Znani Slovenci in Slovenke, ki so nudisti ali naturisti

18. 8. 2016 | Vir: Lady
Deli
Znani Slovenci in Slovenke, ki so nudisti ali naturisti (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Kar nekaj znanih Slovenk in Slovencev prisega na goloto na plaži in celo na barki. Nekaj smo jih poklicali in brez sramu so nam razkrili, zakaj so se odločili za predajanje sončnim žarkom brez vsake krpice na sebi.

Naturist ali nudist?

Ker so nekateri omenjali naturizem, drugi pa nudizem, smo pobrskali po Slovarju slovenskega knjižnega jezika, kjer smo našli takšno razlago: naturizem je gibanje, ki se zavzema za čim bolj naravno življenje, medtem ko je nudizem gibanje, ki se zavzema za nagoto, zlasti pri kopanju in športu.

Na fantovskih počitnicah

Najbolj zaželen član skupine Čuki Jernej Tozon rad raziskuje nove kraje, zato ne čudi, da poletje preživlja zelo aktivno. Za raziskovanje Jadrana in gora si vzame čas med tednom, med vikendi pa je najraje doma. Rad poišče samotne kraje, kjer lahko odvrže oblačila: "Seveda iščem samotne kraje, saj sem rad tam, kjer plaže niso obljudene. Tako si odpočijem in očistim glavo. Kar pa se kopalk tiče, se bolje počutim brez njih. Ravno zato iščem samotne plaže, nisem pa za nudistične, te mi niso všeč. Letos sem že bil na morju, in sicer na otoku Mljet. S prijatelji smo s čolnom obiskali tudi Kornate in se vozili ob obali Dalmacije. Zdaj pa bo čas, da grem še malo v hribe, potem pa še kaj na morje."

Ne maram mokrih kopalk na sebi

Nina Gazibara velja za eno od lepših Slovenk in čeprav ima že krepko čez 60 let, je še vedno zelo postavna. Nekdanja manekenka, fotomodel in miss Slovenije 1972 se je pred leti upokojila. Znano je, da Nina ne mara mokrih kopalk na sebi: "Sem naturistka, in ne nudistka. Ne hodim v nudistične kampe, ker mi to pač ni všeč. Rada sem naturistka, torej da se slečem tam, kjer ni ljudi. Včasih smo z družino hodili v majhno hišico na samem na Kornatih, kjer smo se lahko v miru kopali goli. Zdaj pa že deveto leto hodimo v Grčijo, na otok Lefkas. Na javnih plažah je seveda tudi tam strašanska gneča. Če se odmakneš 500 metrov stran, pa lahko najdeš svojo rajsko plažo. Tako imam zadnja leta na sebi pohodne sandale, nahrbtnik in senčnik. Do samotnih plaž je namreč lahko dolga in naporna pot in je včasih treba tudi plezati. Za luksuz samotne plaže se je pač treba potruditi. In potem se pred tabo odpre krasno morje, nobene gneče na plaži in lahko se slečem. Moram pa reči, da je vse težje najti lepe, a samotne plaže. Na Lefkasu se moramo vsako leto bolj potruditi, da priplezamo do tistih res rajskih plaž. Pomembno je, da imamo s seboj veliko vode, sadje in seveda senčnik, saj na teh plažah ni nobene sence. Kaj naj rečem, enostavno sem se odvadila imeti na sebi mokre kopalke," v smehu zaključi Nina, ki nam je tudi pokazala fotografije svoje rajske samotne plaže. Dodala je še, da se fotografira pač odeta v pareo, saj njena postava ni več takšna, kot je bila včasih.

Na barki smo vsi goli, razen za obroke

Poslovnež Erazem B. Pintar nam je pisal z jadrnice, kjer najraje preživlja dopuste s svojima otrokoma Levom Oscarjem in Borom Benjaminom ter svojo partnerico Tejo: "Dopuste že 15 let preživljam na barki, saj me v primerjavi s tem ne more zadovoljiti nič drugega. Divjina, samota, ribolov, kulinarika, prepuščenost samemu sebi, iznajdljivost, 'šravfarija', pa tudi avanturizem, nevarnosti itn. So stvari, ki moje možgane obremenijo na drugačen način kot služba. Na te stvari navajam tudi otroka, ne želim, da ju veseli poležavanje na hotelski plaži. Na barki smo vsi večinoma goli, oblečemo se le za obroke, pri katerih želim, da imamo fantje tudi majice. To zahtevam tudi, če ljudje iz sosednjih bark jedo pri nas, kar včasih povzroči začudenje. Za mizo pač nočem gledati golih moških teles, kakšne luštne joškice pa nič ne motijo."

Obožujem občutek sonca in morja na koži

Sašo Lendero, našo uspešno in prikupno pevko zabavne glasbe, ki se je preizkusila tudi kot voditeljica, smo ujeli ravno med odhodom na hrvaško morje. Znano je, da ima Saša rada naravo, zato ne čudi, da je naturistka. "Pri nas doma smo že dolga leta naturisti in nudisti. Rada sem gola, tudi za to, ker ne maram mokrih kopalk na sebi in imam rada samotne plaže. No, seveda, kadar si to lahko privoščim in kadar kopalke niso potrebne. Gre pa tudi za to, da imam rada naravo, občutek sonca in morja na koži in v tem uživam. Odvračajo me polne plaže, kjer je veliko ljudi in vsi opazujejo, kdo ima na sebi najnovejši model kopalk."

Otroci žal ne marajo naturističnih plaž

Znano je, da je Saša Einsiedler, nekoč znana voditeljica, zdaj pa komunikacijska trenerka in svetovalka, mediatorka, DreamBuilder coach in mama petih otrok zaprisežena naturistka, saj so jo mnogi Slovenci videvali počitnikovati v hrvaških nudističnih kampih. Vendar pa je poudarek na nekoč, saj je danes drugače: "Naturistka sem bila včasih, zdaj sem bolj priložnostna. Res je, da se človek hitro navadi na svobodo brez mokrih kopalk, vendar tudi nekaj mokrih krpic ne kvari mojega razpoloženja. Zadnja leta ne obiskujemo naturističnih plaž, otroci jih ne marajo in smo pač oblečeni. Nobene bistvene filozofije!" nam je sporočila Saša, ki smo jo ujeli ravno med dopustovanjem na Hrvaškem.

Ne nameravam se oblačiti vedno, ko pridem na plažo

Zagotovo najbolj znan nudist med znanimi Slovenci. Velja za pravega nudističnega navdušenca, saj so ga paparaci že kot mladega pevca zasačili brez obleke na slovenski obali. V reviji Nova so ga brez obleke ujeli tudi kasneje, zaradi česar pa znani pevec ne goji zamere, saj je takrat povedal: "Ne, nikakršne. Tudi če bi jo, zanjo ne bi imel nobenega razloga in tega se zavedam. Pač, ujeli ste me ... in potem? Če bi rekel pogojno, sem kriv tudi sam. Plaža, na katero zahajam, je divja, a javna in dostopna vsakomur. Ljudje prihajajo in odhajajo. Ne morem in tudi ne nameravam se umikati, oblačiti ali skrivati vsakič, ko kdo pride mimo. Tudi ne vem, zakaj bi se. Sem nudist in tako pač je. Če sem takšen zaradi svoje prepoznavnosti kljub letom komu zanimiv, sem pač zanimiv, in zoper to ne morem nič." Del slovenske plaže v Strunjanu, kamor zahaja Nace Junkar, slovi namreč po posebno dobrem podnebju, primernem za alergije, in ima tudi posebne zdravilne energije, v kar je Nace prepričan, saj pravi, da to občuti in da se pozna po njegovem stanju in počutju.

Tekst: Eva Jandl
Foto: osebni arhiv