Zdenka Kovačiček: Upodobila Janis Joplin

Vir: Lea
3. 12. 2009

Zdenka Kovačiček je dolgo sanjala, da bi na odru nastopila kot Janis Joplin, in letos se ji je želja izpolnila. Dolgo se je pripravljala na njeno vlogo, ki ji je, kot pišejo kritiki, pisana na kožo.

Občudovanje do te velike legende očitno deli tudi občinstvo, ki je predstavo in Zdenko Kovačiček v glavni vlogi odlično sprejelo. Besedi energija in strast najbolje opišeta Janis Joplin, eno izmed najboljših belopoltih pevk bluesa vseh časov in zvezdo šestdesetih – dobe hipijev in otrok cvetja ter sinonim za ‘živi hitro in umri mlad’.

Življenjsko zgodbo Janis Joplin je zapisala njena sestra Laura Joplin v osebni biografiji z naslovom Z ljubeznijo, Janis, kjer je z zbiranjem fotografij, intimnih pisem in drugih dokumentov sestavljala delčke in motive v mozaiku njenega življenja.

Biografija je postala navdih za istoimensko gledališko dramo avtorja Randala Mylerja. Danes poslušanje Janisinih pesmi pomeni ponovno uživati v svobodi, za katero se je borila. Upodobitev muzikala zagrebškega mestnega gledališča Komedija si lahko ogledate v našem kulturnem hramu 7. decembra.

Priporočamo