Revija Story na zajtrku pri Perkovih

Revija Story na zajtrku pri Perkovih (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
5. 9. 2015

Kaskaderka Tjaša Perko je vedno nasmejana, kar je razvidno iz vseh kotov njene osebnosti, po drugi strani pa je zdrava in fit, kar je opazno iz vseh kotov njene zavidljive postave. Zanimalo nas je, v čem je skrivnost zaposlene mame dveh otrok, ki uspešno usklajuje družinsko življenje in odnos s svojim večino časa odsotnim možem, vrhunskim smučarjem Rokom Perkom. Povabili smo se na zajtrk in pogovor je nanesel na kulinariko ...

Story: Tjaša, svoje prijatelje na družabnih omrežjih nenehno dražite z odličnimi zdravimi zajtrki. Kot mamica dveh otrok imate fit postavo, zato nas zanima, kako ste to dosegli in ali je tudi za vas zajtrk najpomembnejši obrok dneva?

Tako bom rekla: vem, da bi zajtrk moral biti kraljevski, ampak načeloma mi takoj zjutraj ne paše jesti. Zdaj, ko sem na porodniškem dopustu, si vzamem daljše jutro in si zajtrk privoščim pozneje ter mešam sadje s kosmiči, jogurti, semeni in podobno. Ko pa je čas službe, si zjutraj pripravim smuti, ki ga spijem okoli 11. ure. Zato je torej odgovor 'ne', zame ni najpomembnejši obrok, brez problema ga tudi izpustim. Jih pa rada pripravljam, zelo. Mogoče bom odprla butični bife 'Zajtrk pri Tjaši'. (smeh)

Story: Kaj ponavadi pripravite zase in malčka?

To je večna muka, ker moj predragi Oskar živi od zraka. Sem ga vpeljala v jutranjo rutino pred vrtcem - s smutijem, kar je šlo super. Ima jih rad in tudi z mano jih pripravlja z veseljem. Je tudi kakšen grški jogurt s kosmiči, če je prelit z medom. Ostalo je pa tako: ne je mesa in ničesar, kar je povezano z njim, omak prav tako ne. Živel bi od sira in kruha. Tako tudi jaz mislim: manj 'neumnosti' - od različnih paštet, hrenovk in podobnega, ker tudi odrasli ne jemo tega - ter več zdravja. Zato mali je, kar mu paše, in ga ne silim v nič. No, za čokolado bi prodal dušo tako kot mami, ampak je omejena. Večinoma so na programu riž s kakšnim korenjem, suha pasta, zelenjavne juhe in na tone sira ter kruha. V vrtcu pa menda pridno je, vse seveda brez mesa. Naša mala žaba pa tako je samo mleko in ravno te dni začenjam uvajati zelenjavo.

Story: Pridno trenirate in skrbite za svoje zdravje. Kaj je vaš najdonosnejši recept za zdrav način življenja?

Zagotovo šport in lahka hrana. No, to govorim zase, mogoče komu to ne ustreza. Mene šport napolni z energijo za čas, ko ga v večini preživim sama z otrokoma, in če ob tem jem še lahko, normalno hrano, imam še več energije. Če bi se najedla kruha in podobnih stvari, bi dala noge visoko v zrak in malo spala. To pa pač ne gre trenutno, pa niti nisem tak človek in ne maram takega načina življenja. No, plus seveda: nasmeh na obrazu.

Story: Kateri hrani se izogibate?

Kruhu, sladkarijam, cvrtju, hitri prehrani in mesu, ker mi zadnja leta ne paše. Lahko pa izdam, da se sem ter tja tudi malo 'prekršim' in pogledam v meni z 'nezdravo' hrano, npr. 'fish and chips' ali kaj podobnega.

Story: Kaj se največkrat pojavi na vašem meniju?

Nora sem na krompir, na sto in en način bi ga jedla in temu se nikoli ne odrečem. Sicer pa sem obsedenka z morsko hrano in sušijem, ki ga z Rokom pripraviva skupaj. No, in seveda zame ni kosila, če ni juhe. (smeh)

Story: Ste vešči v kuhinji in komu gredo zasluge za to? Ste samouk ali ste se učili od mame?

V bistvu živim sama že dolga leta: najprej srednja šola, pozneje fakulteta, zdaj družina, in v kuho sem se seveda 'vrgla', ko sem postala mama, prej mi je bilo vse tako na 'hojladri'. (smeh) Seveda sem za kakšen nasvet in recept prosila mamo, ker smo vedno dobro jedli doma in je super kuharica. Sicer sem se pa kar sama naučila in uporabila svojo domišljijo ter si kar sama kaj izmislila, dodala, pogledala v kakšno knjigo. Moj Rok pravi, da sem zelo vešča in najboljša kuharica, ki naredi predvsem barvito hrano. (smeh) Če je to res, pa najbolje, da vprašate njega ...

Story: Kaj pa moški v družini? Kdo izmed vaših 'fantov' se smuka pred štedilnikom in kaj so njihove specialitete?

(smeh) Ta je pa dobra. Rok mi reče: "Danes jaz kuham. Kam te peljem jest?" (smeh) Nimam sreče v kuhinji z njim, me raje razvaja zunaj. Da ne bo jezen, naj povem, da jajca na oko pa zna pripraviti. (smeh) In pa suši! Oskar pa, kot pravim, živi od zraka in mi skuha navidezno zelenjavno juhico, ko se igrava. Mali pa tako še nič ne ve.

Story: Kaj pa je vaša specialiteta?

Hm, mislim, da prav specialitete nimam, ker tako različno kuham in vedno rada poskusim kaj novega, tako da res ne vem. Mogoče malo 'drugačna' specialiteta je pira na sladki čebuli s tofujem - zame brez mesa, za Roka s puranom in zelenjavo, kalčki, gobicami in veliko začimbami.

Story: Zaupajte nam recept za kakšen zdrav smuti, ki jih tako radi pripravljate in bodo kot nalašč za zgodnjo jesen?

Velja. Ta je kar iz moje glave, za na pot ali za v službo. Pretlačiš malo vode, maline, pol limone, banano, jabolko in žlico ovsenih kosmičev. V kozarček z vodo čez noč namočiš chio, da se naredi puding, ki ga nato umešaš v sadni miks. Dodaš še žlico gozdnega medu in cimet. Sicer jih imam v rokavu še veliko, in če koga zanima, naj me 'poinstagrama'.

Napisala Manja Plešnar
Fotografije osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story35/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 35/2015

Story 35/2015, od 27. 08. 2015