Znani obrazi in pustni čas

Znani obrazi in pustni čas (foto: SH) SH
Vir: Lady
28. 2. 2019

Pust že trka na vrata! 

Seveda ob tem ne manjkajo prave pustne dobrote, s katerimi ponavadi razveselimo tako majhne kot velike maškare, ne nazadnje pa se s krofi, ocvrtimi miškami, krhkimi flancati, ocvrtimi jabolki ter še s čim radi posladkamo prav vsi. Kaj pa znani obrazi? Ti prisegajo predvsem na krofe ...

Monika Zorčič (televizijska vremenarka)

“Krofov sama ne bi znala speči, jih pa z veseljem pomagam delati babici, ki naredi definitivno najboljše krofe na svetu. Trojanski se ne morejo primerjati. (smeh) Zadnja leta poskušamo doma pripravljati zdrave krofe iz pirine moke, s katerimi se je prav tako super posladkati.”

Martina Plohl (vrhunska plesalka)

“Krofe imam zelo rada, vendar jih ne pripravljam sama, čeprav zelo rada kuham. Najraje pripravljam sladice, a ne prav vseh, samo zdrave sladice. Zelo rada imam recimo pirine krofe po receptu Tereze Poljanič. Velikokrat pa se preizkusim v peki česa novega, takrat tudi zelo rada povabim svoje najbližje in prijatelje, da so kritični ocenjevalci sladkih, a zdravih pregreh.”

Renata Mohorič (glasbenica)

“Žal sama še nisem pripravljala pustnih dobrot, sem pa kot majhna deklica spremljala babico, ko je pripravljala pustne krofe. Ti so še danes njena specialiteta, vedno so rahli in mehki. Je mojstrica v cvrtju krofov, jaz pa mojstrica v prenajedanju z njimi. Naj delim z vami recept: 1 kg bele moke, 1/4 litra sladke smetane, 1 žlica kisle smetane, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 1 žlica ruma in 8 rumenjakov. Vse razen moke zmešamo, ½ litra mleka, 6 dag kvasa, mlačno mleko, žlico sladkorja in žlico moke ter toplo vodo. Kilogram moke streseš v skledo, narediš jamico, dodaš sol v suho moko, zmiksano maso zliješ notri, dodaš kvas ter nato počasi dodajaš mleko. Testo se mora trgati od sklede, ko mešaš do goste zmesi. Nato naj vzhaja 3/4 ure, streseš na desko in razprostreš z rokami ter oblikuješ krofe, za piko na pa segreješ olje na štedilniku na drva …”

Dejan Krajnc (glasbenik)

"Vsako leto v tem pustem času se za kakšen dan zaprem v kuhinjo, kjer poskušam pripraviti kakšno pustno dobroto. Enkrat mi uspe, spet drugič žal ne. Sicer pa imam sam najraje čokoladne krofe, tiste ki so (pre)polni nutele. No, če ne drugače, pa so tudi palačinke dobre (smeh). Te sva pred kratkim ustvarjala z mojo plesalko iz oddaje Zvezde plešejo, Jagodo Batagelj."

Salome (umetnica)

“Krofov nikoli nisem pripravljala, ker se jih da kupiti na vsakem vogalu. Da bi vedela za kakšen tradicionalni recept, hm, iskreno, res ne vem. Moj najboljši recept za pustni čas je ta, da se veselite in imejte radi, ker bo kmalu zatem pomlad. Jupi!”

Erter Pust (televizijska voditeljica)

“Nisem ljubiteljica krofov, a za pusta z veseljem pojem kakšnega domačega. Moja nona še vedno dela najboljše, svakinja pa naredi tudi miške oziroma po naše fritule. Vsi okoli mene nekako obožujejo kuhinjo in pripravo sladic, razen mene same. Kuham samo, ko moram in ko je to nujno, kar pa ni tako zelo redko glede na to, da sem mama. Krofov si tako nikoli ne bi upala pripraviti sama, saj nimam potrpljenja. Prilagam recept za tipične istrske kroštole, ki je veliko bolj preprost kot tisti za krofe. Gre za eno najpogostejših istrskih sladic in velja za krhko, hrustljavo ocvrto pecivo, ki se pripravlja ob različnih praznikih, tako letnih oziroma cerkvenih kot osebnih. Ime izvira iz latinske besede 'crusta', ki pomeni skorja, hrustljava skorjica, 'crostolar' pa hrustati (vir: Ko zadiši po istrski kuhinji, Alberto Pucer, op. a.). Receptov je ogromno, a sem sama zvesta temu, ki mi ga je zaupala nona. To so tipične istrske kroštole (hroštole, hroštule, krostole). Veliko užitkov pri pripravi, cvrtju in jedi vam želim, priložnostna kuharica Erter Pust.”

Pustne kroštole

Količina za kroštole, za deset oseb: (testo) 30 dag moke, 3 dag masla, vaniljev sladkor, ščepec soli, 4 rumenjake, 2 dag sladkorja, 4 dag goste kisle smetane, pol limone oz. iztisnjenega limoninega soka, 2 žlici belega vina, 1 žlica ruma, sladkor v prahu za posipanje ter olje za cvrtje.

Priprava: Moko večkrat presejemo in vanjo razdrobimo maščobo. Posebej z metlico za stepanje zmešamo rumenjake, limonin sok in sol. Zmes vlijemo v moko in na hitro zamesimo trdo testo, podobno domačim rezancem. Oblikujemo več hlebčkov in na hladnem naj testo počiva vsaj 2 uri. Nato ga razvaljamo zelo na tanko in daljše trakove. Z dekorativnim kolescem naredimo 2- do 3-centimetrske zareze in jih zavežemo v pentlje ali poljubne oblike. Tako pripravljene cvremo v precejšnji količini olja, da malo porumenijo, in jih potresemo s sladkorjem v prahu. Zlatorumene kroštole položimo na vpojen prtiček in posujemo s sladkorjem.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Aleš Žnidaršič, Adrijan Pregelj, Domen Jančič, Blaž Svetina, osebni albumi