Željko Čakarevič: Lepo je biti v družbi najboljših

Željko Čakarevič: Lepo je biti v družbi najboljših (foto: MIMA) MIMA
Vir: Nova
30. 10. 2016

Stand up komik in radijski moderator Željko Čakarevič Željkić alias Željudin bo nastopil v okviru Mednarodnega festivala stand up komedije, ki bo v Planetu Tuš v Mariboru 21. in 22. oktobra.

Skupaj z 12 stand up komiki bo tudi Željkić poskrbel, da bo vzdušje – tako kot vedno na njegovih nastopih – polno smeha in dobre volje.

Željkić, kmalu vas bomo lahko poslušali v Mariboru, kjer boste gost na tridnevnem mednarodnem festivalu smeha (od 21. in 22. oktobra) v Mariboru v Bowling baru Planeta Tuš. Kako se boste pripravili, glede na to, da bo konkurenca komikov precejšnja?

V bistvu se nima smisla pripravljati. Drugi komiki so tako dobri, da ne glede na to, kako slab bom jaz, bodo ostali komiki to popravili.

21. oktobra boste tako v družbi Klemena Bučana, Aleksandra Peršiča (SRB), Marine Orsag (CRO), Lucije Ćirović in Martine Ipše. Kako se komiki razumete med sabo? Se občuti kaj konkurence, ko nastopate v smislu, kdo bo bolj nasmejal občinstvo?

Jaz sem v stand up svetu še ciciban in za zdaj je moj cilj, da me ne izžvižgajo in da ne padem z odra. Ker če nekomu v prvi vrsti z odra pade v naročje 132-kilogramski komik, bo treba klicati reševalce. In odvetnike.

Na festivalu bo kar 12 stand up komikov, 8 slovenskih, 4 iz Hrvaške in Srbije. Kaj vam pomeni, da ste povabljeni v skupino najboljših?

Da drugi, boljši od mene, niso imeli časa. Lepo je biti v družbi najboljših. In ko delam z organizatorko stand up dogodkov Janjo Zdolšek in ekipo standupsi.com, drugače sploh ne more biti. Verjamem pa, da bo tudi najboljšim v veselje biti z menoj; največjim in najtežjim komikom festivala.

Za seboj imate ogromno nastopov. Se spomnite kakšnega, ki je bil res posebno dober ali slab?

Najbolj mi je v spominu ostal prvi. Občutek, ko polno dvorano nasmeješ, je pravljičen. Je pa ta prvi nastop bil izjem­no težek za mojo drago in mojo sestro. Doma sta me poslušali, ko sem vadil, in sta se potem v dvorani tresli ob vsakem delu, ki mi je doma delal težave. V bistvu je njima dvema na mojem prvem nastopu bilo precej težje kot meni.

V katerem trenutku komiki nehajo biti zanimivi?

Ko komiki kupijo za poln voziček robe in v vrsti za samopostrežno blagajno stojijo pred gledalci. Takrat nehajo biti zanimivi oz. jim celo gredo na jetrca.

Kaj pričakujete od svojih nastopov?

Dobre sendviče v zaodrju. Namig za pripravljavca sendvičev: pršut, rolana panceta in zašinek. Hvala lepa.

Nekako ste vsestranski komik, ki deluje na številnih področjih. Kateri projekt oz. delo vam je najljubše?

Sem direktor kreativne produkcije na Hitradiu Center in zato največ časa posvetim radiu. Moram pa reči, da v bistvu sploh ne 'delam'. Jaz v službi uživam oz. živim najstniške sanje. Povrh vsega pa me za to še plačajo. Juhu!!!

Ali se vam kdaj zgodi, da na h nastopih prestopite mejo dobrega okusa?

Menim, da je treba na odru povedati to, kar poveš tudi v vsakdanjem življenju. Vsaka šala pa pri nekom že prestopi mejo dobrega okusa. Torej ... Pri nekaterih ljudeh je še nisem prestopil, pri nekaterih pa to počnem.

Do katere meje svoje nastope prilagodite občinstvu, za katero nastopate?

Teme, o katerih govorim, so splošne in se lahko večina ljudi z njimi poistoveti. Tako da v bistvu nekega prilagajanja še ni bilo. Ko bo, vas pokličem.

Katerih tem se najraje dotaknete?

Najraje govorim o "konstruktivizmu pri seciranju kvadralne in abdominalne fizike". Ali bo o tem govoril moj nastop na festivalu, pa se z organizatorjem še pogajamo. (smeh)

V vaših stand up nastopih se velikokrat dotaknete tudi mame. Kako ona gleda na to, da postane objekt posmeha?

Moja mama je faca 100 na uro. Ima super smisel za humor in vsako šalo dobro sprejme. Je pa res, da mojega nastopa še ni videla v celoti in ne vem, kako bi odreagirala, ko bi se polna dvorana smejala na njen račun. Me pa bolj kot njena reakcija na šale skrbi to, da bo zaradi hecanja na njen račun hotela 50 odstotkov od vsakega mojega nastopa.

Kaj pa vaša draga. Tudi ona je redno na tapeti, sploh sodeč po vaših objavah na Facebooku. Vzame vaše šale izključno kot posel ali ne?

Uf! Z drago pa imava na Facebooku neprestane dvoboje. Mislim, da je ona v njih celo boljša. Jaz pa se moram malo zadrževati. Vendar je to oseba, ki ima pravico do 'glavobola' in bi jo lahko ob mojih preveč agresivnih šalah redno izkoriščala.

Kako pa gledate stand up komiki, ko razkrivate stvari iz osebnega življenja. Razbijate s tem tudi tabuje?

Zdi se mi, da ne spadam med drznejše, ki bi govorili o svojih rentgenskih slikah prašnikov. Tako da razbijanje tabujev prepuščam drugim. Če pa je treba kako 'čašo' razbiti, pa lahko pomagam.

Se v partnerskem odnosu veliko pogovarjata? Danes je namreč to že redkost in med družinami čedalje pogosteje prihaja do težav ravno zaradi tega, ker se ljudje ne znajo več pogovarjati. Kako gledate na to?

O, pogovor je pa osnova vsega! Imam to srečo, da se lahko pogovarjava o čisto vsem in nimava tem, ki se jih ne bi lotila. Zanimivo je, da delava oba na Hitradiu Center in sva praktično neprestano skupaj. A se še vedno pogovarjava in pogovarjava in pogovarjava in pogovarjava ... Je pa res, da sem ji že nekajkrat ponudil 20 evrov, če bi bila 10 minut tiho.

Kaj je za vas temelj dobrega družinskega odnosa in koliko vam pomeni, da vas v tvojem delu podpira partnerica – družina?

Menim, da je temelj dobrega družinskega odnosa brezpogojna iskrenost in to, da se ti stvari ne zdijo samoumevne. Bližnjim je treba povedati, da jih imaš rad, da ceniš njihov trud, da jih podpiraš, da so najpomembnejši del tvojega življenja in da lahko vedno računajo nate. In jaz imam srečo, da sem vsega tega deležen. In želim si, da bi še več tega lahko svojim bližnjim ponudil.

Pred vrati je predstava

Zgovornega Željkiča bomo lahko kmalu spremljali na odru v nekoliko drugačni vlogi. Skupaj s stand up komičarko Martino Ipša namreč pripravljata tudi predstavo. "Martina Ipša me je v Zavodu za kulturo Maribor še pred kratkim učila osnov stand upa, zdaj pa že delava predstavo! A ni to fenomenalno? Če nama daš zraven še odpičenega Klemna Bučana, potem smo na konju brez ročajev. In ne smemo pozabiti še četrtega, virtualnega člana ekipe, Željudina, ki bo tudi sestavni del predstave. Za zdaj pa vam lahko povem le, da imamo vsi štirje težave s prilagajanjem v okolju in da bomo to v predstavi tudi jasno povedali. Upam, da preživimo. Vam pa zagotavljam, da se trudimo, da bomo trgali gate. Razen Željudina. On ne bo trgal gat. Ker ima samo ene."

Tekst: MIMA