Znani Slovenci in Slovenke se mlademu vinu ne morejo upreti

Znani Slovenci in Slovenke se mlademu vinu ne morejo upreti (foto: Dejan Tatomir) Dejan Tatomir
Vir: Lady
26. 11. 2016

Dan, ko se mošt spremeni v vino, praznujemo kot martinovo. Tradicionalno zraven jemo pečeno gos, mlince in dušeno rdeče zelje ter seveda nazdravimo z mladim vinom. Ta običaj je priložnost za prijetno druženje in skupno kosilo ali večerjo, ki se ji ne morejo upreti niti znani Slovenci in Slovenke.

Primož Dolničar, Velik ljubitelj race in zelja

Primož Dolničar je kuhar in voditelj oddaje Z vrta na mizo, v kateri nas navdušuje s kuhanjem v svoji premični kuhinji. "Kot vsako leto tudi letos nisem imel posebnih načrtov za martinovo, saj ga niti ne praznujem tako resno. Je pa res, da po navadi za druge skuham kaj okusnega. Za pojedino ob martinovem običajno po svojem receptu pripravim domače mlince z rdečim zeljem in piščancem, za katero prilagam tudi recept za bralke in bralce revije Lady. Drugače pa v tem letnem času v kuhinji dosti uporabljam sestavine, ki se jedo na martinovo – sem velik ljubitelj race in zelja. Nisem ravno ljubitelj mladega vina, veliko raje imam že dozorjena. Ob martinovi pojedini bi najverjetneje postregel z rebulo iz Brd, najraje Ferdinanda."

Jasna Kuljaj, Letošnji letnik bo izvrsten!

Jasna Kuljaj je znana ljubiteljica slovenskih praznikov in seveda vina, predvsem domačega cvička. Zato ne preseneča, da praznuje martinovo in da rada pokuša mlado vino: "Ker je to praznik vseh, ki svoje življenje posvečajo delu s trtami, ga vedno obeležim.

Pogosto sicer delovno, saj kot voditeljica povezujem različna martinovanja, na katerih se blagoslovi mlado vino, obvezno pa tudi v domačem krogu. Tako kot božična večerja je tudi ob martinovem prepuščena moji mami. Zbrali smo se pri mojih starših pod Gorjanci, miza pa se je šibila od dobrot. Raje imam račko kot gos, seveda pa ne smejo manjkati mlinci, rdeče zelje in seveda naš domač cviček, čeprav doma raje uživam našo čudovito modro frankinjo. Letos smo bili še posebej dobro razpoloženi, saj je trud minulih mesecev poplačan z zadovoljstvom, da je letošnji letnik izvrsten!"

Saša Lendero, Martinovo preživela na odru

Saša Lendero je tudi to martinovo preživela delovno. "Martinovo pogosto preživim na odru in tako je bilo tudi letos, čeprav prireditev tokrat – zanimivo – sploh ni bila namenjena martinovanju.

Tako sem letos martinovo preživela pod Pohorjem in čeprav je bilo delovno, sem zelo vesela, da sem ga preživela v družbi dobrih prijateljev. Tako sem se letos zaradi dela prepustila hotelski kuhinji. Kadar pa sem doma, je martinovo zame zelo prijeten praznik, saj zelo rada kuham. Všeč mi je, kadar dom diši po hrani in po pečenju, torej po vanilji, orehih in cimetu ... Torej dan namenim kuhi, peki in druženju, skratka – uživanju! Seveda ob kakšnem kozarčku dobrega vina. Ob Martinu pa vsekakor pijem mlado vino," se smeji priljubljena pevka.

Eva Jandl