Zala Kralj in Gašper Šantl v Tel Avivu že okusila veliki oder

14. 5. 2019 | Vir: Lady
Deli
Zala Kralj in Gašper Šantl sta odpotovala v Izrael v petek, 3. maja, z ljubljanskega letališča. (foto: Facebook Rtv Slovenija)
Facebook Rtv Slovenija

Maj je navadno mesec evrovizijskih popevk. 

In pred velikim finalom je najbolj aktualno vprašanje, komu bo tokrat uspelo prepričati evropsko občinstvo.  Če se bodo uresničile optimistične želje in če bodo obveljale evrovizijske stavnice, potem bo Slovenija na Pesmi Evrovizije znova v tako zaželenem finalu, kjer bo tudi letos prostora le za najboljših 26 držav. Iz vsakega predizbora se namreč v veliki finale uvrsti po deset držav, kjer imajo že zagotovljeno mesto gostitelji in velikih pet – to je pet držav, ki v evrovizijsko blagajno prispevajo največ. Da, tudi na tem tekmovanju imajo cekini še kako pomembno vlogo.

In ko že govorimo o takšnih in drugačnih vlogah, se nam velikokrat zdi, roko na srce, da glasba že dolgo ni več najpomembnejši dejavnik tega odmevnega tekmovanja, ampak vse drugo. Predvsem ko je na vrsti glasovanje, je še kako znano sosedsko izmenjevanje glasov. Prav zaradi tega se zveza EBU zadnja leta precej trudi, da bi se države med seboj čim bolj pomešale, člani strokovnih komisij, ki prispevajo 50 odstotkov glasov, pa morajo biti vsako leto drugi. No, našo letošnjo strokovno komisijo bodo sestavljali Žiga Klančar, Urša Mihevc, Ula Ložar, Mate Bro in Urša Vlašič, točke naše žirije pa bo v finalu sporočila Lea Sirk.

A še preden bo tu finale, bo za nas še kako pomemben nastop v prvem predizboru, kjer se letos predstavlja Slovenija. Nastop Zale Kralj in Gašperja Šantla bo, kot smo lahko videli na prvi vaji, precej identičnem tistemu, ki smo ga videli februarja na našem nacionalnem izboru. Glede na to, da svojo glasbeno zgodbo oziroma glasbeni stil opredeljujeta kot elektronski pop s počasnimi ritmi, bo tako tudi tokrat. Gašper na odru uporablja napravo sampler, s katero kontrolira zvoke oziroma vse, kar se predvaja v ozadju, poleg tega zaigra še na kitaro.

Inštrumentalnemu sozvočju pa se skozi celotno evrovizijsko melodijo Sebi pridružuje še Zalin rahlo zasanjani, eterični vokal, kar daje njuni glasbeni zgodbi posebno noto. Ali bo ta posebna ljubezenska zgodba – ki na eni strani navdušuje, na drugi strani pa malo manj – prepričala, bomo videli že v torek, 14. maja, zvečer. Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se Slovenci v finale uvrstili le petkrat, in sicer leta 2007 (Alenka Gotar, Cvet z juga), 2011 (Maja Keuc, No One), 2014 (Tinkara Kovač, Round and Round), 2015 (Maraaya, Here For You) ter nazadnje lani, leta 2018 (Lea Sirk, Hvale, ne!). Kar desetkrat pa se nam v finale ni uspelo uvrstiti.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Facebook, Rtv Slovenija, Andres Putting

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik