Ylenia Zobec: Ljubljenčki se prehitro postarajo

17. 4. 2016 | Vir: Lea
Deli
Ylenia Zobec: Ljubljenčki se prehitro postarajo (foto: Lea Press)
Lea Press

Simpatična Ylenia Zobec, ki velja za edinstveno festivalsko pevko pri nas, saj s svojim zrcalno čistim glasom v trenutku osvoji številno občinstvo, je velika ljubiteljica živali.

Pevka nam je z besedami skozi spomine predstavila hišna ljubljenca, ki sta 'njena': psa Yorka in mačka Frančka. Žal psa Yorka ni več, a nam je pevka razkrila čustveno zgodbo. "Rada imam živali. Odraščala sem s hišnimi ljubljenčki. Doma smo imeli veliko muc, činčile, ribice, morske prašičke in kužka. Dva izmed teh sta bila še posebej 'moja', kuža York in muc Franček," pove Ylenia in nadaljuje s spominom na psa Yorka, s katerim je odraščala: "Moj prvi hišni ljubljenček je bil kuža York. Srčnega in veselega mešančka so mi starši podarili za uspeh po končani osnovni šoli (v Italiji osnovna šola traja pet let, torej po petem razredu osnovne šole). Psi so najbolj zveste in predane živali, ki te s srečo v očeh pričakajo na vratih, ko se vrneš domov. Vedno, ko mi je bilo hudo pri srcu, je to začutil. Ljubezen, ki jo je izkazoval v takih trenutkih, je bila neizmerna, ni vedel, kako bi se še približal, da bi bil v pomoč. Ali bi me samo trepljal z mokrim smrčkom, žalostno in razumevajoče javkal, ljubeznivo lizal ... Bližina psa podari tako vedrino, ki je ljudje, ki tega nikoli ne doživijo, ne morejo razumeti. Bil je izredno ubogljiv. Nikoli ni šel od doma ali zbežal na cesto brez povodca ... Sicer pa, ko je bil povodec nameščen, je bil tako srečen, da ga ni bilo nikakor mogoče ustaviti, vlekel nas je, da smo ga komaj dohitevali. Na žalost je preminil pred dvema letoma. Hišni ljubljenčki se prehitro postarajo, s tem se človek težko sprijazni. Ko družinski član zapusti svoj dom, ostane le praznina v duši."

Prinesla ga je nevihta

Ob psu Yorku pa je na posebnem mestu tudi njen maček Franček, ki je prava popestritev družine v Trstu in se je nepričakovano znašel v objemu pravih ljubiteljev živali. "Maček Franček je v našo hišo prišel čisto po naključju pred osmimi leti. Mama ga je našla nebogljenega, bolnega in prestrašenega v nevihti. Zaslišala ga je mijavkati pod kupom polen na našem dvorišču. V naši okolici je veliko 'divjih' muc, ta pa je po naključju zašel k nam. Bil je tako majhen kot dlan in je močno prehlajen. Ne vem, zakaj, a name se je še posebej navezal in mi zaupal. Lahko rečem, da si me je izbral. Muce so drugačne precej samosvoje živali, samostojne, ponosne. Ampak če te izberejo za svojega, je njihova ljubezen neizmerna. Maček ljubezen izkazuje drugače, ponosno. Takoj začuti, kakšno je 'ozračje', in ga razvedri ali pa pomiri. To lahko rečem o Frančku, medtem ko je York prinašal vedrino, on prinaša harmonijo in pristen mir v dušo," pove Ylenia in doda: "Ko si maček prilasti mesto v tvojem naročju, te prevzame neizmerna pomirjenost. Se namesti, prede, se ljubkuje in vzdihuje. Vsaj name Franček tako deluje. (smeh) V njem je lovski mačji nagon in se žal ne more upreti lovu na nebogljene kuščarje in ptičke. S sosedovim mucem pa sta spletla zelo zanimiv in prijateljski odnos."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec