Žan Luka Zelko: Jadralec, ki prihaja iz Štajerske

Žan Luka Zelko: Jadralec, ki prihaja iz Štajerske (foto: Pedro Martinez) Pedro Martinez
Vir: Story
20. 12. 2017

Jeseni je v Splitu potekalo svetovno prvenstvo v razredu laser standard, na katerem je nastopil tudi Mariborčan Žan Luka Zelko. Žan je trenutno najboljši Slovenec v tem olimpijskem razredu in vztrajno dokazuje, da lahko posega po najvišjih mestih.

Story: Zanimivo je, da ste eden od naših boljših jadralcev in prihajate iz Maribora. Človek bi pričakoval, da so najboljši jadralci rojeni na morju. (smeh) Kako ste začeli in kje v Mariboru ste naleteli na ta šport?

Kot otroku mi je oče veliko pripovedoval o jadranju in srfanju, saj je bil v mladosti tudi sam jadralec. Spomnim se, da sem zelo užival ob pogledih na njegovo srfanje in sem si tudi jaz želel postati takšen as. Moja pot se je začela leta 2003, ko sem se v spremstvu prijateljice sprehajal ob Dravi in naletel na Brodarsko društvo Sidro Maribor. Pri njih sem opravil prvi tečaj jadranja in se tako zaljubil v ta šport.

Story: Kakšni so bili prvi začetki in kako so bila videti prva tekmovanja? Kako ste potem prestopili med vrhunske športnike?

Začetki so vedno najtežji in najzanimivejši. Spomnim se, da mi je največje probleme povzročal veter in nikakor si nisem mogel zapomniti, od kod piha in kako naj usmerim jadrnico, da se ne bom znova obrnil proti vetru in obstal. Na začetku je bila vse samo igra in rezultat ni bil pomemben. A starejši ko sem postajal, zahtevnejše cilje sem si postavljal. Moja vztrajnost me je pripeljala do prvih olimpijskih iger mladih v Singapurju leta 2010, kjer sem spoznal, da je jadranje moja strast in da želim nekoč nastopiti na pravih olimpijskih igrah in se boriti za najvišja mesta. Ta pot se je pokazala za pravilno, saj sem naslednje leto v Zadru na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil svojo prvo srebrno medaljo. V letu 2015 sem na svetovnem in evropskem prvenstvu razreda laser radial osvojil bron.

Story: Jadrali ste po vsem svetu, kje vse ste bili in kje vam je bilo najlepše?

Mislim, da je potovanje po svetu dejavnik, zaradi katerega imam jadranje tako rad. Zelo sem hvaležen za takšno življenje in to, da sem lahko v najstniških letih toliko prepotoval in pridobil prijatelje po vsem svetu. Med drugim sem nastopil že na svetovnih prvenstvih v Braziliji, Združenih državah Amerike, Turčiji, Argentini ... Nastopil sem tudi na prvih olimpijskih igrah mladih v Singapurju in mislim, da mi je prav ta izkušnja ostala najbolj v spominu. Živeti skupaj z več tisoč športniki z vsega sveta je neverjetna izkušnja. Vsak dan so nas obiskovale tudi športne legende, kot so Jelena Isinbajeva, Sergej Bubka, Usain Bolt in Michael Phelps. Prav zaradi vsega dogajanja, ki je vzporedno potekalo v olimpijski vasi, mi je Singapur ostal najbolj v spominu.

Story: Morje vedno poskrbi za številne anekdote. Se spomnite kakšne posebne?

Teh je veliko. Ena od takšnih, ki si jih bom dobro zapomnil, se mi je zgodila letos, ko smo se v Italiji vračali iz morja. Zaradi močnega vetra z odprtega morja so bili veliki valovi, ki so bili zelo zahtevni za vožnjo. Ko smo se vračali na obalo, nisem gledal, kakšen val se mi približuje. Ko sem se obrnil in ga zagledal, je bilo že prepozno. Val me zvrnil in doživel sem eno od hujših izkušenj v karieri. Ker je na obali čakala italijanska televizijska ekipa, ki je vse snemala, je še isti dan ta posnetek zaokrožil med jadralci. Story: S trenerjem imate posebno vez, je tudi vaš idol. Kdaj sta začela sodelovati?

Vasilij Žbogar je moj idol že od samega začetka, ko sem prestopil v jadralni razred laser. Vedno sem ga zelo spoštoval in občudoval njegove rezultate. Samo peščici jadralcem je uspelo osvojiti tri olimpijske medalje in vedno sem upal, da bo mogoče enkrat postal moj trener. To se je zgodilo na začetku letošnjega leta in upam, da bom lahko z njegovo pomočjo postal najboljši jadralec na svetu.

Jadralec, ki prihaja iz Štajerske

Story: Kako bi ocenili letošnjo sezono, kaj so vaši načrti za prihodnost, kaj je vaš največji cilj?

Letos sem naredil velik preskok. Na zadnjem svetovnem prvenstvu septembra letos sem v konkurenci 149 laseristov končal na 34. mestu. Zelo sem zadovoljen s svojim napredkom, ampak merim višje. Moj cilj so olimpijske igre v Tokiu 2020 in boj za najvišja mesta. Že prihodnje leto nas na svetovnem prvenstvu na Danskem čakajo olimpijske norme, tako da počitka ni. Moj cilj je postati najboljši jadralec na svetu in osvojiti zlato olimpijsko medaljo.

Story: Če dava šport za trenutek za stran, kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Ker sem bil vso sezono zdoma, nisem imel skoraj nič časa za hobije. Eden od teh je vsekakor moja blagovna znamka Zelko. Posebna lastnost te je, da so prav vsi artikli unikatni in izdelani v sklopu društva Maraktiv Maribor. V prihodnosti pa si želim dokončati ekonomsko-poslovno fakulteto in se pozneje posvetiti razvoju vodnih športov v Mariboru. Že od nekdaj me osrečuje delo z otroki zelo in prav zaradi tega želim na prihodnje generacije prenesti vse, česar sem se naučil skozi jadranje, in jim pokazati, kako lep je ta šport.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Pedro Martinez (World Cup Series Final, Santander, Spain), osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story50/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 50/2017

Story 50/2017, od 07. 12. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri