Zlatko Čordić: “Pomembno je, da te imajo otroci za prijatelja”

Zlatko Čordić: “Pomembno je, da te imajo otroci za prijatelja” (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
27. 3. 2017

O tem, da je reper Zlatko izredno zgovoren moški, smo se večkrat lahko prepričali že ob poslušanju njegovih pesmi. Tokrat med kavico v centru sicer res nismo rapali, smo pa klepetali o njegovem vsakdanu, treh otrocih, soprogi in o izzivih, s katerim se kot mladi očka srečuje tudi sam. Zlatko nam je ob začetku pomladi odprl vrata svojega doma in predstavil svojo lepo družinico. 

Termin za tale najin pogovor sva iskala kar debeli mesec, prav zato je predpostavka, da je Zlatko eden izmed bolj zasedenih glasbenikov pri nas, še kako na mestu. "Zadnji dve leti in pol, odkar imam status kulturnega umetnika, lahko povem, da nikoli nisem bil bolj zaposlen, a sem obenem imel več časa zase, kot ga imam zdaj. Kdorkoli reče, da nima časa za kaj, mislim, da gre za slab izgovor. Vsak ima čas za tistega, za katerega si ga želi najti, in vsak se lahko organizira," je na začetku odgovoril na naše vprašanje in dodal, da tako med časom, ki ga preživi s svojo družino, kot tistim na delavnem mestu počne le to, kar mu je všeč.

"Moja filozofija je, da ne smemo samo čakati. Jaz svoj čas preživljam zelo spontano. Živeti hočem tako, da me nič ne razočara. Ne delam si velikih načrtov, ampak enostavno poskusim izkoristiti vsaki dan posebej," pojasnjuje raper, ki se je vsakodnevnega ritma s tremi otroki že dodobra navadil.

"Zdaj komaj vidim, kako je bilo mojim staršem. Zdaj vidim, kako je, ko imaš 'indijance' okoli sebe. Srečen sem, da imam tri otroke, pri katerih se res močno vidi razlika, in mislim, da je sreča, da lahko opazuješ svoje otroke, kako različni so si," meni Zlatko, ki dodaja, da svoj optimizem prenaša tudi na svoje otroke.

"Zame je največji uspeh to, da med domačimi obdržiš čisto vest. Ali veste, kako močan moraš biti, kako strpen in koliko volje moraš za to imeti? Žal mi je za vse tiste otroke, katerim doma pravijo, da morajo biti milijonarji in da je vse drugo katastrofa. Videli smo že veliko žalostnih zgodb. 'Življenje je bogastvo, rekel mi je človek na kmetih,' povem v enem komadu," nam je še povedal, ko smo ga povprašali o njegovi vzgoji v pozitivnem duhu.

"Zagotovo pa sem tudi od svojih staršev pri vzgoji prevzel nekatere stvari. Tisto, kar je bilo dobro, sem vzel s sabo, tiste stvari, za katere mislim, da jih moji starši niso najbolj izpeljali, pa pustim, kjer so. Sam imam sicer eno zelo enostavno načelo. Mislim, da se moraš z otroki do sedmega leta igrati, od sedmega do štirinajstega jih učiti, od štirinajstega do enaindvajsetega pa biti njihov prijatelj. Potem se jih pusti. In to je to. Čas pa tako ali tako prehitro mine," nam je povedal Zlatko, katerega starejša hčerka gre letos prvič v šolo, česar se močno veseli že vsa družina.

"Pri meni ni filozofije pretiravanja. So pogovori, igre, svetovanja, učenje ... vse to spada zraven. Pomembno pa je tudi, da te imajo otroki za prijatelja. Da sva jaz in moja žena prva, ki jima lahko zaupajo. In če to dosežeš, si na konju," nam je o svojih vzgojnih prijemih še razkril Zlatko.

Presenečen nad predsodki

Sicer pa je Zlatko že ob rojstvu svoje prve deklice med nekaterimi vzbudil debato o nenavadnosti njenega imena, nič drugače pa ni bilo niti pri izbiri imen njegovih drugih dveh otrok.

A kot pravi Zlatko, je bil namen povsem drugačen od odziva nekaterih posameznikov. "Zadnjič sva s kolegom naletela na debato o tem, kako sem jaz dal svojim otrokom ime. On se je spomnil, da so ga v preteklosti zaradi njegovega imena hecali, nato pa me je vprašal, ali nisem nič pomislil na svoje otroke, ko sem jim izbiral ime. In sem mu rekel, da ravno zato, ker sem mislil na svoje otroke, sem jim dal takšna imena. In si za to vzel čas in razmislil o tem. In ko jim bom povedal zgodbo o njihovih imenih, bodo oni lahko vse ozkogledneže povprašali, kaj pa njihova imena pomenijo. Od kod prihajajo, kako, zakaj," je povedal Zlatko, ki je svoji hčerki poimenoval Ni'ja Nur in Aina Nur, sina pa Aylan Ali. "Moji otroci ne bodo imeli takšne težave, kot sem jo imel jaz, ker mi oče ni citiral Shakespearja. Pa mu tega tudi ne zamerim. Ampak mene je življenje samo pripeljalo do tega, da sem s citatom 'vrtnica bi enako lepo dišala pod katerim koli drugim imenom', pustil to za sabo in da se mi ljudje, ki se smejijo drugačnosti, smilijo," je še povedal.

Dekleti imata radi njegovo glasbo

Sicer pa ni nobeno presenečenje, da imata njegovi hčerkici – sin je vseeno le še premajhen – radi njegovo glasbo.

Kot pravi, se to še posebej pogosto vidi na njihovi poti v vrtec ali domov, ko kar sami predlagata, katero njegovo pesem bi poslušali. "Velikokrat si želijo poslušati moj cede. Zdaj znajo že besedila na pamet, in to mi je zanimivo. Sicer vidim, da sta še premajhni in da še ne razumeta vsega, ampak mislim, da ni prav, da bi svoje otroke skrival pred 'resnico'," nam je pojasnil in dodal, da najljubše pesmi sicer nimata. "Pa tudi upam, da ne bosta imeli teh 'najljubših' stvari, ker je to težko izbrati. Imata pa nekaj pesmi, ki so jima bolj pri srcu. Rečeta na primer, naj dam kakšno pesem, potem pa vprašata, kakšen je naslov. Zabavno je," pojasnjuje raper, ki je sicer izredno priljubljen tudi med njunimi sovrstniki v vrtcu, ki se ga vedno znova razveselijo.

Kaja Milanič