Zlatko: "Za trenutke z otroki je vredno živeti"

“Truditi se moraš, da se otrok nauči nekih vrednot, ki so ti pomembne.” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
15. 5. 2015

"Hvaležen, da sem dobu priložnost bit fotr," je izvleček iz pesmi Živim lajf, kjer Zlatan Čordić - Zlatko opisuje in izpove svoje občutke in ljubezen do svojih otrok. Na očetovstvo gleda kot na obvezo, saj mora otrokoma dajati pozitiven vzor in jima prenesti pozitivne vrednote, po drugi strani pa mu je pomembno, da v njem ne vidita samo očeta, temveč tudi prijatelja.

Story: Kakšni so bili občutki, ko ste izvedeli, da boste dobili otroka?

Ko sem izvedel, da je noseča, mi je bilo ful dobro, hudo, prvič v življenju doživiš nekaj takšnega. Ampak bolj pomemben mi je bil tisti občutek, ko sem bil zraven pri rojstvu, ko vidiš, kaj se dogaja z ženskim telesom, kakšni so to napori. Znanstveniki so izmerili, da je od sedmih stopenj bolečin pri porodu prva stopnja primerljiva z bolečino, kot da bi človeku zlomil sedem kosti naenkrat. Moški si tega sploh ne znamo predstavljati. Neverjetno je, kakšna moč je naravno podarjena ženskam, da vse to lahko prenesejo in preživijo. Zaradi tega sem pred kratkim spoznal, da bi mamam po porodu podaril minimalno dve leti porodniškega dopusta. Ne samo zato, da lahko okrevajo, ampak zato, ker menim, da otrok na začetku potrebuje čim več mame in čim več ljubezni.

Story: Vajini punčki imata zelo lepi imeni, nam lahko poveste, kako ste jih izbrali?

Ni’ja Nur bo septembra dopolnila štiri leta, njeno ime pomeni rešena svetloba. Nočem, da kdo misli, da sem to ime izbral zato, da bo nekaj posebnega, daleč od tega - izbral sem ga, ker je bila nedonošenček. Ko bo starejša, ji bom lahko povedal, da bi se lahko zgodilo, da je ne bi bilo, da je bila rešena in je dobila priložnost, tako da naj jo zdaj izkoristi. Ogromno ljudi si želi takšno priložnost, pa jih na žalost ni med nami. Nur pomeni svetloba, kar je povezano z ženo, saj predstavlja luč v temi. Ne glede na to, kaj se mi bo dogajalo v bližnji prihodnosti, nikoli ne smem gledati samo nase, ampak se moram zavedati, da imam še njih. Aina Nur bo decembra stara dve leti.

Aina pomeni ogledalo, zakaj ogledalo? Poglejte primer: še v vrtcu se vidi, kako se otroci zbadajo, jaz imam to, ti nimaš tega itd. Zadnjič mi je Ni’ja rekla, da jo otroci v vrtcu hecajo, da je najmanjša, in jo je zanimalo, zakaj je najmanjša in ali bo zrasla. Pa sem ji odgovoril, da je to, kar ji bom povedal, pomembno in naj si poskusi to zapomniti.

Ni pomembno, koliko je človek velik, pomembno je, koliko ima veliko srce. Tako da ostani najmanjša, tvoje srce pa naj bo polno ljubezni.

Okej, da se zdaj vrnem nazaj, zakaj ogledalo. Kadarkoli se bo znašla v situacijah, ko jo bo recimo kakšen fant užalil, ker mu ne bo hotela dati priložnosti, ali ker jo bo nekdo prizadel, ker so določeni ljudje pač žleht, bo svoje napake videl v njej. In seveda tudi obratno, če jo bo kdo pohvalil, ji stal ob strani, bo enako, v njej bo videl te dobre lastnosti. To sta moji hčerki in mogoče jaz ne bom imel priložnosti, mogoče ne bom dočakal njunega 30. leta. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, hočem pa, da jima ostane nekaj, za kar se je ‘fotr’ potrudil in jima dal nekaj, kar ju bo spremljalo vse življenje. Tudi ko mene več ne bo, naj imata ob sebi mojo željo in moje mišljenje, zato sem jima izbral takšni imeni, in s tem se je strinjala tudi moja žena.

Story: Se je v življenju kaj spremenilo, ko ste postali oče?

Vsake toliko časa spoznaš določene stvari, ki so se spremenile. Preden sem imel otroka, bi v določenih situacijah drugače odreagiral, kot odreagiram zdaj, ko imam dve punčki. Truditi se moraš, da se otrok nauči nekih vrednot, ki so ti pomembne. Da pa bi se kaj drastično spremenilo, se ni. Pri ničemer nisem prikrajšan, je pa to še dodatna motivacija za našo skupno prihodnost.

Story: Sta vam otroka spremenila urnik? Kot glasbenik ste bili prej večinoma namreč aktivni ponoči?

Zagotovo še vedno opravljam svoje delo, imam veliko časa in sem se temu tudi maksimalno posvetil. Prej sem delal v urarni, kar mi je vzelo zelo veliko časa, zdaj, ko imam status kulturnika, pa se mi je veliko časa sprostilo in se lahko posvetim družini, kulturi, se pravi muziki, snemanju kratkih filmov itd.

Story: Sta si z ženo razdelila opravila glede otrok?

V bistvu sem jaz zadolžen bolj za letanja po opravkih, ona pa me pokliče in mi naroči, kaj moram še opraviti. To si potem zapišem in uredim, ni tako, da bi bil jaz od vsega skupaj odmaknjen. V bistvu delava po principu, da je žena steber družine, ki določene stvari drži pokonci. To se je pri nas poklopilo, in če bo v prihodnje kaj drugače, se bova pogovorila in poiskala kompromise.

Story: Kateri trenutki očetovstva so vam najlepši? Kaj so najlepše stvari, ki jih doživljate?

Ne glede na to, ali so otroci moji ali pa na splošno otroci, je to nekaj fantastičnega. Od vseh otrok se lahko učimo, učimo se lahko vsega tistega, kar smo z leti v doseganju ciljev, tako ali drugače, nekateri ljudje izgubili. Otroci so na splošno zelo zanimivi, tudi moji hčerki, ki sta zdravi in se normalno razvijata. Ni’ja že veliko govori in prek pogovora spoznavam njo in to, kaj se ji dogaja, ali pa kako se postavi za svojo sestro, vse to mi je zabavno. Medtem ko je tudi mlajša Aina zelo zabavna. Recimo, ko pride iz vrtca, priteče do nas, kot da nas ni videla vsaj deset dni, in to so trenutki, za katere je vredno živeti.

Story: Se morda česa v prihodnosti bojite zdaj, ko ste oče? Vas mogoče skrbijo časi, ko bosta domov pripeljali fante? Se morda česa bolj bojite, ker ste oče dveh punc, kot bi se, če bi imeli fanta?

Zagotovo zdaj stvari sprejemam drugače, ni pa pomembno, ali je fantek ali punčka. Pomembno je samo to, kaj ta otrok vidi v svojih starših. So pa zelo občutljiva obdobja ob koncu osnovne šole, začetek srednje šole, samostojnost in tako naprej, a tam še nismo. Za zdaj smo še bolj na začetku in zdaj je pomembno, da sva jaz in žena ter vsi, ki obkrožajo najina otroka, da smo jim za vzgled ali primer, primer dobrote, primer dobrih del, primer tiste prave poti. Treba se je veliko ukvarjati z njimi, se igrati, jim pustiti njihovo domišljijo, da nam polepšajo trenutke. Trudim se tudi, da jima ne bi bil samo oče, temveč da bi bil tudi njun prijatelj in da bi bili tako tudi povezani v družini. To je top.

Story: Kako kot družina najraje preživljate svoj skupni čas?

Najlepše nam je, ko gremo skupaj na kakšen izlet. Recimo piknik v gozdu, v okolici Ajdovščine, potem imamo majhen vrtiček v bližini Ljubljane, mala se rada vozi z avtobusom, rada ima sladoled. Zelo radi imata tudi vodo in to so tisti trenutki, ki ju osrečujejo.

Story: Se mogoče že kažeta karakterja deklet? Sta si podobni, različni?

Različni sta si kot noč in dan. To so tisti trenutki, ko si ne moreš niti predstavljati, da sta lahko tako različni. Vizualno sta si zelo podobni, tudi ko sta bili še majhni, ko gledaš slike, ampak karakterno sta pa povsem drugačni.

Story: Pa se kdaj pogovarjata z ženo, da je mogoče ena bolj podobna enemu, druga pa drugemu?

Moji ženi, kamorkoli pridemo na obisk, ali je to družina ali pa prijatelji, starejše ženske vedno rečejo, da si mora roditi novega otroka, v smislu, da sta obe zelo podobni meni. (smeh) Da se vrnemo nazaj na karakter, starejša je zelo nežna, pazljiva, ne zna se ubraniti, kaj šele napasti. Mlajša pa je povsem drugačna, ne vem točno, kako bi to opisal, ampak ljubkovalno ji rečem, da je ona moj Mike Tyson. Se pravi glede na hojo, pojavo na splošno, zna se postaviti zase, je neustrašna.

Story: Kakšna je vajina vzgoja? Kdo je bolj popustljiv?

Glede na to, da je več časa z njima žena, bi rekel, da ona večkrat povzdigne glas. Glede na to, da so vse punce in da se nekako bolj razumejo med seboj, imajo tudi večkrat te ljubkovalne prepire. Recimo, ko žena vse zlika in lepo zloži, prileti Mike Tyson in vse podre, takrat imata potem tiste vzgojne trenutke. In to je meni zabavno gledati in poslušati. Medtem ko se jaz iskreno ne spomnim, ali sem kdaj zavpil, saj na te stvari gledam bolj skozi igro. Ne želim si, da si čas, ki ga preživimo skupaj, zapomnita po tem, da jima vedno nekaj ‘sikam’.

Story: Kako je z glasbo, morda že kažeta talent oziroma zanimanje za glasbo?

Težko je o tem govoriti že zdaj. Tako kot ostali otroci, ko slišijo dober ritem, se premakneta, pokažeta življenje, se nasmejita. Ta mala sicer že poje nekatere moje komade, na primer Svet je tvoj, Ti to lahko, in tudi ko jaz pojem refrene, zna že vse, in to mi je potem zabavno. To so začetne faze, treba je samo pustiti, da se razvije.

Story: Razmišljate o povečanju družine?

To je zopet eden od tistih trenutkov, o katerih sva govorila prej. Ko se sprehajam s hčerko in ona začne: “A veš, oči, ko se bomo mi preselili v večje stanovanje, bomo pa lahko imeli še enega bratca ali pa sestrico.” In potem ji odgovorim, da jaz to vem, ampak naj gre do mame in se zmeni z njo. (smeh)

Story: Ali je katera od pesmi posvečena vašim punčkam?

Ja. V pesmi Živim lajf na istoimenski plošči so v bistvu podrobno opisani naš odnos, naš dan, moji občutki.

Story: Kaj se dogaja na glasbenem področju?

7. maja bom izdal nov videospot za pesem Qka po ban s plošče Živim lajf, tako da si ga moji fani lahko pogledajo na mojem Facebooku ali na YouTube kanalu in seveda pozneje tudi na televiziji.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2015

Story 19/2015, od 07. 05. 2015