Žiga Puconja (BigBrother): Dobil diagnozo raka na modih

Žiga Puconja (BigBrother): Dobil diagnozo raka na modih (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
31. 10. 2016

Le kdo je vedel, da se pod radoživo osebnostjo skriva težka zgodba. Žiga Puconja, lanski tekmovalec šova Big Brother, je namreč pred leti bil največjo bitko svojega življenja.

Zdaj, v dneh, ko bomo na koledarju obrnili na november, mesec ozaveščanja o moških boleznih, predvsem raku mod in raku prostate, se je odločil spregovoriti o svoji izkušnji.

V november, ki so ga moški z brado v preteklih letih preimenovali v Movember, bo z brado vstopil tudi Žiga. "Čeprav se je začelo s tem, da se mi ni dalo briti, je zdaj glavni namen brade ta, da informiramo ljudi glede raka na modih," nam je povedal Žiga, ki ima s to zahrbtno boleznijo tudi sam bližnje srečanje. "Zgodnje odkrivanje je pomembno. To pa bo mogoče samo, če se bodo fantje in moški znali redno ter predvsem pravilno pregledovati," je prepričan Žiga in dodaja, da se je tudi pri njem začelo z opažanjem sprememb. "Vse skupaj se je začelo z nekim mehurčkom oziroma zatrdlino ob levem modu, ki nikakor ni izginila, zato sem o nenavadnem najprej obvestil mami, ki dela v zdravstvu. Pri meni je bilo tako, da je v levem modu zastajala voda in je čez čas postala razlika zelo opazna. Z mamo sva se potem odpravila k zdravniku, kjer so naredili ultrazvok, in potrdili, da gre za tvorbo," je svojo izkušnjo povedal Žiga in dodal, da se je v tem obdobju izredno slabo počutil. "Moja kri je bila popolnoma sesuta. Zbudil sem se ob desetih zjutraj, ob dvanajstih pa bi se najraje odpravil že nazaj v posteljo. Telo se je branilo na vse moči," je pojasnil in dodal, da je temu sledila operacija. Kot pravi, pa pri vsem tem ni trpelo samo telo, temveč tudi njegova intima. "Mlad fant, nagon in pa hormoni ... seveda se vsakemu 'zalušta' seksa, a kaj ko je tisto povečano modo tako izrazito. Da bi dal hlače dol pred kom, nisem niti pomislil, in tako bil brez rednega seksa skoraj dobro leto dni," še dodaja.

Po kar nekaj mesecih preiskav in iskanju drugih rešitev pa je sledila operacija. "Obstaja možnost, da ti med takšno operacijo odstranijo moda in tega sem se od vsega najbolj bal. Prijazno osebje na urologiji te o tem v posvetih pred operacijo sicer obvešča, prav tako so tudi družinski pogovori, kako bo življenje brez enega moda, vendar je to za mladega fanta precej travmatična izkušnja. Ko sem se po operaciji zbudil, je bilo to moje prvo vprašanje. Ali imam še obe modi. Ko sem izvedel, da je operacija potekala po načrtih ter da sem še 'v enem kosu', mi je zelo odleglo. Osebno mislim, da za moškega ni hujšega kot to, da mu odstranijo moda. Gre za simbol moškosti že od pamtiveka," je namreč pojasnil Žiga in dodal, da so se prave bolečine nato začele po operaciji.

"Operirali so me konec junija, ko je bilo zunaj zelo toplo. Jaz sem imel sedem šivov na modih, kjer je koža zelo občutljiva in lahko si samo predstavljate, kako neprijetno je bilo. Videl sem vse zvezde, tako močno je bolelo, sredi noči sem se zbujal v bolečinah, čez čas pa se je življenje vrnilo v stare tirnice in zdaj se imam super," nam je povedal Žiga, kateremu je prav zaradi osebne izkušnje z boleznijo toliko bolj pomembno, da v novembru širi informacije o zgodnjem odkrivanju raka na modih. S tem namenom je na Facebooku ter Instagramu ustanovil tudi skupino 'Movember vsak mesec', v kateri objavlja članke, fotografije in nasvete za samopregledovanje za vse tiste, ki jih drugje niso našli. "Precej sem žalosten ob misli, da so nas fante malo pozabili, saj obstaja namreč nacionalni program za zgodnje odkrivanje raka na dojkah in na debelem črevesu, za raka na modih pa ne obstaja nič podobnega. Že med boleznijo sem pogrešal kakšne zgibanke o tem, pa tudi na spletu sem našel samo članke na zasebnih portalih. Nič uradnega," je še pojasnil Žiga, ki se s tem le s težavo sprijazni in zagotavlja, da bo od zdaj drugače.

Tekst: Kaja Milanič

Priporočamo