Žana Povše Salobir: "Spretno se izogiba boleznim"

Žana Povše Salobir: "Spretno se izogiba boleznim" (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
28. 3. 2015

Pevka Žana Povše Salobir, ki jo spremljamo v televizijskem šovu Znan obraz ima svoj glas, se je dobro pripravila na nove izzive. Za kondicijo je poskrbela z rednimi treningi borilnih veščin, ki jih obiskuje že nekaj časa. Stavi pa tudi na pravilno prehrano, ki je odločilna za dobro počutje.

Ž ana je zagovornica tega, da lahko s pravilnim prehranjevanjem vplivamo na zdravje. "Od tega, kaj jemo danes, je odvisno, kako zdravi bomo v prihodnosti. Zdrava in uravnotežena prehrana je izjemno pomembna. Smo to, kar jemo. Odkar sem mama, pa še toliko bolj pazim, kaj damo pri nas na mizo. Sliši se klišejsko, vendar je zdravje temelj za vse. Ob napornem urniku, kot ga imam, je težko zdržati, če nisi zdrav. To pa je seveda pogojeno tudi s prehrano," pojasni Žana.

"Zdrava prehrana je osnova. Pri nas se trudimo, da jemo čim bolj zdravo, čim več doma pridelane zelenjave in sadja, čim manj mesa ... Glede na to, da je Kiara zelo redko bolna, mislim, da sva na dobri poti. Včasih mene ujame kakšen prehlad, ki ga staknem na koncertu zaradi klime, sicer pa se precej spretno izogibam bolezni," se zasmeje. Žana je svoje znanje s področja prehranjevanja dobila predvsem v šoli. "Obiskovala sem zdravstveno šolo, kjer smo veliko prebirali o tem. Sicer pa ti marsikaj pove tudi stric Google. (smeh)

Omeniti moram tudi svojega moža Danija, ki je neusahljiv vir znanja na to temo. Če o čem nisem prepričana ali imam kakšen dvom, se obrnem nanj in ni se še zgodilo, da ne bi odgovora izstrelil kot iz topa."

Kondicija

Ob poplavi vseh izdelkov, ki jih ponujajo trgovske police, pa se z možem strinjata o enem področju: "Gre za biozelenjavo. Z Danijem imava kar močne debate o tem. V enem pogledu pa sva si edina: zagovarjava dejstvo, da bi vsak moral imeti možnost svojega vrtička, da bi lahko gojil domačo zelenjavo. Največja dobrina je, da imaš možnost domače pridelave. Danes, se mi zdi, je to že redka dobrina. Vsi posegamo po umetno pridelani zelenjavi, čeprav je najpomembnejše, da vemo, kaj jemo." Žana kondicijo ohranja tudi z rednimi treningi borilnih veščin.

"Seveda so vaje in tedenski nastopi kar konkreten trening. Ko ostane kaj moči, pa trenirava tudi z možem. To je bolj za dušo, ampak baje je posteljni trening najbolj zdrav trening," se pošali. Pevka in mlada mamica redno hodi tudi na fitnes: "Vse to je dovolj, da sem nenehno v dobri formi. Če bi še kaj počela, bi me pobralo." Redke so srečnice, ki v življenju ne potrebujejo diete. Tudi Žana ima to srečo.

"Uf, kako naj to povem, da ne bo čudno zvenelo?! Diete ne potrebujem. Pa ne, ker bi si bila tako všeč, ampak ker se zgodi, da preskočim samo dva obroka v dveh dneh, in že izgubim kilograme. Res imam težave s prehitro izgubo teže. Ni tako dobro, kot se sliši. Res ne. Včasih je težje pridobiti kilogram kot jih izgubiti pet. Pa ne podcenjujem tistih, ki se otepajo s kilogrami. Pravim samo, da je v obe smeri težko."

Za zdravje

Žana se pozimi ni spopadala s hujšimi oblikami prehladov in viroz. Da ji je zdravje služilo, pa je poskrbela že veliko prej. "Recept, ki ga imam iz domače lekarne oziroma skrinjice maminih skrivnosti, je, da redno uživam propolis na žlički sladkorja in matični mleček. Matični mleček se pogosto priporoča kot vsakodnevno prehransko dopolnilo za ljudi, ki želijo povečati telesno zmogljivost, in pri telesnih ter psihičnih naporih. Zelo dober je tudi za otroke, saj ugodno vpliva na rast in razvoj. Ima pa še številne druge pozitivne lastnosti, na primer preprečevanje vnetij, bakterijskih in virusnih okužb. Morda se premalo zavedamo njegovega pomena v vsakdanji uporabi. Zato ga res svetujem.

Matični mleček in propolis sta odlično zdravilo. Pa seveda ingverjev in zeliščni čaj z veliko limone in medu." Je pa Žana odprta tudi za druge, alternativne oblike zdravljenja: "Seveda se poskušam boleznim preventivno izogniti, zato vitamine vsakodnevno črpam iz zelenjave. Pri hudih naporih pa so potrebni tudi vitaminski dodatki. Vendar pri tem pazim, da niso sintetični. Drugih farmacevtskih izdelkov pa niti ne uporabljam oziroma jih zelo redko. Veliko raje izberem alternativne možnosti zdravljenja, če so le podkrepljene z znanjem in izkušnjami. Vitamini in minerali, zdrave maščobe, probiotične bakterije, aminokisline so še vedno najboljše sestavine za krepitev imunskega sistema."

Priporočamo