Željko Božić: Že 20 let v svetovnem vrhu

17. 1. 2016 | Vir: Lea
Deli

Plesne kreacije koreografa Željka Božića so resnično izjemne in njegove varovance peljejo do vrhunskih rezultatov ter jih vodijo na poti do uresničitve njihovih plesnih sanj.

Željko je že vsa leta prepoznaven po svojih bujnih kodrih, ki jih občasno spne v čop.
Pred meseci so Željka za 40. rojstni dan njegovi varovanci presenetili s plesom sredi Prešernovega trga.

Z Željkovimi koreografijami si je naziv svetovnih prvakov priplesala mladinska formacija z naslovom Street art na svetovnem prvenstvu v Ostravi na Češkem, odlično tretje mesto v kategoriji mladinskih parov pa sta priplesali Urša Likavec in Ema Križnik. Željko že 20 let vsako leto pripravi plesno koreografijo, ki prinese zmago na tekmovanjih. Več kot 100 nagrad na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih je prejel v tem času.

Vendar pravi, da nagrade niso tako pomembne: "Pomembno je, da s svojimi koreografijami rastem in se razvijam skupaj s svojimi plesalci. Dvajset let ustvarjanja in nadgrajevanja je za mano. To je tisto, kar mi daje prednost pred konkurenco mlajših plesalcev," preudarno pove koreograf, ki s Kazino sodeluje že od samega začetka. Navdih za plesne korake išče v vsakodnevnih izkušnjah, kot so pogovori z ljudmi, plakati na cestah, kipi, fotografije. "Super občutek je, ko ti neka vsakdanja stvar zaneti idejo, ki se v mislih razplamti v oblikovanje plesne slike. Koreografija Street art je tako zastavljala vprašanje, ali bi raje imeli otroke, ki so kreativni, ali sedeče opazovalce družabnih omrežij," pojasni Željko Božić.