Zlati košarkarji: Vezi za vse življenje

Zlati košarkarji: Vezi za vse življenje (foto: Helena Kermelj, Goran Antley, Aleksandra Saša Prelesnik) Helena Kermelj, Goran Antley, Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Nova
2. 10. 2017

Športna pravljica, ki so jo v Carigradu stkali slovenski košarkarji, brez dvoma ne bo utonila v pozabo. Naši zlati fantje so se po neprespani noči vrnili domov, kjer jih je pričakala nepregledna množica ljudi, ki je na Kongresnem trgu kljubovala nizkim temperaturam in deževnemu septembrskemu vremenu. Po vsesplošnem rajanju pa so košarkarji zgodovinski uspeh proslavili še v družbi bližnjih v enem izmed priljubljenih ljubljanskih lokalov.

Prava košarkarska evforija, ki je že pred nedeljskim zlatom zavzela Slovenijo, je vrhunec dosegla v ponedeljek, ko se je na Kongresnem trgu zbrala nepregledna množica ljudi, v želji slišati in videti naše zlate junake. Med množico so televizijske kamere odkrile tudi Marinka Dragića, očeta Gorana in Zorana Dragića, ki je priznal, da je bilo najteže v zadnjih minutah, ko priljubljeni Gogi zaradi izčrpanosti ni zmogel niti hoditi.

Čeprav sta na klopi obsedela dva izmed ključnih junakov igre, je slovenska reprezentanca dočakala srečen konec in več kot zasluženo zlato. Carigrajska dvorana je zadonela v zvokih Zdravljice, ob kateri se slovenskemu kapetanu Dragiću, kot nam je priznal pred časom, venomer znova vzbudijo prav posebni občutki: "V tistem trenutku se moje telo naježi. V reprezentanci zaigraš s svojimi prijatelji, z nekaterimi se poznam že od otroštva, druge sem spoznal šele pred časom. V dresu reprezentance predstavljaš državo, zato so naši nastopi nabiti s čustvi." Prav košarkar Miami Heata je po tekmi prejel številna telefonska sporočila, na njegov mobilnik naj bi jih priromalo kar 150.

Naši fantje so se kljub velikemu rajanju in lovoriki, ki bo z zlatimi črkami zapisana v slovensko športno zgodovino, že v naslednjih dneh razkropili po Evropi. Mladi Luka Dončić, ki se je na tem prvenstvu prvič predstavil v dresu slovenske reprezentance, in to v najboljši luči, si je tako vzel čas za bližnje. V bolnišnici je še pred odhodom v Madrid obiskal dedka, ki ga je med prvenstvom doletel infarkt, potem pa si je na slovitem Santiagu Bernabeu ogledal tudi tekmo kraljevega kluba. Na Iberski polotok pa je romal tudi Jaka Blažič, ki je pred začetkom prvenstva podpisal novo pogodbo z Andorro, kljub odhodu iz državice, kamor se vedno znova rad vrača, pa se je na družabnih omrežjih še enkrat zahvalil navijačem.

Nikoli pozabljeno zlato

Naši fantje si po izjemnem uspehu seveda zaslužijo le najboljše, prav zagotovo pa se nobena izmed nagrad ne more kosati z zlatom in naslovom evropskih prvakov, ki so ga osvojili s skupnim trudom in delom. Prav pa je seveda tudi, da ti športni dosežki odmevajo še dolgo, tudi ko bo govora o pokojninah športnikov in njihovem življenju po končani športni poti. Košarkarji so bili ob izjemnem uspehu deležni tudi številnih nagrad, s katerimi bodo popestrili domače vitrine, so se razveselili tudi odlikovanj predsednika države in ljubljanskega župana, Goran Dragić pa se lahko po koncu evropskega prvenstva pohvali tudi s kar dvema dragocenima urama, skupaj vrednima slabih dva tisoč evrov.

Poklon južnih sosedov

Verjetno enega izmed najlepših daril pa je bil deležen slovenski kapetan Goran Dragić, ki se je razveselil dresa pokojne košarkarske legende Dražena Petrovića, ki mu ga je poklonila Biserka Petrović, mama hrvaškega mojstra z žogo. Ta si je z neverjetno igro prislužil celo vzdevek košarkarski Mozart. Tako se je slovenski košarkarski as odločil, da uslugo vrne in gospe Biserki poklonil reprezentančni dres s številko 3. Ta bo imela v muzeju Dražena Petrovića prav posebno mesto, poleg dresov Michaela Jordana in Stevena Curryja.

Vrhunske ure za vrhunske športnike

Prav posebnega darila pa sta bila na košarkarskem parketu deležna Goran Dragić in Luka Dončić, ki sta si z izjemno igro prislužila uvrstitev v najboljšo peterko. V ta namen sta košarkarja prejela vrhunski ročni uri uradnega časomerilca prvenstva in pokrovitelja, švicarske urarske hiše Tissot. Model Tissot PR 516 bo tako od zdaj naprej krasil zapestji naših odličnih dveh junakov, njegova cena pa se giblje okrog 685 evrov. Slovenski kapetan pa se je ob tem razveselil še naslova koristnega igralca tega evropskega prvenstva, za kar je prejel uro Tissot T-Touch Expert Solar, s titanovim ohišjem, zaslonom na dotik in pogonom na sončno energijo. Njena vrednost se na trgu giblje okrog 940 evrov, saj omogoča še prikaz dosežene višinske razlike, vremensko napoved in možnost nastavitve različnih časovnih con. Kot nam je uspelo izvedeti, je povpraševanje za omenjeni dve uri tudi na sončni strani Alp v hipu poskočilo, le na dan sprejema košarkarjev so tako prodali dve, vsaka država pa prejme le omenjeno število teh dragocenih ur.

Besedilo: Maj Muhič
Fotografije: Helena Kermelj, Goran Antley, Aleksandra Saša Prelesnik