Žana Salobir: Knjige bodo rasle s Kiaro

Žana Salobir: Knjige bodo rasle s Kiaro (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
16. 10. 2015

Pevka Žana Salobir, ki smo jo lahko spremljali v šovu Znan obraz ima svoj glas, je mamica sedemletni Kiari. Prav ona pa je tudi razlog, da se je Žana lotila novega projekta. Pod njenimi rokami je namreč nastala knjiga, napisana za otroke.

Družina je Žani na prvem mestu.
Sedemletna Kiara je Žani dala navdih za pisanje knjig.

Žanina Kiara ima že dobrih sedem let in v vsem tem času je mlada mamica spoznala lepote materinstva. "Res je. Čas zelo hitro teče. Materinstvo me je zelo spremenilo - v pozitivnem smislu. Najprej sva se oba seveda morala navaditi na ta čudež in ga sprejeti, saj sva se zavedala, da najino življenje ne bo nikoli več isto. Ko se rodi otrok, je vse drugače. In skupaj smo se morali navaditi na to novo življenje. Zdi se mi, da se je še včeraj plazila po tleh v napol prevelikih plenicah, danes pa že obiskuje drugi razred waldorfske šole. Hitro raste in tudi midva rasteva z njo," doda Žana in nadaljuje: "Vsak človek se spremeni, ko postane starš. Mene je materinstvo popeljalo v čudovit svet resničnosti. Zdaj vse sprejemam drugače. To me je spodbudilo, da sem stvari, ki mi ne služijo, dala na stran in se osredotočila na tiste, ki so zares pomembne." Seveda Kiara mamico spremlja tudi na televiziji. Kiara me je vedno spremljala pri delu in tokrat ni bilo nič drugače. Oddajo je spremljala od začetka do konca in uživala med celotnim procesom preobrazb. Še zdaj zna vse pesmi na pamet, saj mi je pomagala tudi pri vajah. Še posebej takrat, ko sem bila Justin Bieber. Ta imitacija ji je bila najbolj pri srcu. Le zakaj?" pove v smehu.

Žana je sicer že vajena medijskega izpostavljanja, čeprav si je v karieri vzela tudi nekaj časa zase in družino: "Včasih se res zgodi, da bi si najraje dala vrečko na glavo, da bi se skrila, (smeh) ampak ni potrebe po tem. Rada imam ljudi in se tudi z veseljem slikam z njimi, dam avtogram in podobno. Mislim, da je to najmanj, kar lahko znani obrazi naredimo, glede na to, da obstajamo zaradi ljudi. Če nas nihče ne bi gledal in poslušal, nas ne bi bilo. Tako da imajo ljudje v naši karieri glavno vlogo."

Druga opora, ki jo Žana ima, pa so seveda njen mož Dani in preostala družina. "Z njihove strani imam neverjetno podporo. Če je ne bi bilo, ne bi zmogla vsega, kar počnem. Veliko delam v tujini, zato mi ogromno pomeni Danijeva pomoč in pomoč babic. Seveda sta Dani in Kiara moja največja inspiracija. Tako v pesmih kot tudi v vsem, kar delam," pove. Kot drugi zakonci sta tudi Žana in Dani preživela številne vzpone in padce. Krize, ki so normalne, če živiš tako dinamično življenje. "Seveda so bile tudi kakšne kriza. Če jih ne bi bilo, bi me že skrbelo. (smeh) Saj smo ljudje in imamo čustva. Vedno sva uspešno premagala krize. Oba sva zelo temperamentna, zato sva se naučila, da je bolje, da se umakneva, kadar je ogenj v strehi, in se najprej pomiriva, realno razmisliva o zadevi in se potem pogovoriva. Tako ne pride do nepotrebnih žaljivih izbruhov besa. Prav presenečeni bi bili, kako hitro se lahko na tak način stvar reši. Danes se mi zdi, da v odnosih manjkajo pogovori, ker smo ljudje tako obremenjeni z delom. Delamo za druge, samo zase ne, spremenjeni smo bili v sužnje in potem naj bomo še srečni in veseli.

To ne gre. Preveč smo obremenjeni, to vodi v nervozo, jezo, stres in bolezen. Prištejem lahko še redno pranje možganov s strani televizije, telefonov, Ipadov itd. Seveda pa delujemo tako, da mora za vsako stvar biti nekdo kriv, in ponavadi krivimo tistega, ki nam je najbližje. To pa je kdo drug kot naš partner. Tako počasi pride do nesoglasij, vsak se obrne v svojo smer in molči, brezno se veča in prepad širi, dokler se eden pač ne odloči, da bo šel po svoje," pojasnjuje. Prav zato je Žani pomembno, da jo partner razume in je pri delu ne omejuje, temveč ji pomaga. "V zvezi, ki bi me omejevala, ne bi vztrajala dolgo. Zraven sebe ne maram energetskih vampirjev in se jim poskušam izogibati. Enako bi naredila, če bi videla, da je moj partner tisti, ki mi črpa energijo. Na srečo med nama ni ljubosumja, ki je tudi lahko velik dejavnik za razhod partnerjev. Večkrat sem bila priča pretiranemu ljubosumju, meni se to še ni zgodilo. Krivda za to je verjetno slaba samopodoba. Ker smo nesamozavestni in imamo strahove, se preveč oklepamo partnerja in mislimo, da smo odvisni od njega. Mislim, da se to dogaja zaradi nepoznavanja in nesprejemanja sebe. To lahko vodi v različne oblike nasilja. Psihičnega ali fizičnega. Najhujše pa je nasilje za štirimi stenami. Ampak o tem raje ne bi sodila, ker tega sama še nisem doživela. Po mojih izkušnjah so vsi ljudje, ki jih srečamo v življenju, tam zato, da nas nekaj naučijo. Včasih so to prijetne izkušnje, drugič grozne. Ko prestanemo test, se začne naslednja lekcija. Če pa testa ne prestanemo, dobivamo isto lekcijo znova in znova ..." še pove.

Kiara je Žani dala prav poseben navdih. Ob glasbi in petju je zdaj postavna mamica zajadrala še v leposlovje. Napisala je otroško knjižico. "Kiara je res poseben navdih. Zaradi nje sem danes sposobna mnogo več. Že prej sem pisala pesmi, pozneje pa sva na Kiarino željo napisali nekaj pravljic, ki so bile zelo zabavne. Zato sva se odločili, da bova izdali knjigo oziroma več teh. Odločili sva se, da bova pisali o problemih oziroma o prigodah v Kiarinem življenju. Se pravi, ustvarili sva lik Kiaro, ki bo otrokom pripovedovala vedno nove zabavne in poučne prigode. Napisala sem tudi zbirko otroških pesmi, ki jih bom izdala v kratkem z naslednjo knjižico," pove. "Knjižica je namenjena otrokom različnih starosti. Prva malo mlajšim, ker sva začeli pisati knjigo, ko je bila Kiara stara tri leta, zato je naslov Kiara in peleskop. Pri treh letih namreč še ni znala izgovoriti besede teleskop. Je zabavna in poučna knjiga. Sledilo bo seveda še veliko nadaljevanj, knjižice pa bodo rasle skupaj s Kiaro. Večja ko bo, večji bodo problemi in mislim, da bo tudi knjiga vedno daljša. Ustvarili sva jo čisto sami. Tudi za ilustracije sem poskrbela sama. V tukajšnji tiskarni pa so bili tako prijazni, da so nama jo natisnili. Delež od prodaje bova namenili v dobrodelne namene, in to tako, da bova socialno ogrožene družine prosili, naj nama pošljejo opis njihove življenjske situacije na e-naslov kiarinezgodbice@gmail.com. Tako bova lahko izbrali tiste, ki res potrebujejo pomoč. Denar jim bova dostavili sami in tako bova prepričani, da bo denar prišel v prave roke. Vse to pa boste sproti lahko spremljali tudi vi, na Facebookovi strani Kiarine zgodbice," še doda. Knjigo lahko naročite na Facebookovi strani ali na e-naslovu kiarinezgodbice@gmail.com.

Napisala MIMA
Fotografije Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story41/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 41/2015

Story 41/2015, od 08. 10. 2015