Zlatko Dedič: “Želimo ostati v tujini!”

Zlatko Dedič: “Želimo ostati v tujini!” (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
15. 1. 2017

Nekdanji zelo uspešen slovenski nogometni reprezentant Zlatko Dedić, ki se je zaradi nogometnih obveznosti z družino preselil v Nemčijo, je po odhodu iz drugoligaškega kluba Frankfurt podpisal pogodbo s tretjeligašem Paderbornom.

S svojo ljubeznijo, partnerico Meliso, in otrokoma Saro in Alanom živi v Frankfurtu, mestu, ki so ga vzeli za svojega. Melisa je v ekskluzivnem pogovoru za revijo Story razkrila njihovo zasebnost in poslovne ideje, s katerimi vstopa v nov družinski podjetniški izziv.

Story: Zaradi nogometnih obveznosti partnerja Zlatka Dedića ste kar veliko v tujini, saj si želite, da otroka ne bi bila prikrajšana za očetovsko vzgojo. Kakšno je življenje Dedićev v Nemčiji, saj vemo, da ste tako vi kot Zlatko zelo navezani na rojstni kraj Koper?

Na življenje v Nemčiji smo se popolnoma navadili. Otroka hodita v šolo in vrtec, odlično govorita nemško, sta zelo zadovoljna in si ne želita sprememb. Tako da se bo naše življenje tudi po Zlatkovi karieri verjetno nadaljevalo v Frankfurtu. Zlatko trenutno igra v Paderbornu, mestu, ki je 250 kilometrov oddaljeno od nas. Zaradi hčerine šole smo ostali v Frankfurtu in se tako vsak vikend odpravimo k Zlatku ali on k nam. Koper je naš domači kraj, v katerega se radi vračamo, in vedno se veselimo šolskih počitnic, ko je v Kopru lahko dlje časa vsa družina. V Kopru so naši starši, sestre, prijatelji in oba imava tisti prelepi občutek topline in domačnosti.

Story: Kako sta se otroka navadila na življenje daleč stran od rojstne Slovenije?

Kot sem že omenila, sta se otroka na življenje v Nemčiji popolnoma navadila. Tukaj imata prijatelje, šolo in vrtec, krožke in popoldanske hobije. Tukaj sta izpopolnjena in zadovoljna. Glede jezikov pa je pri nas res pestro ... Jaz govorim z njima doma slovensko, Zlatko bosansko, v šoli in vrtcu govorita nemško. Če pa z Zlatkom želiva, da naju ne razumeta, govoriva italijansko. Je pa zanimivo, da znata razlikovati, kje uporabljati kateri jezik; tako recimo doma nikoli ne govorita nemško in v šoli ne slovensko.

Story: Zlatkovo življenje je zelo pestro in tako nikoli ne veste, kdaj spakirati kovčke in se preseliti v drug kraj. Kot partnerica ga spremljate na njegovi poti. Kaj počnete ob njegovi odsotnosti v tujini? Verjetno je na prvem mestu vzgoja otrok?

Res je zelo pestro, ampak se človek navadi in to postane normalna zadeva. Tako sta se recimo tudi otroka navadila na potovanja in selitve ter se jima zdi normalno voziti tudi 900 kilometrov z avtom ali pa leteti nekajkrat na mesec. Vse je stvar navade. Moj delavnik je precej razgiban, posebej zdaj, ko smo odprli še lepotni salon v Kopru. Zjutraj otroka razvozim, si vzamem čas za rekreacijo, nato se posvetim zadevam, ki so povezane s salonom, po kosilu je treba otroka prevzeti in nato popoldne posvetim njim. Poleg tega je veliko obveznosti okrog otrok, od vzgoje do zabave in različnih stvari. Pri nas je bilo glede nogometnih selitev v vsem tem času zelo razgibano. Dosti smo se selili, ampak se zavedamo, da je to kratkoročno ter da se bo enkrat tudi to stabiliziralo.

Story: Sami ste nam pred časom omenili, da si želite v Kopru z Zlatkom odpreti salon lepote. Ta čas je prišel, saj je pred tedni v prazničnem decembru v vsem svojem sijaju zasijal vaš center lepote MD.

Res je, uresničila se je še ena od mojih velikih želja. Vedno sem si želela salon, nisem pa si niti upala sanjati o takem, kot ga imava z Zlatkom danes. Salon lepote je bil, kot veste sami, naš cilj in želja od nekdaj, o njem sva v vaših revijah spregovorila že v kar nekaj pogovorih. Iskreno sem zelo zadovoljna, da se je to uresničilo. V novembru smo odprli vrata salona, uradno odprtje pa je bilo lanskega decembra. V MD ponujamo vse frizerske storitve, od najnovejših tehnik striženja in barvanja do večernih pričesk in različnih neg za lase ter kozmetične storitve, kot so masaže, nege obraza in telesa, nega rok in nog, depilacije, ličenje, podaljševanje trepalnic, lakiranje nohtov, delo s kakovostnimi kozmetičnimi aparati za oblikovanje telesa in pomlajevanje, solarij. Moramo se pohvaliti, da imamo solarij in aparat za pomlajevanje, ki sta v Sloveniji popolna inovacija. Torej ponujamo vse to in še veliko več. Nas cilj je stranki ponuditi vse na enem mestu, tako ima naš salon kar 200 kvadratnih metrov. Namenjen je tako ženskam kot moškim in vsem generacijam.

Story: Izpeljanka imena lepotni salon MD je zanimiva, saj najprej pomislimo na vaše ime in priimek? Mar to pomeni, da ste se z Zlatkom poročili in to skrivali pred javnostjo, ali je to naslednji korak po odprtju salona?

To je naslednji korak po odprtju salona. (smeh) Skrite poroke ni bilo in nisva se še poročila. Izpeljanka pa je res večpomenska, in sicer je ime izpeljano iz najinih priimkov. Logo MD je sestavljen tako, da je vidno prepletanje črk M, D, A, S in Z, kar ponazarja vse štiri.

Story: Verjetno ste ponosni na svoj kreativni kolektiv? Nam razkrijete, kako ste izbrali zaposlene in kakšna bo vaša funkcija v salonu lepote MD, saj ste trenutno še veliko časa v tujini?

Ja, drži. Sem ponosna na svoj kreativni kolektiv. Zaposlene smo izbirali predvsem glede na to, ali se vidijo v naši zarisani viziji in strategiji, ki je postavljena za doseganje naših ciljev. Pomembno je bilo, da smo začutili veliko voljo, željo in energijo po tem poslu, napredovanju in uspehu. Veliko vlagamo in stavimo na izobraževanja in dopolnjevanja znanja, saj želimo biti korak naprej. Vodja salona je Zlatkova sestra Elisa. Ona je pomemben člen te ekipe, saj je naša desna roka, naša zamenjava, naše oči, ko nas ni. Zelo dobro poskrbi, da v salonu vse poteka tako, kot mora, in svoje delo odlično opravlja. Jaz delujem iz tujine, kjer se osredotočam na rast podjetja, na izobraževanja, na kader, na izbiro pravih izdelkov in tretmajev v salonu, na inovativnost v salonu. Skrbim za to, da vse v podjetju funkcionira, da smo korak pred vsemi. Ima pa tudi Zlatko svoje obveznosti, povezane s salonom, in sicer je zadolžen za podjetniške zadeve, kot so finance in vodenje podjetja. Z Zlatkom se na tem področju v zadnjem času veliko izobražujeva, tako da smo zelo dobro pripravljeni stopili v podjetniške vode.

Story: Se zaradi nove odgovorne podjetniške funkcije nameravate v kratkem z družino vrniti v Koper? Kaj menite o tem, saj ima Zlatko še kar nekaj nogometnih obveznosti?

Koper je naše mesto, v katero se vedno radi vračamo, vendar se zaradi poslovnih zadev ne nameravamo vrniti, čeprav se nikoli ne ve, kaj nas v prihodnosti čaka. Naš cilj je, da ostanemo v tujini. Poskusili bomo tako, kot smo si to zastavili, potem pa bomo videli, kako bo v prihodnosti. Je pa res, da imamo odlične letalske povezave iz Frankfurta. Imamo kar tri lete na dan in povezava s Slovenijo je enostavna. Poleg tega imamo v salonu, kot smo rekli, vodjo, ki za stvari profesionalno poskrbi. Verjamem, da bomo stvari postavili tako, da se nam zaradi posla ne bo treba preseliti nazaj v Koper, v katerega se bomo redno in z veseljem vračali.

Story: Praznike, ki so minili, ste najverjetneje z družino preživeli v domačem Kopru. Načrtujete še kakšen družinski izlet, ponovoletni oddih?

Letošnje praznike smo tako kot vedno preživeli v Kopru, s tem, da smo tokrat veliko pozornosti namenili ravno novemu poslu ter z našimi dragimi prijatelji, strankami, družinami in sodelavci tudi uradno nazdravili zastavljenemu cilju, predstavitvi salona in storitev.

Story: Kakšne pa so želje, povezane s salonom, saj vemo, da si stranke želijo vedno kaj novega in je v lepotne zadeve treba kar veliko vlagati?

Naš cilj je, da se vsak, ki vstopi v naš salon, počuti domače in prijetno, a kljub temu pomembno in spoštljivo. Pomembno je, da strankam ponudimo največ, tako da najdejo del sebe v tej zgodbi.

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Alpe, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story02/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 02/2017

Story 02/2017, od 05. 01. 2017