Željko Joksimović prepeva v domači kabini za prhanje

"Obstaja spletna stran, na kateri sledijo moji glasbeni poti. Svet je zaradi moderne tehnologije postal zelo majhen." (foto: Primoz Predalic) Primoz Predalic
Vir: Nova
15. 4. 2019

Težko je verjeti, da je od njegovega nastopa na odru Evrovizije minilo že 15 let. 

Njegova uspešnica Lane moje je takrat zasedla drugo mesto in se za vse večne čase vpisala v zgodovino evropskega glasbenega tekmovanja. Željko še danes goji lepe spomine na tisto obdobje, kar težko pa je verjeti, da si je njegov najstarejši sin Kosta posnetek nastopa ogledal šele pred mesecem dni.

Vaš nastop na Evroviziji 2004 se je z zlatimi črkami vpisal v tekmovanje stare celine. So vaši otroci sicer že videli vaš nastop s pesmijo Lane moje?

Ne boste verjeli, Kosta ga je prvič videl pred mesecem dni. Ni mu bilo kaj dosti zanimivo. Raje ima hitre pesmi. Moja najstarejša hči, ki končuje glasbeno akademijo, je moja velika podpornica. Ona je nastop videla že večkrat.

Ko sem ugotovila, da je od vašega nastopa minilo že toliko let, kar nisem mogla verjeti. Se tudi vam zdi, da je teh 15 let minilo, kot bi mignil?

Hitro, pa spet ne tako hitro. Če imate veliko obveznosti, potem mine, kot bi trenil. Če pa ničesar ne počnete, potem čas nima kam iti. Čas je relativen, jaz ga rad preživim na pravi način. Izkoristim, kolikor je le mogoče. Ne želim pa biti suženj poklica, ne delam stvari, ki mi niso ljube, rad sam sprejemam odločitve. Vse se vrti okrog odločitev. Ljudje se danes neradi odločajo. Vse preveč le razmišljajo. Najpomembnejša stvar tako v poslu kot v življenju je sprejeti odločitev.

Kako pa se je v tem času spremenil vaš odnos do glasbe?

Ne preveč. Vidim, da je pesem Lane moje še vedno ena najbolj poslušanih evrovizijskih pesmi vseh časov. Mislim, da je bil to vrh moje inspiracije, ki lahko le spremenijo obliko in stil. Večinoma pišem pesmi po občutku. Ne želim se ponavljati, rad eksperimentiram in ohranjam svežino.

Imate kakšno posebno dnevno rutino?

Uh, ne, nimam posebne rutine. V bistvu je kar vse rutina. Ničesar ne bi zamenjal. Morda bi se le pogosteje ukvarjal s športom. Vse, kar počnem, počnem z razlogom. Nimam posebnih obveznosti, ki bi jo moral početi vsak dan. No, vsako jutro čistim zobe, tega ne bi izločil.

Sicer prepevate tudi doma?

Pogosto, pod prho.

Urnik glasbenikov je pogosto zelo naporen. Imate prostor pod soncem, kjer si lahko resnično spočijete?

Ja, na Maldivih. To je najlepši kraj na svetu. Bog je rekel, to je najlepše mesto na svetu, zato ga potonem. Tako ti otoki tonejo, a na srečo imajo dovolj peska in ga posipajo okrog. Vsako leto malo.

Vam je všeč, da vas tam nihče ne prepozna?

Absolutno. Čeprav se dogaja tudi to. Tam sem pred časom posnel tudi glasbeni spot, zato so mi začeli slediti. Obstaja spletna stran, na kateri sledijo moji glasbeni poti. Svet je zaradi moderne tehnologije postal zelo majhen. Ne potrebuješ več 15 let, da ustvariš kariero. To se lahko zgodi čez noč, če imaš na voljo dobro pesem. V enem dnevu lahko ves svet izve za vas.

Na Maldivih

Tudi letos je Željko pred nastopi v Zagrebu baterije polnil na Maldivih. Kot priznava, počitnice z otroki več niso tako sproščujoče, zato si je v družbi treh nadebudnih malčkov le težko resnično spočiti. Na srečo sta si z ženo Jovano privoščila pomoč, tako sta nekaj prostega časa le lahko izkoristila za počitek.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Primož Predalič, promocijski material