Zadnje slovo Gašperju Tiču - v njegovem Kopru!

26. 6. 2017 | Vir: Nova
Deli

Smrt gledališkega igralca in televizijca Gašperja Tiča je minuli teden kot strela z jasnega udarila v slovensko javnost ter napolnila slovenske medije in preplavila spletne strani. Vsaka stran se je borila, da bi izvedela vzrok smrti vrhunskega slovenskega igralca in komediografa.

Po mnenju številnih medijcev, kulturnikov in prijateljev, ki so se z zapisi na družabnih omrežjih in kolumnah spominjajo igralca, je ta smrt velika izguba, vsi čutijo pretresenost, praznino in bolečino. Nepričakovani odhod igralca je za vse strašna izguba, predvsem za slovensko gledališče, ki mu je ravno Gašper kot igralec in režiser vnesel unikaten mediteranski pridih idej in vizij, ki so bile vedno dobrodošle in za ljubitelje gledališke kulture zmagovalne.

Gašper je bil človek z morja, Koprčan, rojen 7. maja 1973, ki je gledališče imel v krvi, saj je bil njegov dedek Srečko Tič režiser in scenograf v Gledališču Slovenskega Primorja. Po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je bilo Mestno gledališče ljubljansko (MGL) res njegova velika ljubezen, saj je tam ustvaril veliko izstopajočih vlog in zanje prejel veliko nagrad. A njegov domači Koper je imel pri Gašperju posebno mesto, saj se je vanj zelo rad vračal ter z veseljem nastopal v Gledališču Koper. "Gašper je skupaj z Natašo z veliko mero požrtvovalnosti in z veliko uspeha gradil naše mlado profesionalno Gledališče Koper. Komedija je bila njegova velika ljubezen, talent in poslanstvo. Kot igralec z izredno prezenco je umetnost commedie dell' arte do potankosti poznal, jo nadgrajeval in izmojstril do konca.

Pred nekaj sezonami se je k nam vrnil  kot komediograf, ki je pisal navdihnjeno in bistro, bravurozno je ubesedil patologijo slovenske družbe. Obe njegovi komediji Trio in pravkar premierno uprizorjeni Trač navdušujeta gledalce, ker je Gašper znal navdušiti svoje kolege, ker je pisal zanje, ker je poznal strasti in vezi znotraj naše velike gledališke družine, ki je zdaj ostala brez človeka, ki ji je tako zelo scela pripadal. Odšel je človek, ki nas je navdihoval," nam je strta v čustvenem tonu razkrila Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper.

Zadnje slovo velikega igralca na koprskem pokopališču je neopisljivo z besedami, saj je množica ljudi, domačinov, prijateljev, kulturnikov in znanih medijskih obrazov, kljub poletni vročini, le stežka zadrževala solze ob odhodu priljubljenega gledališkega mojstra. Igralca, ki je prehitro in nadvse nepričakovano za večno zapustil gledališki svet, s katerim je rasel, ga pisal, nadgrajeval in ustvarjal ter ga v prvi vrsti neskončno ljubil.

pogreb Gašperja Tiča

Številni znani prijatelji

V šeststoglavi množici se je pogreba udeležilo tudi kar nekaj znanih imen, med drugim tudi Denis Avdić z izbranko Ano, Jonas Žnidaršič, Darko Brglez, Ana Dolinar, Boris Kobal, Jure Henigman, Zala Đurić Ribič, Tanja Ribič, Domen Valič, Lado Bizovičar, Jernej Šugman, Damjana Kenda Hussu, Uroš Smolej, Vita Mavrič, Gojmir Lešnjak Gojc, Katarina Čas, Klemen Slakonja, Mojca Fatur, Boris Cavazza, Jure Karas, Neisha, Viktorija Emeršič Bencik, Bernarda Oman, Jette Ostan Vejrup, Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Milan Štefe, Jana Zupančič, Silva Čušin, Pia Zemljič, Bojan Emeršič, Mirjam Korbar Žlajpah, Iztok Novak - Easy in še številni številni drugi. Z ganljivim govorom pa so se od kolega poslovili še Karin Komljanec, Nataša Barbara Gračner in Gregor Gruden.