Zala Kralj in Gašper Šantl že navdušujeta v tujini

18. 3. 2019 | Vir: Story
Deli
ŽELELA STA BITI VIDNA
Eme sta se udeležila zato, da dosežeta še koga, ki mu njuna glasba kaj pomeni. (foto: Foto: HELENA KERMELJ)
Foto: HELENA KERMELJ

Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta tudi avtorja zmagovalne pesmi Sebi na Emi 2019, nista presenetila le domače javnosti, ampak sta poskrbela za odmevno glasbeno zgodbo tudi v tujini, kjer so odzivi izjemno pozitivni.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta glasbeni duo, ki je skupno pot začel poleti 2017, ko sta posnela prvo skupno pesem Valovi. Že pred sodelovanjem si je vsak od njiju posebej utiral glasbeno pot. Zala je začela preigravati coverje, nato pa se je odločila za pisanje avtorskih pesmi, ki temeljijo na njenem nežnem pristopu in pripovedovanju. Gašper pa je kitaro začel igrati že v otroških letih in pridno vadil, dokler se ni kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo.

Na zadnji srednješolski dan se je s kolesom odpravil v tujino, kjer se je znašel pod okriljem glasbenih studiev Faust Records v Pragi. Gašper se je v naslednjih dveh letih v Pragi izpopolnjeval kot tonski mojster in skladatelj, hkrati pa je želel skozi glasbo podati neko sporočilo. Z željo po novih zgodbah je pustil vse za seboj in se s kolesom - prevozil je več tisoč kilometrov - odpravil po Evropi. Z majhnim nahrbtnikom in kolesom je tako na zahodni obali Francije nastal refren za Valove: “Sploh luna ve za morje, da vpliva na navade in valove?” Po potovanju se je v Prago vrnil dokončati pesem, ki je oživela v trenutku, ko jo je Zala interpretirala.

Zala in Gašper sta se spoznala prek prijatelja Žige Krajnca, ki je Gašperju poslal Zaline posnetke z Instagrama, zdaj pa snema videospote za njuno glasbo. Mimogrede, tudi za zmagovalno pesem Sebi je posnel videospot, ki je izšel le nekaj dni po Emi. Dvaindvajsetletni Gašper je nato navezal stik z 19-letno Zalo in jo pred dvema letoma povabil k sodelovanju pri prvi skupni pesmi Valovi, ki je osvojila lepo število poslušalcev, prejela pa je še nagrado zlata piščal za skladbo leta 2017. Mlada glasbenika sta nato v hipu spoznala, da ju ne druži le skupen pogled do glasbe, ampak je preskočila tudi iskrica.

Gašper je Zali takoj zaupal, ji dal proste roke, vse drugo se je nato zgodilo samo. Spontano. Preprosto. In nevsiljivo. Tako, kot se rojevajo prave ljubezni. In ravno to je njuna velika prednost, saj pravita, da je dovolj, da imata drug drugega, ob tem pa se ne znata pretvarjati. “Zato sva včasih nerodna, a pravijo, da kar luškana,” skromno dodajata. Prav tako čustev in evforije ne kažeta navzven. Bolj žari in gori znotraj njiju. V duši. V srcu. In vse to ju tako prijetno pogreje, da vidita zvezde, ki žarijo na nebu, pa čeprav je morda takrat oblačno.

Zmage na Emi vsekakor nista pričakovala, zato tudi nadaljnjih ciljev do Tel Aviva - kjer se bosta s skladbo Sebi skoraj zagotovo predstavila v slovenskem jeziku, in sicer v prvem predizboru 14. maja - nimata začrtanih, a jima je zmaga dala dodaten zagon za glasbeno ustvarjanje. “Zelo sva presenečena, saj sva želela, da bi se pesem koga dotaknila, in se nama zdi zelo kul, da se je pesem dotaknila toliko ljudi,” je dejala Zala, medtem ko se je Gašper pošalil, da je to verjetno najljubši dan njegove babice, poleg tega pa je bil tudi sam presenečen nad razpletom večera.

Tako kot za mnogo drugih nastopajočih na Emi je bila tudi zanju to predvsem priložnost, da se pokažeta občinstvu in razširita spekter svojih poslušalcev. “S pesmijo želiva sporočiti, da ne smemo obsojati ne sebe ne drugih. Da je treba dati drug drugemu prostor. Da smo to, kar hočemo biti,” sta še dejala in poudarila, da tudi ko se ne vidijo zvezde, je treba ostati zvest sebi - kot pravi besedilo njune zmagoslavne pesmi, katere avtorja sta v celoti sama.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Helena Kermelj, Ana Šantl, Tilyen Mucik

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik

Nova Story že v prodaji

Story 05/2019

Story 05/2019, od 28. 02. 2019