Zala Špat, dekle Blaža Janca, komaj čaka selitev na Poljsko

Zala Špat, dekle Blaža Janca, komaj čaka selitev na Poljsko (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
12. 2. 2018

Na evropskem prvenstvu v rokometu na Hrvaškem je srce na parketu poleg drugih slovenskih fantov pustil tudi rokometaš Blaž Janc, ki je pred meseci dres aktualnega slovenskega prvaka iz Celja zamenjal za poljsko klubsko velesilo Kielce. Zanj je s tribun glasno navijalo tudi njegovo dekle Zala Špat, ki je bila med trajanjem prvenstva na Hrvaškem razcepljena med tekmami in izpitnim obdobjem.

Slovenskih rokometašev niso glasno spodbujali le številni navijači, temveč tudi njihove boljše polovice. Zala in Blaž sta se spoznala prek skupnega prijatelja na maturantskem plesu, a iskrica ni preskočila takoj. Zala je bila z rokometom dobro seznanjena že prej, saj je imela veliko prijateljev, ki so se ukvarjali s tem športom. Tako je vedela, kdo je črnolasi fant, a je bila ves čas prepričana, da bo našla nekoga, ki je starejši.

"Bil mi je simpatičen, vendar sem za iskro morala počakati. Vedno sem mislila, da bom imela starejšega fanta, medtem ko je Blaž skoraj tri leta mlajši. To me je na začetku odbijalo, saj sem na to gledala drugače. Ko sem ga bolje spoznala, sem videla, da je dosti bolj zrel od vrstnikov - ne le po videzu, temveč tudi po razmišljanju. Še danes mi sošolci le s težavo verjamejo, da je mlajši," nam je zaupalo dekle, ki vse od takrat svojega dragega, če je le mogoče, spodbuja s tribun.

Večino tekem v Zagrebu in Varaždinu si je tako v živo ogledala tudi Zala, dva dneva pa je morala zaradi izpitov tudi izpustiti. "Sem pa vseeno navijala pred televizijo," nam je zatrdila simpatična svetlolaska, ki je bila med prvenstvom z Blažem pogosto v stiku po telefonu, sicer pa so se fantje posvetili tekmam, zato se z domačimi niso prav veliko videli: "Z Blažem sva precej v stiku. Sicer po telefonu, ampak lahko rečem, da sva na zvezi čez ves dan. Po tekmi ga za kakšno sekundo objamem in mu čestitam."

Kot nam je zaupala Zala, je v slovenski slačilnici vladalo odlično vzdušje, kljub številčnim pripetljajem na tekmah, zaradi katerih je bila naša izbrana vrsta oškodovana. "Blaž je velikokrat povedal, da so izjemno močna ekipa, ki je sestavljena iz vrhunskih posameznikov, zato si vedno močno želi, da bi pokazali to tudi na igrišču," je razkrilo dekle in nam ob tem povedalo, da je tudi med slovenskimi navijači vladalo odlično vzdušje.

"Šport resnično povezuje ljudi. V Zagrebu so navijači zavzeli celoten nakupovalni center zraven dvorane. Težko bi bilo spregledati, da igrajo Slovenci. Tudi v Varaždinu je bilo vzdušje odlično. Navijači stojijo za fanti tudi v težkih minutah, ko jim igra ne steče po željah. Zares noro, da je prvenstvo gostila sosednja država. Mislim, da so bili presrečni tudi igralci," je dogajanje pri naših južnih sosedih opisala Zala, ki se med navijanjem tudi sama pogosto povsem vživi v igro, včasih, kot odkrito prizna, kar malce preveč: "Verjetno sem ena izmed glasnejših navijačic."

Kljub temu pa je navijaško vzdušje nekoliko zmotilo izpitno obdobje, še zadnje, ki loči Zalo od selitve na Poljsko. Najprej je namreč želela dokončati študijske obveznosti, šele nato pa se preseliti v Kielce. "Trenutno sem res nekoliko leteča in hkrati postavljena pred izziv - zadnje izpitno obdobje. Učim se praktično ves čas, tudi ko sem na poti na tekmo, saj želim vse izpite opraviti pred odhodom na Poljsko. Tako da bo to kar držalo. Če bo vse po sreči, študij zaključujem jeseni. Po teh izpitih me čaka le še magistrska naloga," nam je o svojih študijskih zadolžitvam povedala Zala, ki se selitve na Poljsko že zelo veseli.

Poleti je bila kar dva meseca v Kielcah, tako da se je na Poljsko že precej navadila. "Okoliš je super - mesto ponuja vse in še več, imava pa tudi super družbo. Komaj že čakam, da se jim pridružim," prizna. Svetlolaska bo v poljskem hramu rokometa prevzela tudi večino domačih zadolžitev, saj Blaž veliko časa nameni treningom. "Zala pospravlja stanovanje, po kosilu pa pomagam pomivati posodo. Preostalo pa z veseljem prepustim njej," nam je pred časom razkril Blaž, ki prav tako komaj čaka, da se mu draga pridruži na Poljskem, saj zelo pogreša njeno kuho.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story4/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 4/2018

Story 4/2018, od 01. 02. 2018