Žan Serčič razkriva, kako se odziva v težkih trenutkih in kaj je tisto, kar ga žene naprej

Žan Serčič razkriva, kako se odziva v težkih trenutkih in kaj je tisto, kar ga žene naprej (foto: Foto: Toni Konrad) Foto: Toni Konrad
Vir: Story
1. 1. 2023

Žan Serčič velja za najbolj vročega glasbenika na sceni, ki dosega nove cilje na svoji poti, a vendar pravi, da je šele na začetku svoje kariere. Za trenutek se je vrnil v preteklost in priredil vsem znano uspešnico Letim. Ste jo že poslušali?

V svet ste poslali že znano pesem Letim, ki ste jo priredili z novim bendom Šakali. Zakaj ste se odločili ravno za ta hit?

Ideja se je porodila sama od sebe, ko smo letos začeli koncertirati. To je komad, s katerim po navadi začnemo koncert, in ljudi pod odrom popeljemo na pravo frekvenco. Nekega dne me je prešinila ideja, da bi točno to obdobje mojega življenja, ustvarjanja z mojimi Šakali in ljudmi, ki so z mano, zajel v studiu. Poklical sem fante in v enem dnevu smo to tudi posneli. Komad je dobil novo podobo, ki bi jo morda moral dobiti že pred leti, vendar takrat še nisem bil zrel za to.

Pravite, da ste skupaj na terenu razvili edinstven zvok. V kakšnem smislu?

Šakali so v moje ustvarjanje dodali več dimenzij. Če primerjamo prvotno in novo različico pesmi Letim, ugotovimo, da je originalna verzija enodimenzionalna, v novi podobi pa jo sestavlja več dimenzij. Skupaj smo razvili edinstven zvok. Najbolj specifična stvar v moji zasedbi je verjetno ta, da naš bobnar Vid Ušeničnik igra kot hobotnica - z osmimi rokami. (smeh)

Videospot ste posneli v sodelovanju s cirkusantko Tamio Šeme, ki smo jo spoznali v šovu Slovenija ima talent. Kje ste jo prvič opazili in s čim vas je očarala?

Prvič sem jo opazil v šovu Slovenija talent, pozneje pa srečal v restavraciji Nebo. Ko sem videl njen nastop, sem vedel, da bi jo rad uporabil kot del svojega nastopanja. Res je inspiracijska oseba. Ko sem videl to združenje moči in discipline, hkrati pa prefinjenost in nežnost, ki jo Tamia prenese v svojo točko, sem bil fasciniral. Točno to je potreboval komad Letim.

Posnela sta tudi nekaj vročih scen. Kakšno je bilo vzdušje na snemanju?

Ves dan odlično. Za to je poskrbela super ekipa Roka Mavra, s katerim sva skupaj režirala videospot. Tamia se je odlično vživela v vlogo in takoj razumela, kaj si želim od nje.

Kaj je bil najboljši in kaj najslabši del snemanja?

Ne morem označiti najslabšega dela. (smeh) Ampak morda to, da smo videospot snemali 14 ur in smo bili na koncu vsi izmučeni. Najboljši del pa je bil zagotovo Tamijina točka. Med snemanjem bi moral peti na glasbeno podlago, vendar ko je Tamia prvič šla na svilo, sem ob pogledu nanjo pozabil peti. Cela ekipa se mi je v tistem trenutku smejala in me zbadala, da sem se zagledal. Šele po minuti sem prišel k sebi in povedal Tamii, da je vse skupaj videti neverjetno.

Ali koncept videospotov pripravljate tudi vi? Vaši glasbeni videospoti so vedno izpopolnjeni in podajo vaši glasbi tudi popolnoma novo zgodbo.

Ko pišem pesmi, se mi scenariji za videospote odvrtijo v mislih. Pri nekaterih bolj, pri nekaterih manj. Najbolj razdelano zgodbo sem imel pri prejšnjem komadu Naj me vzame. Tudi pri Letim sem imel osnovno idejo, ki sva jo pozneje razvijala z Rokom Mavrom. Ko sem že prej govoril o dimenzijah ... Zdi se mi, da z videospotom vsemu dodaš dodatno dimenzijo, ki jo lahko kot izvajalec daš in preneseš svojemu celostnemu glasbenemu ustvarjanju.

Ste na samem vrhuncu svoje glasbene kariere in verjetno vas z vseh strani obdajajo obveznosti. Kje iščete sprostitev?

Iskreno se ne počutim, da sem na vrhuncu glasbene kariere, vendar šele na začetku. Res je, da imam cel kup obveznosti, vendar v resnici to niso obveznosti, ampak stvari, za katere sem deset let garal, da so zdaj tukaj in me obkrožajo.

Še vedno mi je po vseh teh letih fascinantno, da nekdo želi slišati, kako razmišljam, o čem pišem in kaj imam za povedati. V mislih imam to, kar ravnokar počnemo – intervjuji, pogovori in podkasti. To mi je samo po sebi inspiracija. Največja sprostitev mi je igranje na odru. Brez tega res ne morem. Čeprav je to moje delo, bom rekel, da to predstavlja zelo zanimivo ravnovesje v mojem življenju. Nič v resnici ne dojemam kot delo in nič kot sprostitev, ampak vse skupaj kot mešanico obojega.

Težko spregledamo, da imate izklesano telo. Je to vaša prioriteta in poleg vseh obveznosti najdete tudi čas za gibanje in fitnes?

Zagotovo to ni prioriteta. Morda je bila prioriteta na neki točki v življenju, ko sem bil mlajši, zdaj pa že kar nekaj časa ni več. Če mi uspe trikrat ali štirikrat na teden opraviti trening, sem zelo vesel, saj tako vzdržujem disciplino. Je pa res, da je na neki način fitnes moja sprostitev in ventil, skozi katerega se sproščam od napornega življenjskega stila, ki je dostikrat usmerjen na eno stvar. Včasih ves dan sedim, zato potrebujem intenzivno vadbo. Rad imam intenzivne treninge in težke stvari, ker so mi potem vse druge stvari, ki se zgodijo, lažje.

Kaj vas v težkih trenutkih žene naprej?

Moja neizmerna potreba po napredku in radovednost. Mislim, da se lahko od vsakega človeka nekaj naučimo. In dokler bom tako gledal na življenje, me bo vedno nekaj gnalo naprej.

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Katja Grobelnik In Toni Konrad

Nova Story že v prodaji

Story