Življenjsko gonilo Lare Komar je ljubezen

Življenjsko gonilo Lare Komar je ljubezen (foto: Tomo Jeseničnik) Tomo Jeseničnik
Vir: Lady
28. 9. 2018

Lara Komar je ena izmed tistih simpatičnih igralk, ki jo lahko skoraj vsak večer spremljamo v priljubljeni slovenski seriji Reka ljubezni. Gledalci so nad njeno igro navdušeni, Lara pa se ob tem – glede na to, da je tudi velika ljubiteljica glasbe – velikokrat vpraša, kaj bi bilo, če bi izbrala pevsko pot in glasbeno kariero.

Glede na to, da nam vsak dan predstavlja nove izzive, so tudi pri igralki, ki je razpeta med Trstom in Ljubljano, vse možnosti še odprte. A to še ni vse, zgovorna Lara nam je v prijetnem pogovoru zaupala, kaj vse jo osrečuje v prostem času, kako rada se poljublja ter da Reka ljubezni teče vse do Kanade.

Poletje se počasi končuje, kako in kje ste ga preživeli?

Zaklenili bomo svoj mali domek v Gradeški laguni, in to pomeni, da je poletja počasi res konec. Vsako leto se selimo tja že proti koncu pomladi in v naravi tik ob morju preživimo vse poletje. Letos sem se avgusta kopala tudi v valovitem Tirenskem morju in nekaj dni uživala v lepotah Kalabrije. Kar precej časa pa seveda preživim v Ljubljani, ki je v poletnih dneh prekrasna!

Vam je sicer bližje poletje ali jesen oziroma zima ali pomlad?

Zelo težko bi se odločila! Všeč so mi ekstremi. Oster mraz v zasneženi pokrajini in vročina pod žgočim soncem. Rojena sem oktobra in v jesenski melanholiji se počutim res doma. Vsako leto pa vedno nestrp­no pričakujem pomlad, ki me napolni z novo življenjsko energijo.

Pred kratkim ste se iz Trsta preselili v Gradeško laguno, ste si nov dom že povsem uredili?

Poleti večino časa preživimo na odprtem, na plaži in pod borovci. Tako da je za pripravo domka v laguni potrebno res zelo malo časa in energije.

Znani ste tudi po tem, da ste ljubiteljica živali. Katere vse ste že imeli doma in katere vam trenutku lepšajo dneve in večere?

Poleti me vsak dan obiskujejo veveričke, ki pridejo po lešnike, divji zajčki, fazani, in če imam srečo, tudi kakšna srna. Vse obiske z zanimanjem spremlja naš muc Jeep. Zelo rada imam škržate, ki so dnevna glasbena kulisa, in čričke, ki spremljajo poletno spanje.

Menda ste tudi odlična interpretka glasbe, katere glasbene zvrsti so vam najbližje? Kaj najraje poslušate sami?

Glasba je moja zvesta življenjska sopot­nica. Kaj poslušam, pa je zelo odvisno od obdobja in od situacije. Zdaj npr. poslušam Mačka Murija in Muco Maco in okoli mene veselo skačeta dva škratka! Diplomirala sem kot mezzosopranistka. Obožujem opero, na akademiji sem pokusila različne glasbene zvrsti in večkrat se sprašujem, kaj bi bilo, če bi izbrala pevsko pot in kariero. Ampak, kdo ve, kako me bo življenje še presenetilo.

Morda kdaj prepevate tudi pod prho?

Prepevam vsepovsod!

Seveda pa je v prvem planu igra. Spremljali smo vas tako v prvi kot tudi v drugi sezoni priljubljene serije Reka ljubezni. Verjetno se nam tudi tokrat, v tretji sezoni, obeta vrsta nepredvidljivih situacij?

Pustimo se presenetiti!!!

V tem času ste dodobra spoznali 'svojega Roka'. Je težko preklopiti med igro in ljubeznijo, ki vas čaka doma?

Sploh ne! Ljubezen doma je Ljubezen, je moje življenjsko gonilo, moja energija, ljubezen na snemanju pa je igra oziroma služba! In lahko rečem, da tudi 'moj Rok' ni 'moj Tadej'! (smeh) Hvala Roku je Tadej postal moj dobri prijatelj in kot tak velik vir veselja, dobre volje in pozitivne energije tudi na delovnem mestu.

Številnim igralcem so na snemanjih najtežji poljubi, pa vam?

Jaz imam rada ljubčkanje! (smeh) Zelo je odvisno od odnosa, ki ga imaš s soigralcem. Od odnosa, ki ga skupaj iz dneva v dan gradiš, pomembni sta zaupanje in medsebojno spoštovanje. Poleg vsega tega in profesionalne distance v intimnih prizorih. Vse postane še veliko lažje, če tvoj partner tudi diši oziroma vsaj ne smrdi. (smeh)

Kako se sicer razumete z ekipo? Kaj vse ste se že naučili drug od drugega?

Z Marijano Brecelj sva se pred nekaj dnevi pogovarjali in rekla je, a ni neverjetno, da se nismo še naveličali drug drugega? Veliko ur preživimo skupaj, tempo na snemanju je včasih skoraj nemogoč, stresnih situacij je kar precej. In res je, še vedno se imamo zelo fino!

Pred serijo Reka ljubezni vsaj gledalcem niste bili tako znani. Vas danes kaj zmoti, ko se ljudje obračajo za vas?

Delo igralca lahko obstaja samo v trenutku, ko ima občinstvo. Delo igralca dobi smisel, ko se dotakne gledalca. To, da te ljudje prepoznajo, te ustavijo, da se ti zahvalijo ali hočejo s tabo izmenjati mnenja, je za igralca dokaz, da ima to, kar počne, neki smisel. Lepo je, ko ti čestitajo, in lepo je tudi, ko te oštejejo, ker je tvoj lik naredil kaj narobe. Tudi to je kompliment!

Vas spoznajo tudi v Trstu ali kje drugje?

V Trstu imam veliko oboževalcev! Anekdota: moj prijatelj se je pred kratkim poročil v južni Italiji. Na poroko je bilo povabljenih več sto ljudi in med njimi tudi stric iz Kanade, rojen v Kanadi slovenskim staršem. Nagovoril me je v slovenščini in rekel: "Kako teče Reka ljubezni?" Teče! Do Kanade!

Glede na to, da se nova sezona priljubljene serije začenja prav ob novem šolskem letu, se morda spomnite prvega šolskega dne? Če da, v kakšnem spominu vam je ostal?

Bila sem zelo marljiva in pridna učenka in prvi šolski dan je bil zame vedno vznemirljiv začetek novih dogodivščin!

V začetku leta ste bili tudi na turneji s predstavo Kavarna, je v načrtu še kakšna nova?

V tej sezoni se ne bom podala na daljše turneje. Gledališče pa bo še vedno del mojega vsakdana. Še vedno živita dve otroški predstavi, ki sta se rodili v prejšnji sezoni, ena od teh je Slonček Babar v režiji Tadeja Piška! Zelo rada igram za mlado občinstvo, ustvarjanje predstave za najmlajše je zame privlačen izziv. Kot igralec imaš pri tem veliko odgovornost in potrebna je posebna tenkočutnost, pred otroki ne moreš skrivati ničesar. Otroci so po mojem mnenju najzahtevnejša publika in obenem publika, ki ti zna dati največja zadoščenja. In ker me energija, ki nastane med igralcem in otroško publiko, tako veseli, se bom v tako avanturo podala tudi letos.

Kaj sicer najraje počne Lara, ko ni vpeta v službene obveznosti? Kaj vas takrat najbolj osreči?

Rada se igram z otrokoma, rada spijem kozarec dobrega vina z možem, rada kuham za prijatelje, rada obiščem mamo in očeta, rada ležim in božam Jeepa, rada se sprehajam ob morju, rada plešem, rada grem na tajsko masažo, rada berem, rada pijem kavo iz kafetjere, rada se brez cilja sprehajam po mestu, rada spim, rada tečem po gozdnih stezah. Ufff, ogromno je stvari, ki jih najraje počnem in ki me najbolj osrečijo. Kako lepo je življenje!

In za konec še: če ne bi bili vrhunska igralka, katero delo bi vas najbolj razveselilo oziroma osrečilo?

Vrhunska igralka, hmmm. Raje bi rekla radovedna igralka! Tako v svojem poklicu kot v življenju nasploh se ne bom naveličala iskanja. Vsak dan je nov izziv, vsak korak lahko predstavlja novo obzorje, priložnost, da se nekaj naučiš in da se kot človek izpopolnjuješ in izboljšuješ. Eno mojih načel je: Bodi radoveden in z otroškim zanosom sprejemaj to, kar ti življenje ponuja. Če pa bi morala prav izbrati – potovala bi s cirkusom kot krotilka tigrov!

Je res noseča?

Irena Rot, ki jo v seriji Reka ljubezni igra Lara Komar, je trenutno v veselem pričakovanju. Zato smo se na nedavnem druženju na Promenadi, kjer se je tudi Lara sprehodila po zlati preprogi, vprašali, ali je morda kaj resnice v tem, da pod črno obleko, ki se je bila v pasu razširila v bohotno krilo, skriva nosečniški trebušček. Ker nas je zanimalo, ali je morda priljubljena igralka tudi v resnici noseča, nam je ekipa serije potrdila, 'da v realnosti ne več'. Lara pa je ob tem še dodala, da je bila to prav posebna in zanimiva izkušnja ter da je tako podoživela svojo nosečnost.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Tomo Jeseničnik, Ksaver Šinkar, Pop TV