Žana Salobir prisega na domačo slovensko kuhinjo

19. 8. 2015

Za pevko Žano Salobir je zdravo življenje nekaj povsem normalnega. Vrsto let se namreč že predaja zdravemu načinu prehranjevanja, ki je v veliki meri povezan tudi z njenimi športnimi aktivnostmi.

Ž ana je sicer v zadnjih mesecih šport nekoliko zanemarjala, saj je imela precej obveznosti v okviru šova, ki smo ga lahko spremljali na malih zaslonih. "Res je, med oddajo sem dala šport čisto na stran, saj sem potrebovala vso energijo, ki jo moje telo premore, pa tudi časa za šport ni bilo," doda. Zdaj sem spet začela redno trenirati pod vodstvom osebne trenerke Brine Romih Mlakar, ki mi pomaga, da bom kmalu ponovno v formi. Moram reči, da se veliko boljše počutim in sem res pogrešala gibanje in šport." Prav tako pa zdaj znova veliko časa posveča zdravi prehrani in kulinariki. "Med prijatelji sem znana kot velika gurmanka in tista, ki za mizo vedno največ poje, zato je zame kulinarika osnovni del življenja. Uživam v kuhanju, vendar imam vedno premalo časa za to. Ko pa ga imam, zares dobro kuham," še doda.

Rada eksperimentira

Dobra hrana je pri Žani povezana seveda s kuharskim znanjem, ki ga je dobila od svoje mame in babice. "Ker rada dobro jem, sem se morala naučiti dobro kuhat, a ne? (smeh) Potem sem spoznala Danija in sem morala svoje znanje še izboljšati. On je moj najboljši 'odjemalec' in največji kritik. Zelo pazi, kaj je, in ne je vsega. Mora biti zdravo in dobro, kar ni vedno enostavno. Ampak ker gre ljubezen skozi želodec, zdaj poje brez godrnjanja (skoraj) vse, kar mu pripravim. Večinoma pa so me kuhanja naučile mama in obe babici," pove. "Še vedo mislim, da je zdrava osnova kuhanja naša domača slovenska kuhinja. Potem pa lahko delamo variacije. Osnova pa je domača kuhinja. Najraje imam presno hrano in zelenjavo. Če se le da, ne jem mesa. Ker pa veliko potujem, se je včasih treba prilagoditi in pojesti tudi kaj nezdravega, vendar je nezdravo po navadi dobro. V kuhinji rada eksperimentiram, zato, ko prideš k meni na kosilo, nikoli ne veš, kaj bo na mizi. Dejstvo pa je, da se še nikoli nobeden ni pritožil in vsak se z veseljem vrne. Če le najdem čas, z veseljem pripravim razne zelenjavne jedi, ki so vedno drugačne, ker ne delam po receptu in sproti pozabim, kaj sem dala notri. Tako da je solata vedno drugačna in nikoli iste barve." (smeh)

Trening in prehrana

Žana že nekaj časa trenira z osebno trenerko Brino Romih Mlakar. In vsi, ki se ukvarjajo s športom, vedo, da je ob vadbi pomembna tudi prehrana. "Imam občutek, da je vadba z osebnim trenerjem veliko boljša, kot pa če treniraš sam. Trener ti vsako vajo pokaže in skrbi za to, da jo izvajaš pravilno, pa tudi veliko več narediš pod budnim očesom osebnega trenerja. Ker veliko treniram in še več potujem, moram dobro planirati tudi obroke, ker če ne, takoj izgubim težo. Moja težava je, da prehitro shujšam. In ni tako dobro, kot se sliši! Ko dva dni zaporedoma preskočim obrok ali dva, se mi že vidijo kosti. Če mi pade sladkor v krvi, je moja tečnost neizmerna. (smeh) Fantje, ki potujejo z mano, so se že naučili, da 'lačna Žana' pomeni 'tečna Žana', in so zato vedno oboroženi z raznimi nezdravimi posladki, ki jih z veseljem vzamem. Čokolada je moja prijateljica. Vedno pa me v torbici spremljajo kakšne proteinske tablice in sadje. Drugače pa se poskusim držati hrane, ki je pridelana pri nas, sezonskega sadja in zelenjave ... Ne gre vedno, ker banan pač še ne gojimo."

Žana

Značke: Žana Povše

Priporočamo