nato pa spečem. V prvi knjigi sem omenila zgoščevanje, v drugi knjigi pa uporabljam droži za vaniljevo omako, bešamel ali slaščičarsko kremo. Razširjam in grem v podrobnosti.

Ljudje vedno stremimo k temu, da bi jedli zdravo. V knjigi pravite, da so najpomembnejše dobre sestavine.

Tako je. Podpiram domače, lokalno in ekološko. Uporabljam moko iz Špilarjevega mlina, kjer jo ekološko pridelajo, moko meljejo na kamen.

Kako pri kruhu z drožmi samega sebe prepričati, da kruh ne bo čez tri ure, ampak čez 24 ur?

Načrtujemo, ampak to načrtovanje pride prav tudi drugje v življenju. Ko ti kruh vzhaja, greš spat, ko kruh vzhaja, greš v službo. Te droži so res nekaj krasnega, ker ti spremenijo življenje. Pa še to: za dobre stvari si je treba vzeti čas.

V belgijski knjižnici droži je po novem tudi vaš Rudl. Ste ponosni?

Seveda, ta knjižnica ima zdaj 125 vzorcev, in številka 125 je Rudl. Da res naredijo podrobno analizo droži (mlečnokislinskih bakterij in divjih kvasovk) traja tri mesece. Rudl je poseben. Vedela sem, da je!

Napisala: Lidija Petek Malus, Fotografije: Nik Jarh

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story