Znani Slovenci najraje podarijo doma narejena darila

Marika Savšek in Teja Perjet sta v preteklosti svojce obdarili z dobrotami iz kuhinje. (foto: Helena Kermelj, Goran Antley, Jana Šnuderl, Helena Milošt) Helena Kermelj, Goran Antley, Jana Šnuderl, Helena Milošt
Vir: Story
29. 12. 2016

Velika debata tega meseca so zagotovo darila. Največji navdušenci darila kupijo že tedne vnaprej, spet drugi jih mrzlično iščejo v zadnjem trenutku, tretji jih radi naredijo sami ... Tokrat smo se na uredništvu odločile med znanimi Slovenci preveriti, kakšne so njihove navade v dnevih, ki so namenjeni prazničnemu obdarovanju.

Če gre verjeti približno desetim mimoidočim, ki smo jih povprašale o tem, kaj najraje podarjajo ob praznikih, je med Slovenci v zadnjem času čedalje bolj priljubljena domača izdelava daril. Se je pa nekaj ljubiteljev doma pripravljenih paketkov našlo tudi med slovensko estrado, za izdelavo posebnih personaliziranih daril pa se je najbolj zavzela manekenka in televizijska voditeljica Tara Zupančič. "Darila najraje izdelujem sama. Vsako leto najdem kaj takega, kar je uporabno in ima s tem, da ga ustvarim sama, še večji pomen. Od poslikanih skodelic do podstavkov iz mozaika do pozdravnih ploščic za vhodna vrata ... Rada imam proces, ki poteka ves december, tako da začnem razmišljati že zelo zgodaj. Seveda pa tudi kaj dokupim, odvisno pa je, za koga je darilo," nam je pojasnila lepotica, ki sicer tudi čez leto čas namenja ustvarjanju, saj s flomastrom za risanje po keramiki in porcelanu rada dekorira čajne in kavne skodelice.

Ljubezen do doma pripravljenih daril si s Taro deli Marika Savšek, nekdanja miss Universe Slovenije, ki je v preteklosti najdražje med drugim obdarila z doma pripravljeno slivovo marmelado v ličnih kozarčkih, ustvarjanju v kuhinji pa se ob praznikih le s težavo izogne akterka resničnostnega šova Gostilna išče šefa Teja Perjet, ki ima najraje darila, ki jim posveti nekaj časa in razmisleka. Čeprav Nika Kljun opravlja izredno kreativen poklic, se tudi v prostem decembrskem času rada prepusti navdihu, saj darila rada pripravi kar sama, v nasprotju s prejšnjima dvema estradnicama pa Nika namesto v kuhinjo zavije do svoje škatlice z ustvarjalnim materialov, iz katere v tem delu leta rada vzame lepilo, škarje in papir, iz katerih izdeluje praznično okrasje.

Nasprotno se navade imitatorja in glasbenika Tilna Artača precej razlikujejo od tega, saj pravi, da sta v zadnjih treh letih na njegovem nakupovalnem seznamu v ospredju nečak in nečakinja. "Imam nečaka in nečakinjo in mislim, da je prav, da stric prinese 'orng' darilo. Mislim, da stric nima kaj 'balinati' in iskati simbolnih pomenov v stvareh. Stric mora prinesti veliko darilo, kot je treba," nam je namreč pojasnil in dodal, da je nečakinja v tem smislu verjetno nekoliko lažja 'kritičarka', saj je stara komaj pol leta. Prazničnega obdarovanja iz otroštva pa se še dobro spominja priznana igralka Nina Rakovec. "V tem času so mi najpomembnejši družinsko vzdušje, pričakovanje, darilca ... vse to mi je zelo pri srcu. Rada imam presenečenja in to mi je bilo vedno všeč. Spomnim se, da sem, ko sem bila mlajša, pretaknila vso hišo in iskala darila. Če sem jih našla, sem bila potem vedno razočarana in mamo sem vedno okregala, zakaj jih ni bolje skrila, (smeh)" nam je priznala dolgolaska, ki se bo tudi sama v kratkem razveselila prvorojenca.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj, Goran Antley, Jana Šnuderl, Helena Milošt

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story52/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 52/2016

Story 52/2016, od 22. 12. 2016