Z Radom Šerbedžija o zavedanju o pomenu vode

Rade Šerbedžija (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
17. 6. 2014

Prihajajoči konec tedna, 20. in 21. junija 2014, se bo na Bledu odvil zaključek mednarodnega projekta BMW Clean Water Business & Diplomatic Regatta, ki je širša pobuda za spodbujanje trajnostnega razvoja. Slednja združuje okoljske, poslovne in športne dejavnosti, njena povezovalna člena pa sta voda in ohranjanje vodnih ekosistemov.

Na pomen izpostavljene tematike bodo na petkovi okrogli mizi na temo Zavedanje o pomenu vode opozoril tudi Rade Šerbedžija, predsednik Blejskega filmskega festivala, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in Evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik.

O pomenu voda doma in po svetu

Trajnostno-športni projekt združuje podjetnike in izobraževalni sektor, sestavljen pa je iz dveh delov: dogodka BMW Clean Water Business & Diplomatic Regatta, ki je povezal 138 podjetij iz Slovenije, Češke, Madžarske in Avstrije; ter BMW projekta za trajnostni razvoj v sodelovanju z Ekošolami, ki je povezal učence iz Slovenije, Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske, Madžarske in Romunije.

Ekošola

Podjetja v okviru projekta prispevajo sredstva v podporo projektom za trajnostni razvoj, ki jih izvajajo vrtci, osnovne in srednje šole, letos pa sta se ideji pridružili tudi dve fakulteti. Sodelujoče na dogodku čaka pester program in prijetno delovno okolje.

Podjetniki bodo petek, 20. junij, začeli okrog 9. ure na IEDC - Poslovni šoli Bled, kjer se bodo v okviru Modula za trajnostni razvoj seznanili s pomenom voda v Sloveniji in svetu. Nagovorila jih bo prof. Danica Purg, predsednica IEDC – Poslovne šole Bled, s programom pa bo nadaljevala Gordana Kisilak, direktorica korporativnega komuniciranja BMW Group Slovenia.

Ker projekt poteka tudi pod okriljem organizacije World Wide Fund for Nature (WWF), ki je ena izmed največjih in najbolj uglednih neodvisnih organizacij za varovanje narave, bo med drugim zbrane nagovorila tudi predstavnica organizacije Barbara Tauscher. Med 10. in 11. uro bodo udeležencem Modula predstavljene dobre prakse podjetij, med 11:00 in 11:30 pa bodo predstavljeni rezultati projekta "Voda povezuje".

Najprej se bodo predstavili snovalci Slovenskega zmagovalnega projekta "Z vodo brez olja do čistega okolja", ki prihajajo iz OŠ Marije Vere Kamnik, nato pa bodo svoje predstavitve podale še druge države udeleženke: Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska.

Ob 12. uri bo Modul v sodelovanju z Blejskim filmskim festivalom prerastel v okroglo mizo z Radom Šerbedžijo na čelu, zanimivemu programu pa bo ob 20. uri sledila otvoritvena slovesnost. Dogajanje se bo nadaljevalo tudi v soboto, 21. junija, ko bomo med 12.00 in 18:00 spremljali regato BMW Clean Water Business and Diplomatic Regatta in navijali za udeležence, ki se bodo pomerili v enem izmed najbolj okolju prijaznih športov, v veslanju.

Regata

Obiskovalci dogodka si bodo na obali jezera lahko ogledali zmagovalne projekte natečaja »Voda povezuje«, ki je potekal pod mentorstvom Ekošol, predstavili pa so jih učenci iz Slovenije, Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske, Madžarske in Romunije.

Ekošola: aktivno delovanje za okolje

Mednarodni program Ekošola je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. V letu 2014 je v program Ekošola vključenih 711 vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, v katerih sodeluje več kot 130.000 otrok in učencev ter 13.000 vzgojiteljev in učiteljev.

Projekt spodbuja in nudi podporo mlajšim generacijam pri aktivnem delovanju za njihovo okolje, razumevanju njihove lastne odgovornosti za varovanje okolja, njihovem ozaveščanju o problematikah, povezanih z vodami, ter prevzemanju pobude za ukrepanje v njihovem osebnem okolju – od šole do doma.

FOTO: govori.se press

Priporočamo