Žana Povše: Druga violina postala prva!

Letos se je s 
pesmijo Valhalla 
prijavila na Emo, 
a ugotovila, da 
je bilo to zadnjič. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
21. 3. 2019

Pevka Žana Povše je nase opozorila že pred leti s pesmijo Druga violina. 

Nekaj let pozneje je njeno srce res osvojila violina. Boris, s katerim sta par že nekaj časa, je namreč profesor violine in z Žano sta skupaj ustvarila nekaj, v čemer neizmerno uživata.

Žana, od najinega zadnjega pogovora je že minilo kar nekaj časa. Kaj vse se je dogajalo v tem obdobju?

Lahko rečem, da sem bila zelo ustvarjalna. Oziroma sva bila. Tudi Boris. Ustvarila sva kar nekaj lepih pesmi, tako zase kot za druge izvajalce, z lastnimi rokami sva se lotila prenove hiše moje prababice, v katero se pravkar selimo, odprla pa sva tudi glasbeno šolo in glasbeni studio v Beli krajini.

Našli ste si novo ljubezen in že nekaj časa vam ob strani stoji Boris. Kako se razumeta in kako ga je sprejela tudi vaša Kiara?

Res je, ne bi mogla biti bolj srečna, kot sem. Vsi trije se odlično razumemo. Z Borisom sva odličen par, tako zasebno kot tudi na poslovnem področju.

Boris je učitelj violine, vaša hit skladba iz leta 2007 pa nosi naslov Druga violina. S to pesmijo ste se prebili v ospredje. Menite, da se danes lahko ponovijo takšni uspehi?

Mislim, da se lahko. Zdaj še veliko bolj, kajti šele zdaj sem pripravljena, da se pokažem tudi kot producentka. Druga violina je bila prva pesem, za katero je ideja zrasla v moji glavi. Takrat sem videla, da imam smisel tudi za to, vendar nekako nisem nikoli dobila priložnosti, da bi to pokazala. Danes pesmi pišem in produciram. Ne samo zase, ampak tudi za druge glasbene izvajalce. Tudi spisek teh je vsak dan daljši. Rada ustvarjam glasbo, to me izpopolnjuje in to se sliši tudi v mojih pesmih.

Nedavno je bila znova Ema, ki je letos še posebej prevetrila glasbeno dogajanje in Slovence razdvojila. Kako gledate na tovrstna glasbena tekmovanja?

Pravkar sva z Borisom izdala pesem Valhalla, ki ni bila sprejeta na Emo. Zelo sem vesela, da je bilo tako, saj se mi zdi, da Ema že dolgo ni več, kar je bila. Zelo očit­no je, da tudi glasbeniki počasi izgubljajo interes za sodelovanje. Mislim, da je bil to tudi moj zadnji poskus sodelovanja.

Prav z Borisom pa sta se ujela na glasbenem področju. Kako je, če se glasba, delo in družina prepletajo? So to lahko prednosti ali slabosti?

Pri nas so to samo prednosti. Ker vem, kako je, če je situacija ravno obratna. Zato sem res zelo vesela, da sem spoznala Borisa. Nekako se mi zdi, da sem našla tisti manjkajoči košček sebe in z njim postala popolna. Vse nama uspe in skupaj sva močnejša.

Omenili ste svojo novo pesem Valhalla. Nam zaupata kaj več o tem?

Res je. Valhallo sem najprej napisala za Borisa. Bila je čarobna, magična in nekako vikingška. In ker sem v svoji glavi neprestano slišala isto melodijo, ki se je prepletala med dvema violinama, je tako tudi ostalo. Ker sva se odločila, da začneva tudi nastopati skupaj, je bila to lepa priložnost, da se svetu predstaviva kot Duo Time. Ravno včeraj sva premierno predstavila tudi videospot, ki sem ga producirala sama. Pri snemanju pa sta nama pomagala naš prijatelj Nino Bulat z dronom in pa tudi Kiara, ki je že prava profesionalka.

Kako pa je z vašim albumom? Nazadnje sva govorili o tematiki pesmi, saj večinoma pojete v angleškem jeziku. Je tako tudi pri pesmi Valhalla?

Album je v intenzivni izdelavi, je pa res, da malo dlje traja, ker ga produciram sama. Se pa splača malce počakati, ker so pesmi res dobre. Pojem v angleškem jeziku, ker mi je, kar se glasbe tiče, ta jezik bližji in spevnejši. Odraščala sem ob poslušanju ameriške glasbe, zato tudi ko pišem, razmišljam ameriško.

Pravijo, da ko pride pomlad, pride več energije. Kako sami doživljate pomlad in kaj vam bo še prinesla?

Lahko potrdim! Energije imam ogromno in jo tudi pridno izkoriščam. Vidim, da pomlad prinaša veliiiko lepih in novih stvari. Ostali bomo delavni, saj imamo še veliko dela z novo hiško in studiem in kar je najbolj pomembno, imeli se bomo radi!

Besedilo: Mihaela Margan Kocbek // Fotografiji: Primož Predalič

Priporočamo