X Factor: Znana je žirija!

Vir: Govori.se
3. 2. 2012

Slovenska žirantska trojka, ki bo soustvarjala zgodovino največjega pevskega šova je znana: stolčke bodo zasedli Jadranka Juras, Damjan Damjanovič in Aleš Uranjek.

Strokovni, podkovani, vsestranski ustvarjalci iz različnih voda istega področja - glasbe. Trije skrbno izbrani profesionalci bodo v pevskem šovu prevzeli ne le vlogo žirantov, torej odločevalcev, temveč tudi vlogo mentorjev. V skupnem in posameznem iskanju tistega nekaj več bodo vodili, razvijali in usmerjali tekmovalce na poti do pevske zvezde.

DAMJAN DAMJANOVIČ ~ glasbenik, direktor Slovenske filharmonije, glasbeni skavt

Damjan velja za vsestranskega glasbenika, ki se že od svojih začetkov sprehaja po najrazličnejših glasbenih žanrih – od jazza, klasične glasbe, rocka, popa in še dlje. Končal je Akademijo za glasbo in si tako pridobil naziv akademski glasbenik trobentist in profesor trobente, poleg tega pa se med njegove vrline uvršča tudi ostro oko za iskanje talentov. Pod njegovim okriljem je filharmonični orkester sodeloval na turneji po Japonski, kjer so nastopili s priznanim violinistom Davidom Garrettom, Maksimom Mrvico in mezosopranistko Katherine Jenkis. Med dosežke se nedvomno uvrša tudi francoska turneja s Stingom in prihajajoča turneja z Ano Netrebko po evropskih prestolnicah. Damjan je veliki ljubitelj kvalitetne glasbe, ne glede na stil, in zagovornik glasbe kot ene same. Po njegovem največ šteje talent in tisto nekaj več. X faktor. Ravno to pa bo s svojim ostrim, izkušenim, tudi mentorskim očesom iskal v prihajajočem pevskem šovu.

JADRANKA JURAS ~ pevka, tekstopiska, vokalna mentorica

Glasbenica od nog do glave. Mladostna, talentirana in podkovana. Njena glasbena leta so se začela že v zgodnjem otroštvu – z učnimi urami klavirja, trobente, učenja solo petja, pa vse do diplome na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Akademsko področje se še vedno razpleta, tako v vlogi učenke kot učiteljice. Poleg tega zavzeto in entuziastično prevzema še nemalo vlog, ki skozi njeno bogato zgodovino ustvarjajo ime uspešne glasbenice. Vsestranskost je njena stalnica. Poznamo jo namreč kot pevko, ki uporablja glas v različnih zasedbah in različnih zvrsteh glasbe. Šanson, jazz, pop, soul so le nekateri med njimi. Zgodovino glasbenih začetkov je napisala s skupino Planet Groove, nadaljevala jo je z osvajanjem Japonske s skupino Šukar, nato pa še z glasbeno turnejo s skupino Laibach. Kot samostojna pevka je izdala dva solo albuma - Anima in Sakura. Kot vokalistka pa sodelovala s številnimi glasbeniki in se preizkusila v najrazličnejših žanrih. Je stroga zagovornica discipline in doslednosti, načelnosti in vztrajnosti. Faktor X pa po njenih besedah pomeni: delo, delo in še enkrat delo!

ALEŠ URANJEK ~   glasbenik, producent, glasbeni manager, avtor glasbe in besedil

Aleš nedvomno velja za stalnico slovenske glasbene scene zadnjih 30 let. Začetki so se zgodili z danes že pravo rock klasiko - Šank Rock skupino. V vlogi bobnarja je z njimi posnel kar 15 albumov. Dandanes deluje tudi v njegovi najnovejši skupini CoverLover. Tako na odru kot v snemalnem studiu je sodeloval s številnimi uspešnimi glasbeniki domače scene, svojo dejavnost pa je poleg nastopanja in ustvarjanja usmeril tudi v ustanovitev ene najbolj uspešnih agencij za booking, management, organizacijo in promocijo v državi – Agencijo Uran. Kot manager je uspešno odkril in pomagal do prepoznavnosti in pogodb že nemalokaterim danes znanim imenom, med katerimi so tudi Tabu, Alya, 6packČukur. V preteklosti je skrbel tudi za Omarja Naberja, Roknband, Nude, Leeloojamais in Tinkaro Kovač.  Nadobudno, z velikim veseljem in znanjem, ki ga je moč pridobiti le skozi dolgoletne izkušnje, tako sodeluje v celotnem procesu ustvarjanja glasbenih zvezd. Prepoznaven je tudi po svojem edinstvenem rock stilu in dejstvu, da zavzeto in brez dlake na jeziku zastopa svoja prepričanja. Je zagovornik trdega dela in veliki poznavalec glasbene in medijske industrije, prepričan, da naša mala dežela skriva veliko glasbenega potenciala!

Kako sestaviti zmagovalni paket? Kako izpiliti x faktor? Kako preseči meje, prebiti led in stopiti še stopničko višje? Kako presenetiti? Kako iz tekmovalcev ustvariti pravo pevsko zvezdo?

To je le nekaj vprašanj, s katerimi bo v pevskem šovu imel opravka žirantski trojček. A njihova dolga in bogata kilometrina je nedvomno tista, ki je poskrbela, da jim je odgovorna vloga žiranta pisana na kožo.

NAJ SE ŠOV ZAČNE!

Kamere in luči največjega pevskega šova se bodo že 18. februarja prižgale v Kinu Šiška. Začela se bo namreč prva avdicija, kjer bodo iz vročih X stolčkov nastope spremljali in ocenjevali žiranti. Tekmovalci bodo tako stopili na veliki X, ki bo krasil veliki oder. Iz oči v oči z žirijo se bodo soočili z odločilnimi trenutki, v katerih bodo morali dokazati, da so iz pravega testa.

Na avdicijah se bosta tekmovalcem, žiriji in občinstvu pridružila tudi mlada prekaljena mačka, voditelja šova - Peter Poles in Vid Valič! Nadebudno bosta spremljala vse tekmovalce in jim pomagala prebiti led ter premagati tremo.

Katerim od njih bo uspelo prepričati žirijo? Kako se bodo spopadli s tremo in pritiskom kamer? Kdo bo prepričal z vokalom, kdo s svojo edinstvenostjo? In kdo izmed njih bo postal nova pevska zvezda?

Svoj sedež na avdiciji si lahko zagotovite tudi vi!

Ogled avdicijskih predstav je brezplačen, vendar pa je število vstopnic omejeno. Izbirate lahko med dopoldanskimi in popoldanskimi predstavami, in sicer 18. in 19. ter 25. in 26. februarja. Več informacij o točnih urah predstav in prostih mestih najdete na spletni strani xfactor.si.

Priporočamo