Žana Salobir ne mara diet!

12. 7. 2015

Žana Salobir po zaključku oddaje Znan obraz ima svoj glas ni imela veliko časa za oddih. Napolnjen urnik nastopov je zdaj popestrila še s športno vadbo, ki jo je v zadnjih mesecih zapostavljala.

Story: Kako so se stvari pri vas uredile po koncu televizijskega šova? Ste kaj lažje zadihali, ko se je končala ta obveznost?

Malce lažje sem res zadihala, vendar ne preveč, ker me je takoj po oddaji zasul plaz nastopov. Že te tri mesece, kolikor je trajala oddaja, med vikendi skoraj nisem nič spala, ker sem imela vnaprej dogovorjene nastope in sem jih morala oddelati. Tako da sem bila zaradi tega v oddaji včasih malo 'odsotna'. Hvala bogu me je vedno gor držal adrenalin in sem lahko oddelala vse do konca. Odpočila se pa žal nisem, odkar se je oddaja končala. Delo teče naprej, nastopov pa je vedno več. Tudi dopusta bo bolj malo. Oddiha si bom lahko privoščila le štiri dni.

Story: Kar precej obveznosti ste imeli v teh treh mesecih. Kako ste fizično in kondicijsko zdržali?

Komaj. Najbolj so me utrudili nastopi, ki jih imam večinoma v tujini, zato sem se po vsakem nastopu, brez spanja, morala usesti v avto in odpeljati v Ljubljano na vaje. Po vajah pa nazaj v tujino na nastop in po nastopu spet nazaj v Ljubljano v oddajo. Tako so bili videti moji trije meseci. Na srečo sem imela dovolj kondicije, da me je to držalo pokonci. Nekaj kilogramov sem sicer izgubila, ampak to bom zdaj hitro nadomestila.

Story: Že vrsto let se posvečate tudi športnim aktivnostim. Med trajanjem šova je bilo to nekoliko potisnjeno v ozadje, kaj pa zdaj, ste že nadoknadili zamujeno?

Res je, med oddajo sem dala šport čisto na stran, saj sem potrebovala vso energijo, ki jo moje telo premore, pa tudi časa za šport ni bilo. Zdaj sem znova začela redne treninge pod vodstvom osebne trenerke Brine Romih Mlakar, ki mi pomaga, da bom kmalu spet v formi. Moram reči, da se počutim veliko bolje in sem res pogrešala gibanje in šport.

Story: O zdravi prehrani in gibanju ste že veliko govorili. Zakaj je to tema, ki bi jo morali vedno znova izpostavljati?

Mislim, da se ljudje vedno bolj zavedamo, kaj pomenita zdrava prehrana in gibanje. Večkrat se zgodi, da me na družabnih omrežjih kdo prosi za pomoč glede tega, in vedno z veseljem pomagam, če le lahko. Začeti je najtežje. Ko enkrat spremeniš življenjske navade, se začneš zdravo prehranjevati in se gibati, vidiš, da brez tega ne gre, ker se počutje neverjetno spremeni. Tudi zato, ker se bolje počutimo v svoji koži, saj se posledice gibanja in športa kaj kmalu opazijo tudi na telesu. Je pa seveda zelo koristno, da se te teme čim bolj izpostavljajo, saj več o tem vemo, prej bomo za to tudi kaj naredili.

Story: Kaj pa mladina? Se mladi gibajo dovolj ali so žal še vedno po večini prepuščeni samim sebi?

Seveda so pri mladini krivi starši. Vse je odvisno od navad staršev. Če se ti ukvarjajo s športom, se bodo tudi otroci, saj se tako veliko družimo tako z družino kot s prijatelji. In tako otroci dobijo navade. Isto je pri hrani. Če pa starši ne športajo in jedo nezdravo hrano, bodo to počeli tudi njihovi otroci, saj je to edino, kar poznajo. Mi jim moramo biti vzor in jih naučiti zdravih navad. Tudi midva z Danijem se trudiva, da vsi trije živimo in se prehranjujemo čim bolj zdravo. Tako mi Kiara pomaga pri kuhanju in marsikaj pripravi že sama.

Story: Že nekaj časa trenirate z osebno trenerko Brino Romih Mlakar. Kaj menite o takšnem načinu vadbe in kakšni so vajini treningi?

Res je. Imam občutek, da je vadba z osebnim trenerjem veliko boljša, kot če treniraš sam. Trener ti vsako vajo pokaže in skrbi za to, da jo izvajaš pravilno, pa tudi veliko več narediš pod budnim očesom osebnega trenerja. Jaz bi recimo naredila pol manj počepov kot jih, ko me ima v rokah Brina. In ravno v tej drugi polovici, ko telo najbolj trpi, se naredijo najboljši rezultati. To so prednosti, slabosti pa niti ni, ker je trening veliko bolj zabaven, velikokrat se tudi iz srca nasmejiva in se kaj pomeniva, saj sta najina otroka sošolca. (smeh)

Story: Žal ljudje premalo poudarka dajejo pravilni prehrani. Kako sami poskrbite, da se vaša družinica prehranjuje zdravo?

Nekako sva z Danijem dovolj ozaveščena o tem, da drugače kot zdravo sploh ne gre. No, tudi mi imamo kdaj 'grešni' dan, načeloma pa se držimo zdrave prehrane. Jaz še bolj, ker ne jem mesa in glutena, tako da mi ostanejo samo zelenjava, sadje in še nekaj super živil. In moram reči, da se počutim odlično. Seveda nikogar ne silim, da mora jesti hrano, ki jo jem jaz. Kiara ima svoj jedilnik prilagojen, ker je otrok, ki je v fazi rasti in potrebuje še kaj več kot samo sadje in zelenjavo. Na srečo pa nima potrebe po sladkarijah in slanih prigrizkih, ki so zelo nezdravi.

Story: Kaj pa menite o različnih prehranskih dodatkih, šejkih in različnih stisnjenkah, ki jih ponuja trg?

Tudi tega ne pijem več. Imam nekaj super živil, ki jih redno uporabljam, šejke pa si delam sama iz sadja, zelenjave in semen. To mi je čisto dovolj, da začnem dan!

Story: Kakšno pa je vaše mnenje o različnih 'hitrih' shujševalnih diet? Imate kakšen boljši nasvet?

Ne maram diet. Mislim, da je treba spremeniti način življenja. Prehrana mora biti vedno zdrava, ne samo tisti mesec, ko se odločimo iti na dieto. To ni dovolj. Piti veliko vode in imeti zdravo, uravnoteženo prehrano je ključ za lepo življenje. No, tukaj se začne, potem pa seveda delamo naprej. Dovolj spanja, meditacija itd.

Story: V bistvu se boste pred počitnicami spravili v top formo, čeprav ste že zdaj videti vrhunsko. Se ukvarjate s športom zaradi rezultatov pri oblikovanju telesa ali zgolj zaradi boljšega počutja?

Rezultati, ki se vidijo na telesu, so samo nagrada za trdo delo. Bolj pomembno je, kar nam naredi navznoter. Dobro počutje in zadovoljstvo sta že prva dva koraka do sreče. Če mi ne verjamete, poskusite in se boste sami prepričali.

Story: Kako pa boste preživeli počitnice?

Od počitnic bom imela bolj malo, saj imam vse vikende zasedene. Tako da bomo na morju z družino samo štiri dni (te mislim izkoristiti maksimalno), potem pa me že čaka kratko potovanje v Ameriko in nazaj na delo. Mogoče proti koncu poletja še skočimo na morje, sicer pa bomo proste dneve izkoristili z izleti na Kolpo, da vidim še malo domače in prekrasno Belo krajino.

Napisala MIMA, fotografije Story press