Znani Slovenci in Slovenke o spominih na praznične dni

Znani Slovenci in Slovenke o spominih na praznične dni (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
23. 12. 2017

Praznični december je v polnem teku in znani Slovenci so nam zaupali svoje spomine na ta čas.

V znak pozornosti

Sociologinja, piarovka in registrirana lobistka Tina Gaber v decembrskem času najbolj obožuje obdarovanje. "Obdarovala bom svojo družino, najbližje sorodnike in fanta. Darila ne bodo preveč draga, ampak se bom potrudila, da bodo izvirna. Tudi mene razveseli vsako darilo, ker je znak neke pozornosti. Kot otrok sem bila najbolj vesela, če sem dobila kakšno novo oblačilo."

Pobegnil požaru

Tinovi spomini na praznični december so povezani s silvestrovim. "Pravijo, da boš tisto, kar počneš za novo leto, počel vse leto. Zato sem se nekega leta odločil, da se bom za novo leto učil, kar naj bi pomenilo, da bom tisto leto zelo uspešen na faksu. In tako se res ob 23.59 učil za svojo mizo, ko je na sosedov balkon priletela raketa in zanetila ogenj. Sosedi, misleč, da gori pri nas, prihitijo v naše stanovanje in me najdejo, kako se učim za mizo. Ne vem, kaj so si takrat mislili. Verjetno, da sem trčen."

Raje izvirna kot draga darila

Ne mara petard

Voditeljica Ivana Šundov se vsako leto zelo veseli prihajajočih praznikov. Še zlasti božiča, ki ga preživi v objemu svojih hčera. Edina stvar, ki jo zmoti, so pirotehnični pripomočki, ki so dovoljeni v času silvestrovega. "Petard ne maram. Spomnim se, da je nekdo, ko sem bila še študentka, v mestnem avtobusu vrgel petardo, tik preden so se zaprla vrata in tik preden je speljal. K sreči ni nikogar opeklo ..."

Raje izvirna kot draga darila

Obdaruje še psa

Radijska voditeljica Tanja Kocman med prazniki poskrbi predvsem za praktična darila. "Obdarujem bližnjo družino ter prijatelje. Letos pa bom še psa. Sicer sem prej bila slaba v nabavljanju daril in me je mama že moledovala, naj raje ne kupim ničesar kot pa vse 'nabiralce prahu'. Tako da zdaj kupujem bolj uporabna in praktična darila. Ne nazadnje štejeta namen in to, da te Božiček ni izpustil s svojega seznama."

Raje izvirna kot draga darila

Strah ga je bilo parkeljna

V decembrskem času je pevca Domna Kumra najbolj navdušil star običaj, povezan s prihodom Miklavža. "Najhuje je bilo, ko so nas strašili s parkeljnom in verigami, s katerimi je ropotal. Potem pa smo pridno čakali na prihod Miklavža. Včasih smo si še očistili čevlje in jih nastavili pred vrata. Saj ne vem, ali to otroci še danes sploh počnejo. Ampak menim, da se tradicija mora nadaljevati."

Raje izvirna kot draga darila

Besedilo: MIMA // Foto: Tibor Golob, Helena Kermelj, Primož Predalič, Nejc Fon, Šime Eškinja