Željko Čakarević - Željkič se veseli nastopa na stand up festivalu

Željko Čakarević - Željkič se veseli nastopa na stand up festivalu (foto: MIMA) MIMA
Vir: Story
26. 10. 2017

Željko Čakarević - Željkič alias Željudin je eden od osrednjih likov Hitradia Center. Prav tako pa se čedalje pogosteje pridružuje stand-up komikom in s svojimi šalami prepričuje obiskovalce na različnih dogodkih.

Kmalu ga bomo lahko poslušali na velikem mednarodnem Hit stand up festivalu, ki bo potekal v Portorožu.

Story: Željkič, kmalu boste preživeli počitnice na Obali. Se že veselite?

Mednarodni festival Hit stand up, ki poteka že od leta 2010, bo letos prvič nasmejal tudi Obalo. Tokrat se je Zavod za kulturo Maribor povezal s Turistično agencijo Sonček, ki ima posebno ponudbo za jesenske počitnice v Portorožu, v katero so vključene tudi brezplačne vstopnice za festival. Trajal bo tri dni, od 28. do 30. oktobra. Le kdo se tega ne veseli?

Story: Kot moderatorja vas spremljamo na radiu, čedalje bolj pa ste aktivni na gledaliških, stand-up odrih. Kateri od vaših projektov so vam najljubši?

Že 23 let sem radijec in radio mi je še vedno največji 'rajc'. Na radiu je nastal moj med ljudmi najbolje sprejet projekt. Gre za radijski lik Željudina, priseljenega Balkanca, ki je na Radiu Center klical ljudi po telefonu in jih s svojimi norimi idejami spravljal ob pamet, mene pa v smrtno nevarnost. A dlje od poslušalčeve grožnje, da bo 'sekira pela', hvala bogu ni šlo. (smeh) Trenutno najljubši projekt pa mi je omogočil Zavod za kulturo Maribor - standupsi.com, ki je Željudinu dal vlogo v predstavi Neprilagojeni. Z Martino Ipša in Klemnom Bučanom na polno nastopamo po Sloveniji in s svojo neprilagojenostjo gledalce spravljamo v smeh. Končno se naša neprilagojenost izplača! (smeh)

Story: Kaj vam pomeni stand-up komedija in kako jo doživljajo gledalci, ko ste pred njimi na odru?

Stand-up komedija se je pri meni začela kot radijska stava v jutranjem šovu Radia Center: "Ali lahko nastopim kot stand-up komik?" Ko mi je to prvič uspelo, sem začutil, da je to nekaj, kar očitno zmorem. Glede na dober odziv publike ni razloga, da bi odnehal. Ampak grem stavit, da bo kakšen obiskovalec mojega nastopa kakšen razlog zagotovo našel. (smeh)

Story: Kaj pa izzivi, ki jih tukaj doživljate. Je to težka publika, ali okolje, v katerem delate?

Moj največji in najtežji izziv je sedeti v slaščičarni ali piceriji in ne naročiti ničesar. Vse ostalo je v primerjavi s tem mala malica.

Story: Kje se najbolje znajdete? Na velikih odrih ali manjših stand-up prizoriščih?

Če se ljudje pridejo zabavat, je povsod super. Zelo težko pa nastopam pred najmanjšo publiko - doma, pred svojo drago. Sploh ko jaz mislim, da sem izustil nekaj super smešnega, in me ona pogleda v stilu: "Še dobro, da znaš delati še kaj drugega." (smeh)

Story: Glede na to, da je zelo tanka linija med smešnim, kvalitetnim nastopom in neokusnim delanjem norca, nas zanima, kako vam uspe, da ne padete v drugo kategorijo?

Ker je meja 'neokusno delanje norca' relativna, si je nikoli ne postavljam. Za vsako svojo šalo stojim, in dokler se ljudje smejejo, je vse v redu. Če pa se nehajo smejati, se začnem šaliti na svoj račun in spet se vsi smejejo. In tako v krogu ... Dokler me kdo ne pogrunta. (smeh)

Željko Čakarević - Željkič: Moja neprilagojenost se izplača!

Story: Ali svoje nastope prilagodite publiki, pred katero nastopate?

Imam dovolj raznovrstnega materiala, da se lahko vsak v nekem delu identificira z njim. Če pa je posebna želja naročnika, da se prilagodim obiskovalcem, se tudi to da narediti. V ceniku je že nekaj časa na primer napisano, da lahko stranke naročijo moj akrobatski, nudistični ali celo brezglutenski nastop. (smeh)

Story: Kako se pripravite na večer, ko imate nastop? Imate kakšne posebne rituale?

Prosim svojo drago, da gre obiskat starše. Da se lahko v miru pripravim. Tako da, draga tašča in tast, hvala vama! Brez vaju bi moja stand-up kariera šla po gobe. In potem košaro z gobami objavila na Facebooku.

Story: Ali mislite, da je stand-up komiku lažje, ko govori o družbenokritičnih temah in opozarja na probleme, saj se lahko 'izgovarja', da je to del predstave?

Ali mislite, da je vojaku lažje ubiti nekoga, ker se lahko izgovarja, da je to le del vojne?

Story: Za seboj imate ogromno nastopov. Se spomnite kakšnega, ki je bil res posebno dober ali slab?

Prvega ne pozabiš nikoli. Nastopal sem pred polno dvorano Habakuk v Mariboru in se na odru potil kot konj v savni, zavit v aluminijasto folijo. Ampak tisti občutek, ko se ti vsa dvorana prvič nasmeje in si rečeš: "Dragi najboljši seks ... Padel si na drugo mesto!"

Story: Kako dolgo lahko traja aktivna kariera stand-up komika?

Ne vem, do kdaj lahko traja ... Si pa mislim, da po izdaji mrliškega lista ne gre več.

Story: V katerem trenutku komiki nehajo biti zanimivi publiki?

Upam, da vam na to vprašanje ne bom znal odgovoriti nikoli.

Story: Kaj pričakujete od nastopa na festivalu Hit stand up, ki bo v Portorožu?

Slavo in denar in zakusko. Ali pa vsaj dvorano, ki se trese od smeha.

Story: Ali na svojih stand-up nastopih govorite o Slovencih? Če ja, katere so teme, ki jih obravnavate?

Seveda govorim o Slovencih. Katere teme obravnavam? O Bosancih. (smeh)

Besedilo in fotografija: Mima

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story43/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 43/2017

Story 43/2017, od 19. 10. 2017