Zmelkoow: "Želeli smo kopirati Plestenjaka, a nam je menedžer to prepovedal!"

Zmelkoow: "Želeli smo kopirati Plestenjaka, a nam je menedžer to prepovedal!" (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
20. 1. 2017

To ni običajen intervju. Med vrsticami ne boste izvedeli veliko podatkov o skupini Zmelkoow, s katerimi boste ob naslednji kavi navdušili prijatelje, zato pa se boste pošteno nasmejali. Vsaj jaz sem se, medtem ko sem z odprtimi usti poslušala domislice in ideje članov in mi je postajalo jasno, da zanimivi naslovi njihovih albumov, najnovejši se imenuje Pionirji divergentnega marketinga, vendarle niso zgolj naključje.

Story: Kar takoj vam moram zastaviti vprašanje, saj se to verjetno sprašujejo številni Slovenci. Od kod črpate navdih za imena za albume in pesmi?

Goga: Ime skupine smo iskali kar nekaj časa, dolgo pa smo se nagibali k temu, da bi bili ansambel Goge Sedmaka ali pa Poskočne kobilice. Za rokerski bend to vendarle ni najboljše, zato smo prevzeli ime Zmelkoow, ki je vendarle nekoliko bolj nevtralno. To je onomatopejsko ime drvečega detla, ki je tudi narisan na našem albumu.

Story: Če vas primerjamo s preostalimi slovenskimi glasbeniki, na primer Janom Plestenjakom, bi bili že težko bolj daleč od naslovov, kot je Barka iz perja. Vaša besedila in naslovi so precej 'odbiti'.

Žare: No, želeli smo kopirati Plestenjaka, a nam je menedžer to prepovedal. Potem smo se na silo odločili, da bomo kar Zmelkoow. Lahko bi rekli, da nas je izdala lepota.

Goga: Imamo pesem, ki so jo navdihnili Plestenjakovi naslovi. Nosi naslov Po srcu poštenjak. To je za nas precej tuj slog in porabimo veliko energije, da se mu približamo. Zato rajši ostajamo v poznanih sferah.

Story: Še zdaj mi niste odgovorili, kakšna je skrivnost vašega izbiranja imena za nove albume, pesmi.

Goga: Gotovo želiš slišati, da za zajtrk pojemo nore gobe in ližemo zelene žabe. Ni tako. Smo povsem običajni državljani, sadimo fižolčke in uživamo v njihovih plodovih. Če je zraven kaj halucinogenega, to pojemo in nato izbiramo naslove albumov. Eden takšnih je tudi Pionirji divergentnega marketinga. Le s težavo bi našli bolj 'blesav' naslov od tega, a je pomenljiv, ob tem pa zajema tudi bistvo benda in albuma hkrati. Tega vendarle ni tako lahko doseči.

Žare: Pravi naslov, mar ne?! Kratek, jedrnat in razumljiv. (smeh)

Story: Komu pa se utrnejo te nore misli v povezavi z imeni?

Goga: Imena so povečini moj greh, saj sem avtorsko zadolžen za večji delež stvari. Prav zato moram potem med blodnjami na albumu najti rdečo nit. V osnovi smo že pred desetimi leti napisali pesem, ki se začne 'Dokler nismo vedli, kam smo hotli prit, se nismo zgubili', in tega se še danes trdno držimo. To nas je pripeljalo do trenutne točke, pa še danes ne vemo točno, kje smo in kam želimo priti. Smo kar veseli, da nismo zgrešili cilja.

Story: Pred kratkim ste oboževalce torej presenetili z novim albumom Pionirji divergentnega marketinga. Kakšen je koncept novosti?

Goga: Sami hiti na kupu! V večini gre za ljubezenske komade, pesmi, ki jih bodo vnuki lahko vrteli svojim babicam, ter vzgojne pesmi. No, ni čisto res, pa vendar je v vsakem nekaj resnice. Namen Mame Koke je predvsem vzgojen, saj mlade prepričuje, naj se ne drogirajo več, kot je treba, saj bodo sicer slabo končali. Piščanec, ki je preveč 'pohal' in končal kot 'pohani' piščanec.

Story: In ko smo že pri perutnini. Je bila prej kokoš ali jajce?

Žare: Že zdavnaj smo odkrili, da je bilo na samem začetku jajce. Nekaj je vendarle moralo počiti. To je tisti veliki pok! (smeh)

Story: Na albumu sodelujete s kar petimi različnimi producenti, kar je nenavadno. Zakaj ste se odločili za to?

Goga: Snemali smo z najrazličnejšimi ljudmi. Naveličali smo se čakati, da bi imel izbrani producent čas, zato smo vključili vse tiste, ki so ga takrat slučajno imeli. Po naključju je vsak imel malo časa, zato smo snemali malo tu, malo tam. Z vsemi smo se skregali, z nikomer ne govorimo več, pa vendar nas niso mogli uničiti, saj smo preveč znani. (smeh) Poznaš slončka Elmerja, sestavljenega iz raznobarvnih krpic? Naš album je v duhu tega slončka, prav lep.

Žare: V resnici smo iskali kogarkoli, ki bi snemal karkoli. Javil se je tudi ornitolog, a ni prišel v ožji izbor. (smeh)

Story: Za kaj takega moraš biti kar precej prilagodljiv.

Goga: Seveda, mi smo tako fleksibilni, da nas v zadnjem času preučujejo proučevalci materialov. Tovrstno zmožnost upogibanja bi radi uporabili pri izdelavi vesoljske tehnike in športne opreme. To smo pridobili z vajami joge.

Story: Po dolgem času ste vnovič sodelovali z Andreom Flegom, ki se je podpisal že pod številne vaše hite.

Goga: To je človek, ki nas toliko časa drži v studiu, dokler ne priznamo, da smo zagrešili vse hudo na tem svetu in izdali mater domovino.

Story: Vidim, da vam domišljija ne povzroča nikakršnih težav. Kje se založite z zalogami te?

Žare: Kupujemo jo v Intersparu, Mercatorju in Tušu. Pozorni smo predvsem na popuste, kupimo večjo zalogo in pojemo vse naenkrat. (smeh) Že kot mali smo jedli tovrstne preparate. Z Gogo sva sošolca že vse življenje, nekaj časa sva skupaj stanovala, na koncu pa sva skupaj ustanovila bend.

Goga: V bistvu bi lahko rekli, da smo pravi družinski ansambel. (smeh)

Story: Bi lahko rekli, da je vaše prijateljstvo iz leta v leto trdnejše? Imate včasih na vajah tudi koga poln 'kufer'?

Goga: Kadar te nekdo razjezi, ga pošlješ v tri krasne. Sploh po tem, ko se zaveš, da človek nima veliko denarja. Takrat ga pošlješ čim dlje, saj veš, da ne more nikamor. Težje je človeka, ki ima denar, poslati daleč stran, potem pa nimaš basista. Danes številne pesmi posnamemo najprej na telefon, tako da sem zadnjič moral izbrisati kar nekaj slik, da sem dobil prostor in pesem ni šla v pozabo. Mislim, da bi lahko poiskali nekaj starih mobilnih naprav, ki bi bile svojevrsten navdih za naslednje albume. Na njih so pesmi, ki bi zagotovo zmagale na Emi.

Story: Ne predstavljam si vas na odru nacionalnega izbora za pesem Evrovizije. Ema vendarle ni vaše področje, ali pač?!

Žare: Kaj hočeš početi z Emo, zdaj je glavna Melania. Emo vsi poznajo, vsi so že bili na njej, pod njo ... Ni več tako priljubljena. (smeh)

Story: Kar pa ne velja za vaše pesmi, saj nekatere stare še danes glasno odmevajo med slovensko publiko. Kako se je spremenila sestava pod odrom v vseh teh letih?

Goga: Mislim, da glav ne osvežujemo dovolj pogosto, zato z odra vedno znova vidim iste oboževalke. Tistim poslušalcem, ki pa se starajo, redno odplačujemo kirurške posege in plastične operacije za ohranjanje svežine ter mladosti. Namesto da bi si kupovali jahte, denar vračamo oboževalcem. V božičnem času smo poleg plastičnih operacij obljubljali tudi fitnes tretmaje za boljše notranje počutje. Ne le lepi in mladi, temveč tudi srečni. To je paket! Srečo, zdravje in ljubezen so v prazničnem času dobili prav vsi naši oboževalci, z našim novim albumom, seveda. Smo kot botri, vendar se ne hvalimo, saj smo skromni po srcu.

Žare: Kaj pa, če bi še eno pivo spili, glede na to, da so kozarci prazni.

Goga: Žare, varčuj za naše oboževalce. (smeh)

Story: 'Smisel življenja je ležanje na plaži ...' vam gre prav zagotovo že pošteno na živce?

Žare: A prav tega si našla?! Določeni radii vrtijo le tega, pa vendar so ti še dobri, kajti nekateri pa še tega ne. (smeh)

Goga: Super je! Žare je užaljen, v resnici pa se mu topi srce ob misli na čivave na plaži. Kadar mu na vrata pridejo otroci in zapojejo to pesem, jim da vse sladkarije, še tiste, ki jih ima zase shranjene za hude čase.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story03/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 03/2017

Story 03/2017, od 12. 01. 2017