Za družine v stiski podelili 35 ton krompirja

9. 9. 2014

Organizatorji humanitarne akcije Krompir moraš imeti so v soboto, 6. septembra, kljub ponovnemu dežju, ki se je zgrnil nad Ljubljano, na Pogačarjevem trgu opravili podelitev donacije, ki jo je družina Drinovec z Okroglega pri Naklem namenila v dobrodelne namene za slovenske družine v stiski in žrtve poplav v Srbiji, BiH in na Hrvaškem.

Od vabljenih županov občin, v katerih živijo prejemniki donacij, se je vabilu odzval le ljubljanski župan in se zahvalil pobudnikom akcije, opravičilo pa je poslal škofjeloški župan, ki je ta dan gostil 14. Festival praženega krompirja.

Tudi prestavljeno prireditev podelitve dobrodelno pobranega krompirja je ponovno zaznamovalo slabo vreme, ki je tudi sicer vplivalo na obisk ljubljanske tržnice. Tam se je v okviru tradicionalne akcije Kmetijsko gozdarske zbornice Podeželje v mestu, zaključil prvi del akcije Krompir moraš imeti, s katero kmetija Drinovec podarja 35 ton krompirja družinam, ki živijo na socialnem robu.

Seznam 500 slovenskih družin so pripravili v Zvezi prijateljev Mladine Ljubljana Moste Polje, kar 100 prejemnikov pa prihaja iz Mestne občine Ljubljana. ZPMS bo tudi sicer koordinirala dostavo krompirja slovenskim družinam, za varno in zanesljivo dostavo prejemnikom donacij v Srbiji, BiH in na Hrvaškem pa se je zavezalo Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Dobrodelna akcija se bo nadaljevala v tednu otroka, med 6. in 10. oktobrom, ko bodo na kmetiji Drinovec pobirali krompir pozne sorte. K pobiranju so povabili slovenske osnovne šole in že prejeli dovolj potrditev, da bodo akcijo uspešno ponovili. Takrat bodo pobrani krompir šolarji lahko odnesli domov svojim družinam.

Priporočamo