Živa Rogelj: Kultura je lahko tudi zabavna

Vedno elegantna Živa. (foto: Grega Gulin) Grega Gulin
Vir: Story
31. 12. 2008
Živa Rogelj, voditeljica, povezovalka dogodkov in pripravljavk a scenarijev za prireditv e, se je s svojim delom uveljavila kot ena izmed najbolj prepoznavnih novinark s področja kulture in umetnosti.

Story: Kakšno se vam zdi zanimanje ljudi za kulturo in umetnost v Sloveniji?
Ljudje imajo radi lepe stvari in večina kulturnih dogodkov je lepih, dobrih. Seveda ima vsak svoja merila, kaj je lepo, ampak če ti prebudi vsaj malo občutij, potem je to dobro. V Sloveniji je veliko kulturnih dogodkov in tudi veliko ljudi, ki hodijo na prireditve, razstave, koncerte. Kar nekaj pa je tistih, ki se odločajo za kulturni turizem. Si predstavljate obisk velemesta, če ne obiščete tudi muzeja ali galerije? Jaz v tem uživam in vedno z veseljem tudi spijem kavo v muzejski kavarnici.
Story: Zakaj je večina kulturnih oddaj zamaknjenih v pozne nočne termine?
Vse kulturne oddaje so zdaj na sporedu po 22. uri. Jaz takrat včasih že spim. Verjetno so za to delno odgovorni tudi uredniki. Prepričana sem, da bi dobra kulturna oddaja pritegnila veliko gledalcev.
Story: Urejali ste Magnet, ki je bila med gledalci zelo gledana in dobro sprejeta oddaja. Zakaj so jo umaknili s sporeda?
Rubrika Magnet je bila med najbolj gledanimi oddajami naše televizije. Bila je kratka, informativna, kot nekakšen kažipot - opozarjali smo na dobre dogodke pri nas in po svetu. Ko se je spremenil koncept osrednje dnevne informativne oddaje TV Dnevnik, so Magnet umaknili s programa. Stari pregovor pravi, da ne menjaš konja, ki zmaguje. Zdaj že dve leti poslušam, da je premalo kulture v informativnem programu.
Story: Vodili in povezovali ste že veliko prireditev. Katera se vam je najbolj vtisnila v spomin in zakaj?
Najbolj živa je vedno zadnja prireditev, saj še vedno znam besedilo na pamet. Rada govorim prosto, besedilo na listkih imam vedno le za pomoč. Mogoče bi omenila 'pozdravni nagovor' ob letošnjem prenosu osrednje državne proslave ob dnevu reformacije v Cankarjevem domu, saj sem za nastop v živo izvedela šele na dan prireditve. Take izzive imam rada, ne tarnam, kako bi mi morali povedati vsaj kak dan prej, da bi se bolje pripravila. Verjetno je to tudi moj odnos do življenja - ne razpravljati o težavah, ampak jih reševati.
Story: Če primerjate vodenje prireditve v živo ali pa oddaje na televiziji oziroma prenos v živo, kaj vam je ljubše?
Če ne bi delala na televiziji, potem ne bi vodila prireditev. Prenos v živo je podoben kot nastop na odru - poskušam pritegniti pozornost.
Story: Kako izberete in pripravljate kulturne prispevke v okviru informativnega programa TV Slovenija, da so čim zanimivejši za občinstvo?
Rada delam prispevke o lepem. Zdaj delam prispevke večinoma le za TV Dnevnik in Odmeve, ki jih vidi veliko gledalcev, saj sta to dve izmed najbolj gledanih oddaj naše televizije. Všeč mi je, da ne poročam le o enem področju, temveč da izbiram med različnimi temami – od koncertov, predstav, razstav do filmov - in da gre tudi za različna obdobja. Enkrat moram na hitro 'naštudirati' slovensko baročno slikarstvo, drugič Damiena Hirsta … Čeprav so teme zelo različne, pa sem ugotovila, da imajo gledalci radi, če jim na prijeten način pripoveduješ zgodbe.
Story: Katero področje umetnosti oziroma kulture pa vas najbolj pritegne?
Glasba. Od Bacha do elektronike.


Foto: Grega Gulin

Nova Story že v prodaji

Story