Žiga X Gombač: Zavedni pisatelj

Žiga X Gombač: Zavedni pisatelj (foto: Darja Štravs Tisu) Darja Štravs Tisu
Vir: Nova
5. 12. 2016

Več kot 200 priznanih pisateljev, pesnikov in dramatikov se je pridružilo globalni literarni pobudi Drobne zgodbe, prek katere s svojo 'drobno zgodbo' osvetljujejo svetovni dan otroka in številne nepravičnosti, zaradi katerih trpijo najrevnejši in najbolj prikrajšani otroci na svetu.

Serija kratkih zgodb je uvod v obeleženje 70. obletnice delovanja UNICEF-a in s tem 70 let pomoči in upanja za otroke. Med avtorji sta tudi brazilski pisatelj Paulo Coelho in slovenski mladinski pisatelj Žiga X Gombač.

Kampanja Drobne zgodbe je odraz časa, ki prinaša številne grožnje otrokovim pravicam. Več kot 50 milijonov otrok je moralo zapustiti svoje domove zaradi konfliktov, revščine in podnebnih sprememb, številni pa v skupnostih, kjer vztrajajo, trpijo nepredstavljivo nasilje. Okoli 263 milijonov otrok ne obiskuje pouka, lani pa je skoraj 6 milijonov otrok, mlajših od 5 let, umrlo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili.

"Šokantno je, da je toliko otroških življenj še vedno pod velikim vplivom grozodejstev, ki jih s sabo prinašajo konflikti, neenakost, revščina in diskriminacija. Upam, da bodo te Drobne zgodbe služile kot opomnik svetu, da moramo držati obljube, ki smo jih dali otrokom – otrokom, katerih življenja in prihodnosti so odvisne od našega delovanja," je povedala Paloma Escudero, direktorica komuniciranja pri UNICEF-u.