Werner o dopustovanju na Maldivih in receptu za srečen zakon

Werner o dopustovanju na Maldivih in receptu za srečen zakon (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
3. 8. 2017

Že 18. leto zapored je šarmantni pevec Werner s svojo družino, ženo Andrejo in hčerko Kanenas, obiskal rajske Maldive. Prvič, ko je bil tam, se je poročil in zdaj vedno obišče tisti kraj, kjer je obljubil večno zvestobo svoji dragi.

Zaupal nam je še, kako je plavati med morskimi psi in kaj odgovarja tistim, ki ga grajajo zaradi luksuznega dopusta na Maldivih.

"Vsakič znova čakamo, da mine leto in se spet znova odpravimo na Maldive, na najlepšo destinacijo na svetu. Ker Maldivi so preprosto najlepši na svetu – tisti, ki je že bil na tam, bo to tudi potrdil. Poznam ogromno ljudi, prijateljev iz tujine, ki se potem, ko enkrat obiščejo Maldive, redno vračajo, ker so preprosto nezemeljski, napolnijo te s posebno energijo, za katero smo tukaj v Evropi pozabili, da obstaja ..."

Werner navdušeno našteje razloge, zakaj se je že 18. leto zapored odločil dopustovati na Maldivih in zakaj ne izbere nobene druge destinacije za poletni počitek. Sicer še vedno rad obišče Selce na Hrvaškem, obmorski kraj, kjer se je rodil, preživel svoje otroštvo in kjer živijo njegovi starši. "Maldivi se ne morejo primerjati z Jadransko obalo, Dalmacijo. Seveda so domači kraji in moja hiša zraven morja zaklenjeni na posebnem mestu v mojem srcu. Pozimi se odpravimo v Bad Kleinkirchheim, v prelep gorski hotel, kjer nas poznajo že 20 let. Obiskali smo že številne kraje, ampak Maldivov ni mogoče primerjati z nobenim."

Obnova poročne zaveze

Maldivi imajo posebno mesto v Wernerjevem srcu tudi zato, ker se je tam poročil s svojo Andrejo. Maldive sestavlja več otokov in Werner rad obišče tudi druge, a ta, na katerem se je poročil, ima poseben status in jim ga je letos uspelo obiskati. "Ja, točno na tem otoku sva se pred 18 leti poročila, na tem otoku sva bila petkrat. Tukaj imava res poseben status, dočaka nas generalni menedžer otoka, nato nas odpeljejo v posebno sprejemno sobo, dobimo pijačo v kokosovem orehu, moji punci pričakajo rože, mene sadje in šampanjec. Poseben električni avto z voznikom nas pripelje in odpelje na večerjo, vse je organizirano, da bi maksimalno zadovoljili potrebe gosta, posteljo nam sobar okrašuje s cvetjem.

Se to da primerjati s Hrvaško ali katero drugo destinacijo?" navdušeno pripoveduje, kako zanje skrbijo na dopustu. Seveda pa imata Werner in Andreja tudi svoj ritual na Maldivih. "Vsakič se sprehodiva do palme, pod katero sva bila slikana kot mladoporočenca, obudiva spomine na poroko in uspehe, ki smo jih bili deležni, in se zahvaliva za vse, kar nam je dano."

Wernerjev recept za uspešen zakon

Po 18 letih zakona se zdi, da je med Wernerjem in Andrejo še vedno veliko strasti in ljubezni. Kaj je njegov recept za dolg in uspešen zakon? "Spoštovanje ter nenehno zbujanje strasti. V zakonu ne sme biti dolgčas. Mislim, da tisti rek Prej je bila ljubezen, zdaj pa spoštovanje ne drži in je samo slepa tolažba zakoncev, ki so zgubili drug drugega. Partnerji ne smejo nikoli pustiti, da ljubezen ugasne, seveda ogenj ne bo vedno gorel s polno močjo, a ne smeš pustiti, da ugasne. Seveda, to je moj recept, pari so različni in vsak ima svoj recept."

Popolni dnevi

Tokrat so si privoščili tri tedne. Ko spim, poslušam pesem morja, ki valovi. Ko se zbudim, se sprehodim in pogledam, ali je morje na belo peščeno obalo spet vrglo kakšno lepo školjko. Kot vsakič smo tudi tokrat rekli, da bomo vzeli samo tiste posebne, ki jih najdemo, a na koncu smo se spet vrnili  s 17 kilogrami školjk – vse so bile posebne," se smeji Werner.

"Potem se odpravimo na sanjski zajtrk, po zajtrku sledi šnorkljanje po koralnem grebenu ali potop z ladjico, ki me odpelje na posebne destinacije za potapljače, kjer srečamo mante, želvice ... Popoldne smo se odpravili na veliki bazen z otočkom s palmami na sredi bazena, potem je sledilo popoldansko šnorkljanje ali obisk kakšnega samotnega otoka, na katerega te dostavijo s katamaranom na veter. Žal so dnevi na Maldivih skozi vse leto zelo kratki in se vedno končajo ob 18. uri zvečer, ob 19. uri je že popolna tema, ker so Maldivi ob ekvatorju. Potem se odpravimo na večerjo. Tam nam naš natakar Thomas mizo okrasi s cvetjem, v restavraciji čaka več kot 70 natakarjev in kuharjev in lahko ješ vse, kar ti srce poželi. Moji punci v glavnem jesta makarone na tisoč in en način, jaz pa pokušam veliko jedi, saj rad eksperimentiram."

Dogodivščina z morskimi psi

Ko smo Wernerja povprašali po kakšni posebni dogodivščini, nam je zaupal tole: "Letos smo se odpravili malo pozneje, torej konec junija. Moja draga se je končno odločila šnorkljati vsak dan ne glede na barvo, ki se je dobesedno topila na njenih laseh. Nekako sem jo prepričal, da je nepomembno, ali je na Maldivih rdeča, oranžna ali rumena – zame je najlepša. No, in vsak dan sva odšla na greben ter nas je eden dan obkrožila jata morskih psov, ki so se obnašali zelo nenavadno ... Junij je čas, ko osvajajo samice, in ker je ena bila  natančno pod nami, je bilo okoli naju v trenutku 15 kar velikih morskih psov, ki so postajali čedalje bolj agresivni in so se dobesedno začeli zaletavati v naju, v najine plavutke. Navadno so zelo plahi in takoj zbežijo, ko srečajo človeka, ti pa so nas dobesedno nagnali v plavajoči beg, Andrejo sem komaj ujel – plavala je kot hitrostni plavalec, pozabila je dihati. Moram povedati, da tudi meni ni bilo vseeno, ko me je obkrožala jata agresivnih morskih psov, ampak res nikoli do zdaj v vseh teh letih nisem doživel takšnega obnašanja morskih psov, pa se res zelo veliko potapljam na Maldivih. Moram pa povedati, da niso oni krivi, saj so ščitili svojo samico. Mi smo tisti, ki vdiramo v njihovo okolje, in to moramo spoštovati. No, in na Maldivih ni belih morskih psov, nevarnih za ljudi, da se ne bi kdo ustrašil, treba pa je spoštovati njihovo okolje. Ribe so zelo pametna bitja. Mene je neka riba ugriznila v nogo, ker sem na plitkem grebenu vzel živo školjko, da bi jo pogledal zunaj vode. Ribica je čisto ponorela, ker je ta školjka del njenega grebena in jo je ščitila. Ko sem jo vrnil, je mirno priplavala do školjke, pogledala mene in njo ter se umaknila v luknjo, ki je bila v koralnem grebenu zraven te školjke – pa naj še kdo reče, da ribe niso pametne," svoje morske dogodivščine povzame Werner, ki je res zagorel in spočit.

Živi na preveliki nogi?

Ker Werner svojim oboževalcem vedno zaupa, kako uživa na Maldivih, se številni po socialnih omrežjih nato pritožujejo, ker objavlja take fotografije z luksuznih potovanj. Tudi na to ima Werner odgovor: "Ne, oboževalci ne grajajo, ker vedo, da pošteno delam in vse leto varčujem za dopust kot vsi drugi. Grajajo ljudje, ki so ljubosumni in nam zavidajo, nimajo svojega življenja in se vtikajo v druge. Ampak ti itak nikoli ne bodo razumeli, zakaj drugi lahko, oni pa ne. Prav zaradi tega, ker nikomur ne privoščijo nič dobrega, se jim to vrača, življenje je karma – kar drugemu želiš, to dobiš ..."

Eva Jandl

Priporočamo