Živa Viktoria Turk in njeni nasveti za domače ljubljenčke

13. 6. 2015 | Vir: Lea
Deli

Nekdanja miss športa Živa Viktoria Turk je predana veterinarka, ki z vsem svojim znanjem skrbi za številne domače ljubljenčke. K njej se po nasvete zatečejo tudi njene prijateljice, med katerimi sta Ajda Sitar in Lea Perovšek.

Logan
Ivona

Živa že nekaj časa dela na veterinarski postaji v Kočevju, kjer zagotavlja pomoč vsem domačim ljubljenčkom. Pred kratkim so v program dodali še posebno ponudbo, s katero bodo zanje poskrbeli tudi drugače. "Skrb za zdravje in zdravo prehrano je na dnevnem redu skoraj vsakega izmed nas, je pa zdravje hišnih ljubljenčkov odvisno predvsem od pravilne oskrbe," poudarja mis športa in veterinarka Živa Viktoria Turk.

"Zato smo se na veterinarski postaji v Kočevju, kjer sem tudi zaposlena, odločili, da bomo svojim pacientom ponudili celostno in predvsem kakovostno oskrbo," pojasni. "Kaj jemo in kaj dajemo v svoje telo, je bistvenega pomena za zdravo in dolgo življenje. In enako velja tudi za naše kosmatince. Zavedati se moramo, da je vsaka živalska vrsta drugačna. Zato je pomembno, da jo kot tako tudi obravnavamo in se posvetimo njenim potrebam. Kot veterinarka se dnevno srečujem s pacienti, ki imajo težave zaradi napačne prehrane. Dermatitisi, vnetja paraanalnih vrečk, srbež, rdečica, bruhanje in driska, sladkorna bolezen ... To so vse težave, povezane predvsem z napačno prehrano in nego. Zato smo se o odločili, da na naši kliniki nadgradimo veterinarske storitve in odpremo trgovino za male živali, kjer bodo lastniki lahko našli vse za svoje štirinožne prijatelje, hkrati pa jim bosta na voljo strokovno mnenje in svetovanje," nam je zaupala mlada veterinarka.

"Lastniki živali se morajo zavedati, da je na žalost cena merilo kakovosti. A po drugi strani je toliko manj kurativnih stroškov, če se odločimo za dobro preventivo in vanjo investiramo. Tako živali omogočimo lepo, zdravo in dolgo življenje. Kar pa je najbolj pomembno, kajne?"

Obisk Prijateljice

Pred kratkim je Živo v ambulanti obiskala tudi njena prijateljica Lea Perovšek. "Sem izredna ljubiteljica živali, predvsem hišnih ljubljenčkov, kot so psi in mačke. Že ko sem bila majhna, smo imeli doma dobermanko Jeso, na katero sem se izredno navezala, tako sem tudi vzljubila pse. Pozneje smo imeli muco Mišo, najbolj simpatično muco, ki ti je vedno zlezla v naročje za crkljanje. So pa v tem času za Jeso ter Mišo skrbeli moji starši," nam je zaupala.

"No, za mamin rojstni dan smo domov pripeljali jazbečarko Loti. Loti je z nami že dobri dve leti in v teh dveh letih sem se tudi sama naučila veliko o psih, kako je treba skrbeti zanje, jih negovati in jim izkazovati ljubezen. Občasno ima tudi naša Loti kakšne mini težave, no, tu nastopi Živa, ki mi s strokovnim znanjem in izkušnjami vedno pravilno svetuje, kako naj se lotim in kako naj rešim težave. Pred kratkim je imela Loti bolhe, prva stvar je bil pogovor z Živo, dva dni pozneje je bila zadeva rešena. Zelo sem ponosna na svojo naslednico miss športa Slovenije Živo Viktorio Turk, ki je uspešno končala študij veterine, zdaj pa svoje znanje predaja naprej. Želim ji čim več uspeha," nam je zaupala Lea, ki je te dni razpeta med Slovenijo in Nemčijo.

Zaupanje

Živa uživa vse zaupanje tudi pri svoji drugi prijateljici, modni blogarki Ajdi Sitar. "Živi popolnoma zaupam, saj vem, kako zelo je predana svojemu delu, in vem, da je oseba, ki bo naredila vse, da bo 'naloga' izpeljana tako, kot je treba. Vseeno pa mislim, da je najpomembnejše, da ji zaupa tudi naša shi-tzujka Sherry. Zanjo je obisk pri veterinarju prava zabava, prav gotovo sta za to 'kriva' Živa in super vzdušje na njihovi veterinarski postaji. Naša lepotička je ravno opravila vzrejno dovoljenje z najvišjo možno oceno, tako da v tem letu že pričakujemo mladičke. Sama se te dogodivščine zelo veselim, sem pa izjemno vesela, da bo Sherryki pomagala tudi Živa," pravi Ajda, ki se je skupaj s sestro Aljo in psičko Sherry udeležila slavnostnega odprtja trgovine v Kočevju. Sherry je bila nad ponujenim resnično navdušena.

Iščeva dom

Logan je prijazen, igriv, na človeka navezan mucek, ki še vedno išče dom. Je pozitiven ne levkozo, vendar brez kliničnih znakov bolezni, nima nobenih težav in je kompletno veterinarsko urejen. Išče dom kot edini muc, razen če je tam družba proti levkozi cepljenih muc ali na levkozo pozitivnih muc. Oddaja se pod pogoji Mačje hiše (www.macjahisa.si) ali na telefonski številki: 040/937-959.

Tudi Ivona, zelo prijazna in komunikativna mucka, ki ima rada človeka, mačje konkurence pa ne, še vedno išče stalen dom. Obožuje kakovostno mokro hrano. Je zdrava, cepljena, čipirana in sterilizirana. Oddaja se pod pogoji Mačje hiše (www.macjahisa.si) ali na telefonski številki: 040/937-959.