Zala Đurić Ribič: Pri Zali na Obali

Zala Đurić Ribič: Pri Zali na Obali (foto: Helena Kermelj, Goran Antley) Helena Kermelj, Goran Antley
Vir: Story
8. 9. 2016

Na enega hladnejših dni tega poletja sva se z Zalo Đurić Ribič sestali v Piranu. V njenem umetniškem zavetju. Spoznali sva se prvič, vendar sem že po njenih telefonskih sporočilih vedela, da si bova imeli veliko povedati.

V resnici me zdaj niti ne preseneča, da je njena prva pesniška zbirka Zbrka tik pred vrati. Način, kako previdno besede snuje v celoto, je tudi tedaj, ko z njo govoriš osebno, izredno očarljiv in niti za trenutek ne moremo dvomiti o tem, da so njene pesmi vsaj toliko iskrive, kot je sama.

"Mislim, da če so ljudje povezani sami s sabo in da si pustijo čutiti to, kar čutijo, da ima vsak svoj prerok. Poezija je moje poslanstvo na Zemlji in mislim, da je čas, da to delim z drugimi," je pogovor o njenem pesniškem projektu načela simpatična 19-letnica in dodala, da navdiha za ustvarjanje pravzaprav ni iskala, saj jo je ta poiskal kar sam. "Navdih za to pesniško zbirko je seveda ljubezen in vprašanje o našem 'biti'. Vse skupaj sem zavila v tančico humorja. Poskušala sem spiritualnost približati ljudem na nekoliko bolj lahkoten način," nam je namreč pojasnila Zala, ki je z besedami tesno prijateljstvo sklenila že v otroštvu.

"Že od nekdaj se tako izražam. Mislim, da je umetnost ena velika ljubezen in da je ena sama. Vem, da sem dober interpret in da mi je pomembna ekspresija čustev. Pa naj gre za igralstvo, poezijo ali glasbo. Če bi znala dobro risati, bi morda to izrazila tako. Moja moč je v veliki večini v besedah in notah. Edino, kar je pomembno, je iskrenost, čista umetnost, čista ljubezen," še pove.

Sicer pa je njena pesniška zbirka Zbrka pred začetkom kovanja sanj o izdaji morala prestati poseben test. "V celoti sem jo najprej dala prebrati Niki Prusnik, moji najboljši prijateljici, in izredno cenim njeno mnenje. Ko me je ona pohvalila, sem si rekla, da imam zdaj končno 'jajca', da to izdam. Potem sem za mnenje prosila še očija. Tudi njegova kritika je bila izredno pozitivna. Sem kar solzico sreče potočila. In nazadnje je šla v lekturo še mamici. Ko je šlo prek teh treh žirantov, ko sem dobila trikrat ja, sem šla v naslednji krog (smeh)," se je trenutkov spomnila Zala in dodala, da je veliko pesmi iz zbirke nastalo prav v Piranu. "Tu je nekakšna magilna energija. Ne bojim se povezovanja. Skupaj smo še močnejši. Gore bomo premikali, če bo šlo tako naprej," nam je okolico predstavila umetnica, ki letos doživlja pravi ustvarjalni preporod.

"V osnovni in v srednji šoli sem večinoma držala zase. Sem zelo zelo subtilna, težko se mi je odpreti, kar je velikokrat napačno interpretirano. Dobila sem oznako arogantne. Nastal je začarani krog in še bolj sem se zaprla, ampak brez zatiranja ni poezije. Zdaj sem sicer šla prek tega, zljubila sem se in si začela dovoliti biti točno takšna, kot sem v biti. Kar pa spet ni nobena stalnica, saj v isto reko ne moremo stopiti dvakrat," nam je pojasnila Zala, ki bo pesniško zbirko izdala preko založbe Ocean.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj, Goran Antley

Značke: Zala Djuric
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story36/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 36/2016

Story 36/2016, od 01. 09. 2016