Žene uspešnih športnikov: So tudi Slovenke obdane z bliščem?

AJDA IN DRAGAN GAJIĆ (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
1. 7. 2016

V ZDA in Veliki Britaniji je izjemno priljubljena resničnostna serija WAGS (Wifes and Girlfriends), ki prikazuje življenja soprog uspešnih, slavnih in nesramno bogatih športnikov. Kako pa je s soprogami slovenskih športnikov? Tudi one vse dneve preživljajo v lepotnih in frizerskih salonih, na lovu za novimi oblačili, za otroke pa skrbijo varuške? Preverili smo pri Špeli Pavlin, Sonji Kristan, Aidi Gajić in Tjaši Perko.

Za gospodinjstvo skrbi sama

Špela Pavlin, nekoč Kleinlercher, nekdanja članica skupine Ato-mik Harmonik, svojemu možu hokejistu Žigi Pavlinu trenutno stoji ob strani v Pragi. Pred tem sta živela na Švedskem in v Kazahstanu, plavolasa lepotička pa se je v obeh državah odlično znašla in ni prav nič posedala doma. "V Stockholmu sem hodila na tečaj švedščine, v Kazahstanu sem se učila ruščine in cirilice, da sem si v trgovini lahko kupila vsaj osnovne potrebščine, v Pragi pa se kar v družbi Čehov hitro učim njihovega jezika," pravi Špela, ki uživa v raziskovanju mesta, kjer živi. Ko soproga ni doma, pa seveda sama skrbi za gospodinjstvo. "O kosilu razmišljam že dan prej in tako točno vem, kaj bom kuhala. Poskrbim za štiri do pet obrokov na dan, ko pa ne kuham, opravljam druga hišna opravila," je zgovorna nekdanja pevka. Svoj čas si zapolni tudi s pomivanjem oken in peko zdravih peciv, vendar so zanjo to opravila, ki jih sicer ne počne vsak dan, ampak predvsem takrat, ko je Žiga odsoten ves dan.

S strahom v tujino

Na Češkem je minulo sezono igral tudi vratar slovenske hokej-ske reprezentance Robert Kristan, ob sebi pa je imel soprogo Sonjo ter hčerkici Kim in Lino. Dvaintridesetletna Sonja je v Ljubljani pustila dobro službo in malce s strahom sledila možu v tujino. "Selitev sem se že kar navadila, to nomadsko življenje mi vsako sezono sproti predstavlja izziv," pravi diplomirana ekonomistka in ob tem priznava, da je najtežje takrat, ko je mož odstoten več dni ali tednov. "Seveda nimam varuške in najtežje je takrat, ko obležim z virozo, babice in dedki pa so več sto kilometrov stran," je iskrena Sonja, ki ji usklajevanje materinstva in gospodinjstva sicer ne dela težav. Punčki hodita v vrtec in takrat, ko ju ni doma, mlada mamica hitro postori kaj po hiši. Pravi, da živi čisto običajno in nič kaj zvezdniško življenje, rada se sprošča ob branju knjig, hodi na pilates in hokejske tekme. Po zaključeni moževi karieri pa meni, da se bo štiričlanska družina za stalno vrnila v Slovenijo.

Pomoč bi mi prišla prav

Aida Gajić je novinarka in soproga uspešnega rokometaša Dragana Gajića, ki mu je zaradi ljubezni sledila v francoski Montpellier. Pravi, da je življenje žene uspešnega športnika zelo posebno, saj je veliko prilagajanja in sprememb. Nikoli z gotovostjo ne veš, kje boš živel naslednjo sezono, kdaj boš lahko šel na počitnice, kje bo otrok v vrtcu. Vznemirljivo življenje po evropskih prestolnicah ima svoj čar, vsekakor pa to ni lahko. "Us-klajevanje materinstva z gospodinjstvom v tujini je v odsotnosti Dragana prava umetnost. Velikokrat bi mi prav prišla pomoč. Z nočnim zbujanjem, vročino in vsem, kar pride poleg, ko dobiš otroka, je velikokrat kar naporno," je iskrena mlada mamica, ki je novembra lani povila sinka Nika. Preden je odšla v Montpellier, je v Ljubljani delala kot novinarka, zato tudi daleč stran od doma, ni pozabila svoje strasti. Trenutno piše članke za modni spletni portal. "Obožujem pisanje in kreativo, čeprav je to služba, me napolni z novo ener-gijo in mi pomaga, da se odklopim," zaključi Aida, ki bi v Franciji z lahkoto živela za vedno, pripravljena pa se je do konca življenja seliti iz države v državo, le da je skupaj z možem in sinkom.

Velikokrat je sama

Tjaša Perko svojemu soprogu, alpskemu smučarju Roku Perku, sicer ne sledi v tujino, je pa izjemno potrpežljiva v čakanju, da se vrne s tekem. Parček ima dva sinova, štiriletnega Oskarja in enoletnega Izaka Svaruna, mlada mamica pa se je že navadila biti sama. "Rojstne dneve preživiš sam, razna druženja obiskuješ sam. Težko je, ko ni ljubljene osebe ob tebi, sploh pri pomembnih stvareh v življenju. Ampak to je služba in njihova sreča. Torej, če je on srečen, smo srečni tudi mi," je iskrena 29-letnica, ki je pravi multipraktik, kar se tiče žongliranja med materinstvom in skrbjo za urejen dom. Babice ji ne morejo velikokrat pomagati, kajti ena živi na Obali, druga na Gorenjskem. "Tako kar sama največkrat poskrbim za vse, razvažam otroke, kuham, perem, pospravljam in celo športam," še doda temnolaska, za katero je vsako težko obdobje poplačano, ko njen mož doseže rezultat, ki si ga je želel.

Priporočamo