Z odhodom Gašperja Tiča: Konec njegovih predstav!

18. 9. 2017 | Vir: Nova
Deli
Z odhodom Gašperja Tiča: Konec njegovih predstav! (foto: Primož Predalič, Sašo Radej)
Primož Predalič, Sašo Radej

Po tragičnem dogodku v juniju, ko je slovenski kulturni svet izgubil enega od vsestranskih in igralsko produktivnih umetnikov Gašperja Tiča, so se številni ljubitelji gledaliških predstav širom Slovenije spraševali, kako bo v prihodnje z gledališkimi igrami in zelo uspešnimi predstavami, v katerih je nastopal.

Kot nepogrešljiv član Mestnega gledališča ljubljanskega je bil igralec tam zelo produktiven, zato smo se obrnili na Simono Belle, njihovo vodjo službe za odnose z javnostjo in trženja, da nam pred uradnim začetkom nove gledališke sezone iz prve roke razkrije, kakšno odločitev so sprejeli v povezavi z predstavami preminulega igralca.

"Žal bomo Gašperjeve vloge zelo težko nadomestili, ker so bile enostavno takšne, da jih je nemogoče ... preveč so bile 'njegove'. Zato smo se odločili, da obdržimo le predstavo Samorastniki, kjer bo vlogo Karničnika prevzel Boris Ostan. Vse druge predstave, ki jih je Gašperjev duh preveč zaznamoval, pa bodo šle iz repertoarja. Tako gredo iz programa naslednje velike gledališke uspešnice: Pes, pizda in peder, Prevare, Kos plastike, Menjava straže in Svetovalec. Žal smo z veliko izgubo našega dragocenega igralca, prijatelja in sodelavca izgubili tudi precej naše ponudbe, ki so jo gledalci zelo radi gledali."

Jeseni pa se ni porajal le kup vprašanj glede gledaliških odrih, ampak tudi na malih zaslonih. Preminuli igralec bi moral imeti eno vidnih igralskih televizijskih vlog tudi v novi nadaljevanki Reka ljubezni na Pop TV, ki že po prvih delih predvajanja podira rekorde gledanosti. Tako nas je zanimalo, kako so se stvari odvijale, saj naj bi Gašper že posnel kar nekaj delov te nadaljevanke pred svojo smrtjo. Kot nam je zaupal skriti televizijski vir, so z igralcem posneli že tri dele med majem in začetkom junija. A naj bi se po tragediji in smrti igralca odločili, da spremenijo sam scenarij oziroma potek zgodbe in začnejo vse snemati znova ter že posnetih delov z Gašperjem ne pokažejo javnosti in nikoli ne predvajajo na TV-zaslonih.

Tako se nam je v trenutku zastavilo vprašanje, kdo bo igralsko nadomestil tako velikega igralca in se nekako nepričakovano v zadnjem trenutku umestil v igralsko vlogo, ki je bila spisana zanj. Čeprav smo pozneje od virov dobili informacijo, da naj bi Gašperja v novi seriji Reka ljubezni nadomestil priznan slovenski igralec Vojko Belšak. Igral naj bi vlogo Erika Kosa, predvideno za Gašperja, a so nas ob preverjanju te informacije na Pop TV-ju hitro odslovili z besedami, da tega ne bodo komentirali. Kakorkoli, na spletni strani Imdb ima Vojko v predstavitvi svojih vlog že vpisano Reko ljubezni in vlogo Erika Kosa, torej ga bo res nadomestil on, ki tudi na videz zelo spominja na preminulega igralca.

Trač – velika gledališka uspešnica ostaja!

Pred dnevi je tudi Gledališče Koper predstavilo program za novo gledališko sezono. Tako smo izvedeli, da bo v morju novih predstav koprsko premiero v gledališču doživela še ena koprodukcija, komični muzikal Trač ali Mnogo hrupa za nič, ki je zelo uspešno zaživela že na odru MGL, pri katerem so moči združili avtor in režiser Gašper Tič, skladatelj Davor Herceg in režiser Jaka Ivanc. "Gašper Tič je izhajal iz Shakespearove komedije in skoraj srhljivo pokazal, kako uničevalen je lahko trač oziroma neresnica, ki jo podtakneš, da bi prišel do določenega cilja," je ob predstavitvi sezone ter muzikala Trač razkrila Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper.

Alojz Petrovčič

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan