Werner in Andreja: Pri porodu bo ob njej

3. 6. 2009 | Vir: Lea
Deli

Kralj ljudskih src in njegova lepa žena že nestrpno odštevata dneve, ko bosta postala srečna starša. Vedno, ko gresta v trgovino, morata kupiti še kaj za malo kepico. ‘’Obvezno zapravljava,’’ se zasmeje Werner, ki si trenutno želi le sproščeno življenje.

‘’Nekajkrat sva šla v Italijo in na Dunaj, tam pa sva seveda kupila vse, kar bova potrebovala za dojenčka in česar ne bova.’’ Predavanja v materinski šoli sta že poslušala in Werner je prepričan: ‘’Vem, da bova tole ‘fajn’ speljala!’’

Najprej so jima zdravniki napovedali, da bo njun težko pričakovani dojenček privekal na svet 13. julija. Oh, kakšna sreča je bila (in je še vedno, seveda) to v očeh kralja ljudskih src Wernerja in njegove žene Andreje.

Kot prvo: pričakujeta prvorojenca, drugo: čutita, da bo prvorojenec prvorojenka, s tem pa bi osrečila tudi Wernerjeve starše, saj so po njegovi strani v družini le fantje, in tretje: otroček bo privekal na svet 13. dneva po vrsti. Če še ne povezujete ena plus ena: tako zakonca kot njuna varovanka Brigita Šuler verjamejo, da je 13 njihova srečna številka.

No, potem pa je prišel ‘usodni’ ginekološki pregled, na katerem so zdravniki povedali, da dojenček na svet ne bo privekal trinajstega. ‘’No, lahko pa se še vedno zgodi na ta datum. Otroček bo sam odločil, kdaj bo prišel ‘ven’,’’ pravi Andreja, ki pa noče razkriti, ali bo prišel prej ali pozneje. ‘’Srečna sem in samo to je pomembno. Datum res ni pomemben!’’

Masaže vsak dan

Andreja te dni kar žari od sreče. Vsi, ki jo srečajo, se strinjajo: lepše nosečnice še niso videli! ‘’Seveda se počutim odlično, ko me pa Werner tako razvaja! Ravno pred nekaj dnevi sva si kupila masažer za noge, da se bova razvajala še s tem. Že vem, kje bova to izvajala – na terasi.’’ (smeh)

Werner pa si namerava v kratkem privoščiti masažo celotnega telesa, da se še malo razvaja, zdaj, ko sta še sama. In medtem ko večina parov želi pred prihodom novega družinskega člana do zadnjega trenutka izkoristiti ‘dvojino’ tako, da jo mahne na počitnice, Andreja in Werner tega ne bosta prakticirala.

‘’Na oddih v dvoje ne bova šla nikamor. Mi je prevroče,’’ prizna Andreja ter doda: ‘’Nosečnicam je že tako ali tako  vroče zaradi hormonskih sprememb. Če je zunaj 30 stopinj Celzija, jih jaz občutim, kot bi jih bilo 40.’’

Komaj je čakal na ta trenutek

Da je Werner kot vzoren bodoči očka sestavil sobico za novega družinskega člana, poleg tega pa jo prebarval v nežne barve, ki so idealne za dojenčkovo počutje, smo že pisali. Prav te dni pa sta zakonca dobila še otroško posteljico, ki sta jo naročila istočasno s preostalim pohištvom.

‘’Werner je komaj čakal, da pride še posteljica, zadnja pika na i. In ko so jo pripeljali, jo je še isti dan sestavil. Prav veselje ga je bilo gledati!’’ Zdaj imata v otroški sobici vse tako, kot sta si zamislila – do zadnjega detajla.

Vzela bo epiduralno

Zdaj čakata le še eno: Andrejine popadke. Odločila sta se, da bo pri porodu tudi Werner, saj ne želi zamuditi tega, zanj zagotovo najpomembnejšega dogodka v življenju.

‘’Werner je oseba, na katero se lahko zanesem v vsakem trenutku. Vedno vse uredi in najbolj srečna sem, da bo pri porodu zraven. Občutek imam, da bom takrat, ko se bodo začeli popadki, odšla na oddih, ne pa na porod,’’ pravi zadovoljna nosečnica, ki se je odločila, da ji bo v teh trenutkih muke lajšala epiduralna analgezija.

‘’Bojim se bolečin, poleg tega pa gre svet naprej – pa naj si gre za tehnologijo ali lajšanje bolečin. Zakaj bi trpela? V tujini epiduralni poseg sploh ni vprašanje, dobi ga že vsaka in ne vem, zakaj bi se branila tega,’’ se sprašuje Andreja.

‘’Vem, da otroček mora ven’’

Zakonca zaenkrat še ne razmišljata o porodu, saj jima je jasno, da bo do tega prišlo, na porodno mizo pa bi se rada ulegla sproščena. ‘’Vem, da otroček mora ven, zraven bo Werner in še epiduralno bom dobila. Upava na najboljše – da bo otroček zdrav, vesel, zadovoljen in da bo porod čim hitreje ter lažje minil.’’

Ne obremenjujeta se niti s tem, kakšna starša bosta. Vesta, da sta sposobna dobre vzgoje, in ker bosta otroka nosila po rokah, ne more biti drugače, kot da se dojenček razvije v ljubljeno, odgovorno in samostojno osebnost.

‘’Zaenkrat imava v ‘načrtu’ le njegovo spanje, in sicer bo prvega pol leta spal v najini sobi, potem pa bova njegovo posteljico prestavila v otroško sobico. Na začetku velikokrat vstajaš, poleg tega pa nameravam dojiti, tako bo bolje, da bo dojenček blizu mene.’’

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec