Ženske so za Prifarce nujno potrebne

Odkar je Rosvita Mitjeva, je pač tudi del prifarskega sveta. (foto: Sašo Radej, osebni arhiv) Sašo Radej, osebni arhiv
Vir: Story
22. 11. 2013

Konec novembra bodo Prifarski muzikanti slavili 25. obletnico delovanja. Glavna dogodka v letu slavja bosta kar dva zaporedna gala koncerta s številnimi glasbenimi prijatelji v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Več o njih in koncertu nam je zaupal frontman skupine Mitja Ferenc.

In v 25 letih se je Prifarcem prijateljev nabral res veliko. Z njimi so na odrih Cankarjevega doma stali že Nuša Derenda, Manca Izmajlova, Moni Kovačič, Branka Kraner, Andraž Hribar, 16 dam slovenske glasbe, Alfi Nipič, Ivo Mojzer, Oto Pestner, Boris Kopitar, Juan Vasle, lani na primer zmagovalka Evrovizije izpred 30 let, Nemka Nicole, da ne naštevamo številnih drugih. Lahko verjamemo, da si bodo njihovi številni občudovalci zapomnili tudi letošnjega.

Kateri koncert je po vašem mnenju najbolj navdušil in kateri se je vam najbolj usedel v srce?

Mislim, da smo s publiko kar v sozvočju. Lanski koncert je bil očitno za obiskovalce in tudi za nas nekaj posebnega. Zapeli smo pesmi iz kar 16 držav, od Evrope, Rusije do Amerike. Imeli smo krasne goste - evrovizijsko zmagovalko Nicole, gospo Ivanko Kraševec, otroški zbor mednarodne Osnovne šole Danile Kumer, Big bend Grosuplje, dudarko Romano Brunner, plesalce irske plesne šole - in počutili smo se krasno. Ta koncert je bil za nas zaradi jezikovne in glasbene pestrosti res nekaj posebnega. Igrali smo vse od ljudskih pesmi, zimzelenih melodij, popevk do reggaeja in nazadnje smo še odplesali znameniti grški sirtaki oziroma ples Grka Zorbe. Navdušenje med občudovalci je bilo res veliko in kar malo smo se ga nalezli in 'zrasli' še mi.

Za letošnji jubilejni koncert ste napovedali kup presenečenj. Zdaj bi bil že čas, da kakšno izdate?

Lahko. Vsi gostje, ki smo jih povabili, so rekli, da z veseljem pridejo.

In kdo torej pride?

Skoraj same legende. Marija Ahačič Pollak, Lado Leskovar, Čuki, Vocabella, Katarina Venturini ...

Torej ... če pride Katarina Venturini, naša največja plesna zvezda, boste Prifarci tudi plesali?

To je velika želja našega violinista Jerneja Pečaka, kako bo z ostalimi Prifarci, vam pa danes, dva tedna pred koncertom, ne morem obljubiti. Se premikamo, zibamo v tej smeri ... (smeh)

Lara Jankovič je kot sovoditeljica vaša stalnica. Ste sploh pomislili, da je letos ne bi imeli ob sebi?

Laro smo spoznali, ko smo nastopili na festivalu narečnih popevk v Mariboru in zmagali. In kadar smo nastopili skupaj, se je vedno dobro izteklo. Zato verjamemo, da nam nekako prinaša srečo, in smo je na naših velikih koncertih v Cankarjevem domu še posebej veseli. Pa tudi lepše je, če se med sedmimi Prifarci znajde kakšna krasna ženska duša. No, letos bo imela še dva prijatelja s seboj za sovoditeljstvo: Maria Galuniča in Tomija Gavraniča.

In zakaj se vam zdi, da prav Lara tako zelo 'paše' k vam?

Prifarci smo zrasli z ljudsko pesmijo in ta se od pokrajine do pokrajine zelo razlikuje. Je zelo narečno obarvana. Lari so narečja prav tako blizu, še posebej ajdovsko, saj od tam prihaja. In nam je všeč, da nastopa z nami nekdo, ki rad spregovori tudi tako, kot je slišal ob svojem rojstvu, v svoji mladosti. No, ima pa še Lara druge atribute, ki so nam všeč. (smeh)

Pa še brez ene šarmantne gospe vaši koncerti vsekakor ne bi bili, kar so: vaše partnerice Rosvite Pesek, ki vam piše scenarije in pomaga na koncertih.

Rosvita je, odkar sva midva skupaj, vstopila tudi v naš, prifarski svet. Zrasla je z ljudsko pesmijo, je folkloristka, ta glasbe ji je blizu. Po drugi strani pa tudi sama javno nastopa, pozna odrski jezik, obvlada medije. In vse to je za nas zelo pomembno. Tako je pravzaprav z nami že od prvega koncerta v Cankarjevem domu leta 2008 in nas zdaj, ko smo v finalu z vajami, kar 'trdo' prime.

Rosvita skrbi za vse Prifarce in vas verjetno ne obravnava posebno. Ste kaj ljubosumni?

Prav nič. Smo krasna ekipa. In vedno bolje nam gre. Sploh ne vemo, kje se bo to končalo. Nekateri so že nakazovali, da bi se počasi poslovili od nastopanja in igranja v skupini, zdaj smo pa kot na začetku ... In bog ve, kam nas bo še zapeljalo.

Kaj pa menijo druge žene Prifarskih muzikantov o tem, da imate ob sebi dve zapeljivki, kot sta Lara in Rosvita?

Predlagam, da spoznate tudi naše Prifarke. Niso od muh. Sicer pa prav zanje na letošnjem koncertu pripravljamo še posebno presenečenje. In ker bo res presenečenje, razumete, da vam o njem ne morem povedati česa več. In kolikor jih poznamo, nas še posebej skrbi, kaj bi nam še one utegnile 'zakuhati' za naš srebrni jubilej.

Sonči Nered Čebašek

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 47/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 47/2013

Story Story 47/2013, od 13. 11. 2013