Domači ljubljenček Damjana Murka je zajček

Domači ljubljenček Damjana Murka je zajček  (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
13. 5. 2015

Damjan Murko priznava, da je otrok betona, da si življenja na deželi nikoli ni prestavljal in da si ga tudi zdaj ne želi. Ko se je z družino po šestih letih preselil v hišo na obrobje Maribora, pa ga je najbolj razveseljevalo to, da je lahko imel živali, ki jih v bloku pač ni bilo mogoče imeti.

Poleg mačk, ki so pri njih doma stalno kar prihajale in odhajale, saj se jim je na žalost vedno zgodila kakšna nesreča, so imeli v otroštvu tudi zajce.

"Mama mi je dovolila, da si lahko izberem enega, ki ga ne bomo pojedli in ga ne bomo prodali. Izbrani zajec mi je kot otroku pomenil res veliko. Vedno sem skrbel zanj, ga dajal iz kletke na travo in bil sila pozoren na to, da mi ni pobegnil. Nekoč, se spomnim, sem mu sam iz lesa sestavil majhno kletko, jo postavil na deteljo, da je lahko zobal travo ves dan po mili volji. Vsak večer sem ga odnesel nazaj v njegovo zaprto bivališče, da ga ponoči zunaj ne bi bilo strah ali da ga ne bi zmočil dež," se odgovornosti iz svojih otroških let spominja Damjan.

Na skrivaj spal pri njem

Ko je tako vsak večer odšel nakrmit zajce, se je nekoč domislil, da bi si svojega zajčka odnesel kar s seboj v posteljo, seveda na skrivaj, da njegova mama ne bi opazila. "To mi je tudi uspelo, a ne za dolgo. Zajček namreč ni bil več mladiček, ampak velik kunec. V postelji ni mirno spal zraven mene, ves čas je želel iz postelje, prestrašen od vsega me je začel tudi praskati. Mama je seveda zaslišala hrup in prišla pogledat, kaj se dogaja.

Tako se je končala moja nočna potegavščina z zajcem, saj po tem dogodku nisem več nikoli poskušal česa podobnega. Dobro sem si zapomnil, da zajci, če niso hišni, nimajo kaj početi v stanovanju ali celo v postelji z lastniki." Zdaj, ko sta se starša preselila, na njegovo srečo spet v hišo, ju rad obišče in skupaj obujajo spomine na njegovo zajčjo potegavščino, hkrati pa je zdaj dovolj časa, da se ukvarja z malim zajčkom svoje prijateljice. "Ko bo moj sin malce večji, pa ga bomo imeli tudi doma, saj je zajčica breja in bo kmalu imela potomce, tako da je nov družinski član že rezerviran."